joi, 21 iulie 2016

Cum aţi planifica timpul liber ? (leapsa)

Cum a zis si Antoaneta, sa batem fierul cat e cald. Si uite asa m-am facut cu o alta leapsa, despre cum ar fi sa imi planific timpul liber.

Prima data imi venea sa raspund: "Haha, gluma buna! Timp liber, dar de unde?" Situatia mea s-a cam schimbat. Am ceva timp de cand sunt in concediu medical, in care am timp liber, dar cam "arestat", in sensul ca nu am voie sa fac prea multe, din contra, daca s-ar putea sa stau doar in pat si sa vegetez.



1. Am nevoie de timp pentru mine. Fie ca e vorba de o baie in cada, linistita, fara sa aud batai in usa ca "mai stai mult?" sau "Maaaaaamaaaaa!", fie ca este vorba de o plimbare in parc, sa ma asez pe o banca si pur si simplu sa fiu.

2. Delegatul anumitor sarcini catre cei mici. Invata si ei sa fie ceva mai responsabili  si se simt importanti atunci cand duc la bun sfarsit o sarcina pe care le-ai atribuit-o. Emiliei ii place, mai nou, sa spele vasele, chiar si atunci cand nu sunt vase de spalat :) Isi ia scaunelul ei, il duce in bucatarie, il sprijina cu spatarul de dulapul de sub chiuveta si incepe sa vorbeasca sau ca cante si sa spele. Si chiar spala, nu e joaca.

3. Bunicii pot fi "arma secreta" a noastra, a parintilor. Ai o nunta, o intalnire, ceva urgent de rezolvat si nici nu poti lua copilul dupa tine, oricat de cuminte ar fi el/ea? Daca si bunicii sunt disponibili si doritori, treaba e ca si rezolvata. Toate vacantele mele mi le-am petrecut la bunici. Acum nu regret deloc asta pentru ca am invatat multe de la ei, plus relatie e inca stransa si auma, cu cei care sunt inca in viata. Daca bunicii mai stau si la casa, au curte si animalute, apoi bucuria celor mici sa plece la bunici lansadu-te pe tine sa iti rezolvi ce ai de rezolvat sau, cel putin, sa iti incarci bateriile pentru o noua runda.

4. Curatenia in casa. Mai nou, de cand cu concediul medical, fac numai ce pot si numai ce nu imi provoaca dureri. Asadar, sotul e cel care se ocupa de cele mai multe treburi, inclusiv curatenie. Conteaza enorm sa ai parte de un partener in toata treaba asta, doar casnicia nu e doar o persoana. Multumesc Domunului pentru sotul meu, pentru ca altfel nu as fi rezistat pana in prezent!

5. Mi-as dori o perioada, nu mare, vreo 2-3 zile, doar pentru mine, departe de toti si toate. Muntele e preferatul meu, desigur, dar ar putea fi oriunde, atat timp cat as fi eu. Desigur, griji si toate celea vin la pachet, dar trebuie sa ai si incredere ca ceilalti (perechea ta si bunici, matusi, unchi) se pot descurca si apoi sa poti reveni ceva mai calma, mai linsitita, mai "intreaga" la minte pentru a face fata noilor porvocari. Si desigur ca vor aparea imediat.

6. Daca as putea, m-as organiza mai bine cu treburile si/sau serviciul astfel incat in fiecare zi sa am putintel timp pentru mine. Daca vreau sa ma uit la tavan, apoi asta sa fac, dar fara intreruperi. Planificarea unei saptamani inainte ar fi ceva, presupun ca se poate, nu cam am si incercat (inca). La fel si cu pregatirea mancarii pentru mesele din macar primele 3-4 zile ale saptamanii: eficienta si economie. Vom vedea cat de fezabila e pentru mine aceasta idee.

7. As mai lasa naibii grijile deoparte si as incepe si eu sa ma joc in noroi sau in balti cu fiica mea, sa ma tavalesc in iarba cu ea si pur si simplu sa rad. Sa rad de toate si impreuna cu ea! VIATA e una singura, niciodata nu stim cand si cum se poate termina si chiar e frustrant sa fii mereu serios.

Acestea au fost ideile mele. Poate voi aveti altele si as dori foarte mult sa le citesc.

Fiind o leapsa, hai cu nominalizarile:

Diana de la Diana Mirancea



Vero, Arci, Mili si Yasmi din echipa Literatura pe tocuri


Un comentariu:

  1. Of, Ale.....la multe se rezolva cu organizare. Am invatat asta pe pielea mea. La fel cum am invatat sa nu trebuie sa fie casa luna zi si noapte daca asta inseamna sa nu petrec timp cu cei mici (si culmea e ca "lectia" asta mi-a dat-o sotul meu)
    Mai ai putin si incepi sa organizezi mult mai multe ;)

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular