vineri, 8 iulie 2016

Îngerul Pierdut de Javier Sierra

Îmi plac la nebunie romanele care știu să combine armonios thriller-ul cu misterul și exotismul teoriilor care țin de religie și mitologie. Iar Javier Sierra reușește de fiecare dată să facă exact asta, chiar de la primele romane pe care le-am citit și au fost scrise de el: Cina Secretă și Doamna în Albastru.

Sunt pline de întorsături de situație, de referiri la Biblie, la personajele biblice sau istorice care au trăit cu adevărat, descrieri amănunțite ale orașelor/zonelor vizitate de către personajele din carte, documentare serioasă în ceea ce privește referirile la momente istorice, artă, tehnologie, religie.

Dacă Cina Secretă este plasată în Evul Mediu, iar Doamna în Albastru este o incursiune în prezentul din carte și Evul Mediu pentru a afla adevărul atât despre ceea ce s-a întamplat cu creștinizarea populației băștinașe din America Latină dar și fenomenul paranormal al ”bilocației”, acțiunea din Îngerul Pierdut se desfășoară pe durata a 72 de ore intense, dar cu foarte multe referiri la Antichitate și chiar începuturile timpului.




Totul începe în Spania, la Catedrala Santiago de Compostela cu Julia Alvarez. Ea este o restauratoare renumită, căsătorită cu un cetățean american de profesie climatolog. Și tocmai primește vestea răpirii soțului său de către niște extremiști religioși, o sectă care caută ceșe două pietre ”magice” care se presupune că ar mijloci comunicarea cu îngerii ajunse în posesia celor doi soți.

Sceptică, incredulă, chiar temătoare, Julia nu vrea să creadă că doar asta vor cei care i-au răpit soțul, dar când se implică și președintele Statelor Unite ale Americii, împreună cu o organizație americană secretă fondată tocmai pentru a găsi acele pietre și a le folosi pentru a împiedica așa-zisa Apocalipsă, totul devine parcă adevărat.

Conspirații, întâmplări interpretate și reinterpretare în fel si chip, toate pornesc din același punct comun: înainte de marele Potop și de Arca lui Noe, pe Pământ trăiau împreună oamenii și îngerii, cei atât de fascinați de aceasta creație fragilă a lui Dumnezeu încât au riscat decăderea și exilarea din Paradis doar pentru a fi mai aproape de ei. A rezultat o specie cu trăsături umane, dar cu anumite puteri îngerești - clarviziune, abilitatea de a putea comunica cu îngerii.

Totuși, Dumnezeu a trimis Potopul pentru a curăți Pământul de eretici, iar lui Noe și familiei lui i-a permis să supraviețuiască, cu ajutorul Arcei. Noe a reușit să supraviețuiască și chiar să se bucure de o viața lungă după aceea, dar totul cu ajutorul ”tehnicii” îngeresți și a comunicării directe cu cei din Paradis.

În prezent, același lucru îl vor toți: comunicarea cu cei din Paradis pentru a împiedica o nouă Apocalipsă și asta o pot face numai dacă se descoperă unde sunt cele 2 adamante pentru a putea realiza comunicarea.

De la Cartea lui Enoh, Epopeea lui Ghilgameș, Prometeu, Arca lui Noe, John Dee - faimosul astronom, matematician, ocultist si consilier al reginei Elisabeta I a Marii Britanii la Muntele Ararat unde se zice că a ajuns Arca lui Noe după Potop, la State Unite ale Americii cu CIA, NSA si Proiectul Elijah/Ilie, la secta religioasă a yazidiților și până la calea Santiago de Compostela, autorul te plimbă printr-o serie de întamplări aproape neverosimile, de domeniul fantasticului, printre teorii ale conspirației și ale unei noi Apocalipse în fața căreia Omul va fi lăsat singur, fără intervenția divină ... doar dacă Omul nu contactează Paradisul pentru ajutor, astfel revenind la niste vremuri denumite ”de aur” pe când oamenii și îngerii comunicau direct.



Cartea se poate găsi AICI și AICI dacă doriți să o citiți.

2 comentarii:

  1. Uite cum ma faci tu sa pierd noptile. Dupa ce ca nu aveam timp sa citesc ce imi doream, acum imi mai dai pe lista inca doua carti captivante.

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular