marți, 24 septembrie 2013

Neprevazutul

Plin de mister, neprevazut, incantare si frica, bine si rau, veselie si tristete - asa vad eu noul. NOUL e ambivalent .... depinzand de moment, de persoana, de conjunctura.

Sufletul unui batran se ridica din trupul lui spre alt taram, o mama afla ca trebuie sa se opereze pentru a scapa de cancer, o t(z)anculeana mica descopera lumea cu manutele ei, o femeie banuieste ca este insarcinata, un barbat se intreaba daca maine va mai avea un loc de munca, un copil se bucura de primele bastonase facute cu mana lui pe caietul pentru scoala ...

NOUL ia multe forme, multe sentimente, invaluie o multime de arome si parfumuri. Fiecare zi e un nou inceput, fiecare anotimp seamana si nu cu un altul din trecut, dar e nou - i se mai adauga alte si alte experiente dobandite intre timp.

NOUL provoaca frica: voi reusi sa trec cu bine si peste aceasta operatie?!, daca voi pleca de aici, cei ramasi vor fi bine?!, daca bastonasele mele nu sunt cum trebuie?!

NOUL provoaca incantare si fericire: voi avea un copilas!!!!!!, sunt mare de acuma - lumea e la indemana mea :) !!!!

Cadoul primit de Craciun sau de ziua noastra - Doamne, ce emotii si incantare, poate si putina nostalgie, dar, mai ales, ce fericire - cineva ne-a facut un cadou! Oare ce o fi inauntru? Imi va placea?

Vestea ca ti-ai pierdut locul de munca - asta da noutate! Cu ce imi voi hrani familia, cum imi voi plati facturile? Daca pot, vreau totusi sa raman cu capul sus, cu mainile curate si o constiinta nepatata de gandurile rele indreptate spre ceilalti. Sper ca ma voi descurca.

Acea carte primita de la un coleg - pe care ti-o doresti de cateva luni bune si abia acum ai avut sansa sa pui mana pe ea - oare cum va fi? Chiar e asa de buna precum se zice?

Raspunsurile la aceste intrebari si la multe altele asemenea vor veni ... in viitorul apropiat. Noul de acuma va fi trecut atunci. Senzatiile, experientele, trairile intense si nebunia de a nu cunoaste raspunsul vor deveni numai amintiri. Dar acum, in acest moment, noutatea e cea care ne imbata, care ne guverneaza viata prezenta.

Pentru mine, cele mai frumoase expresii sunt cele ale unui bebelus care invata ce e viata. Pentrul el/ea totul este nou: de la primul planset la nastere pana la prima jucarie, primul zambet, primul gangurit, prima masa, primul pas - noutatea este pretutindeni. Pentru bebelus, noul inseamna bucurie, descoperire, mirare, fericire si iubire, puterea sa si incredere in ceilalti ... dar, mai ales, inseamna speranta.

***

Nu prea am putut scrie despre "lucrurile noi", ci despre NOU in sine, sper sa fie bun si asa. Stiu ca nu va suparati pentru ca nu am adaugat si un parfum la aceasta "povestire", desi numai povestire nu e. Ceea ce am scris aici e (aproape tot) ce s-a intamplat in ultimile 2 saptamani (ceva mai condensat) si va jur ca nu-mi vine in minte nici un parfum care sa le imbine pe toate: acea dualitate care se regaseste in idea, conceptul de NOU ... cele 2 fete ale aceleiasi monezi. Stau si ma gandesc cam ce parfum ar putea descrie durerea pierderii unui tata si bunic, aflarea vestii ca s-ar putea sa ai cancer sau ca s-ar putea sa-ti pierzi locul de munca destul de curand? Dar oare cum ar trebui sa miroase speranta de a fi insarcinata, emotiile chinuitoare de a fi in clasa intai? Va pot spune ca ar trebuie sa fie la fel de dual ca si idea de NOU - putin dulceag (dar nu vanilie, mai degraba ceva floral-fructat), dar si cu prospetimea vantului in inalturile cerului, apoi un miros putin intepator (ca de condimente), care sa te readuca (din nou) pe pamant. Cum nu am gasit asa ceva, va intreb pe voi daca stiti un astfel de parfum?

***

Articolul participa la povestea parfumata bilunara, din Clubul Condeielor Parfumate, de la Mirela. Tema "parfumul lucrurilor noi" a fost ales de Sonia, urmatoarea poveste parfumata fiind "parfumul credintei" idee propusa de Diana.

Si acum, ceilalti condeieri care au scris pana in prezent ii gasiti in acest tabel.



22 de comentarii:

  1. Cele mai noi, cele mai frumoase, cele mai parfumate, cele mai profunde... toate se leagă de un bebeluş!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Adrian! Ai mare dreptate ... pentru mine, acum, toate se leaga de Emilia.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vechi și nou împletit într-o înmiresmată poveste. Griji și temeri de care oamenii se sperie firesc și care fac parte din viață.
    Eu nu mă mir că te raportezi la bebeluș, e toată viața ta, copiii noștri sunt esențialul în această viață fiind noul pe care l-am adus pe lume, fără de care nimic nu ar continua aici pe pământ,e cea mai mare realizare a noastră, a oamenilor. Votez cu Noul care aduce fericire! O zi minunată să ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirele, multumesc pentru cuvintele tale. Chiar asta am vrut sa redau: noul poate fi si infiorator, dar si benefic, incitant. E ambivalent. Si eu votez cu Noul care aduce fericire ... mie, familiei, pritenilor .... tuturor.

      O zi minunata si tie! :*

      Ștergere
  4. Sunt convinsă că tot universul tău se învârte în jurul micuţei făpturi ce a venit în casa voastră şi mi se pare cel mai frumos şi autentic parfum, a cărui aromă diferă de la familie la familie, dar e sigur Noul în toată plenitudinea lui! Început de drum în viaţă şi parfum de noutate! Noul are multe conotaţii, cum bine ai punctat şi cred că depinde de fiecare dintre noi cum îi facem faţă, pentru a rămâne tot cu capul sus şi a trece la încercarea următoare! Îţi doresc ca frumosul să te însoţească mereu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lolita, cat de frumos ai comprimat tu in cateva randuri ce eu am incercat sa exprim prin atatea cuvinte. Noul nu e numai bucuria, emotia descoperirii ....Urarea ta imi merge la inima, multumesc frumos!

      Ștergere
  5. Angel de la Thierry Mugler
    Acum spune-mi ca voi sunteti bine! ca nu la voi e operatia, ca...uuuuuf! am simtit eu ca e ceva, ca prea ai lipsit!
    nu-ti dau eu sfaturi ca nu sunt in masura, iti doresc tot binele si toata puterea de a trece de toate, gandirea matura si sufletul puternic le ai deja!
    Si la noi a fost complicat in ultimele saptamani dar trag de mine sa fiu vesela si optimista chiar si in cele mai mici ganduri!
    Ma panichez si eu ca din martie anul viitor voi fi pusa pe liber(am aflat asta neoficial, doar pt ca sunt la primul copil si nu vor sa mai raman acasa in caz ca mai vreau unul!...fetele care au depus actele pt doi ani deja sunt pe liber!)
    dar avem minunile nostre, mogaldetele care descopera lumea si atata bucurie numai un bebel poate sa iti dea! ai spus tu mai bine! :)
    si zi asa? mai vine o minune? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Off, Mona! ... Cu ce sa incep?!

      In ciuda tuturor, noi suntem bine. Zdruncinati rau, in unele cazuri nepuntiinciosi pentru ca nu mai tine de noi, parca nu mai vedem iesirea din probleme .... dar mai putem zambi si rade, Emilia fiind principalul motiv pentru care mai suntem inca intregi la minte.

      Absolut tot ce am scris ni s-au intamplat noua in ultimele 2 saptamani: bunicul a murit din cauza unui accident stupid (bunicul sotului meu); o prietena foarte buna crede ca e insarcinata si chiar azi a aflat ca e adevarat (ma bucur enorm pentru ea); gaza mea cea mica a crescut, sta in fundulet (ajutata), ii cresc dintii de sus ca la iepuras si tot ce prinde baga in gurita :)), cu serviciul si la noi in familie e ciudat, nici nu mai zic nimica ... stii cum, sa nu cobesc si sa fie si mai si ....cea cu opertia este mama mea ... tocmai ca sa previna un cancer (cum aud cuvantul acesta cum incep sa am ganduri negre - tata a murit de cancer); o alta prietena e emotionata toata" fiica ei e la gradinita; alta e cu baietelul in clasa intai ....

      Dupa cum se vede, noul a invadat viata noastra sub multe forme ...unele mai calde, altele mai reci ...

      PS: Mona, nu au voie sa te dea afara doar pentru ca ai ramas insarcinata siiti cresti copilul, este ilegal. Vezi cum vin vestile..

      O noua minune la noi? ... Ceva mai tarziu :))) ... dar va veni ;) :*

      Ștergere
    2. OK ... interesant parfumul ... abia acuma mi-am dat seama :)

      Ștergere
    3. Iuuuuuui...cata agitatie la voi! :( sa fie bine cu mama ta, sa fie bine cat de bine vreti voi!:)
      Nici la noi nu e totul roz, dar are grija bebe sa ne puna pe picioare cu zambetul lui! statul in fundulet, rostogolitul in toate directiile, mrsul de-a busilea, trasul obiectelor, totul bagat in gurita...la ordinea zilei!
      lui bebel i-am cumparat girafa Sophie, se poate comanda de pe net, e naturala, foarte buna acum la dintisori. Fata de inelele de dentitie care mai mult irita gingia si nu stii cat de sanatoase sunt spre a fi rontaite, Sophie e moale, calmeaza gingia si e din cauciuc natural. Bebe o iubeste deja:)
      Si eu stiam ca nu au voie sa te dea afara in primele 6 luni dupa ce te-ai intors la munca, dar legea s-a schimbat acum vreo 2 luni. Doua prietene care au stat doar un an acasa au primit preavizul in ziua in care s-au intors la munca, cu motivul ca departamentul este overstaffed (sanchi! nu mai angajesera pe altcineva timp de un an de zile in firma!). Amandoua lucrau la o multinationala in Brasov. O colega de-a mea ce si-a depus actele sa stea doi ani acasa a fost anuntata neoficial sa-si caute de pe acum loc de munca, eu am sunat la Resurse Umane si neoficial mi s-a spus ca pana in martie mai am loc apoi o sa aud si eu chestia cu overstaffed....

      Ștergere
    4. uite am gsit asta pe net: http://az-contabilitate.ro/revenirea-la-serviciu-dupa-concediul-de-maternitate/
      pana la urma depinde de angajator, daca foloseste sau nu scuza cu "reorganizarea"...

      Ștergere
    5. Mona, imi vine sa-mi cam bag picioarele (celor care nu suporta, sa-mi scuze limbajul, dar mi-a ajuns pana la os nesimtirea) in situatia/situatiile de genul acesta. Nu stiu cum va fi la mine, dar mai mult ca sigur, ceva cam la fel ... Ei bine, poate voi reusi sa-mi gasesc un job mai bun in viitor ... unul NOU ca tot e pe tema :)))

      Ștergere
    6. Asa gandesc si eu! :) are Doamne-Doamne grija de noi si de mogaldetele noastre! :)

      Ștergere
  6. Draga Alexandra, eu iti doresc sa treci cu bine prin toate incercarile vietii. Noul face parte, inevitabil, din viata noastra. Uneori ne bucura, alteori ne amageste sau ne cutremura. Unii il vad ca pe o provocare si il asteapta cu bratele deschise, altii se tem de el si de posibilele efecte negative.
    Off-topic
    Mult succes si la concursul albastru. :) Cand ti-am votat eu articolul, erai pe prima pozitie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice, multumesc frumos pentru vot si pentru cuvintele tale. Ajuta sa stii ca nu esti singur/a, desi uneori asta e senzatia sau sentimentul. Noul ma bucura si ma intristeaza ..... in aceeasi masura ... dar, depinzand de situatie, poate ca una dintre cele doua sa primeze ... La urma urmei, asa este viata: cu urcusuri si coborasuri.

      WOW, prima pozitie .... eu intrasem sa o votez pe Lolita ca pana atunci "albastrul sufletului" m-a impresionat. :)) Multumesc celor care m-au votat! :*

      Ștergere
  7. Ai scris excelent despre nou - asa cum ai scris si despre albastru. ;) Cata viata poti cuprinde in cuvinte!
    Citind cele scrise in comentarii m-am intristat putin (bine, poate putin mai mult) si iti doresc sa fie bine mami a ta! O, cat iti doresc! Si ii doresc! Sper - si iti doresc! - sa depasesti cu bine "noul mai putin bun". Sa stii ca nu esti singura! Cu siguranta, sunt langa tine prieteni gata sa te ajute dupa puterile lor. Doar sa le spui, doar sa ii rogi pentru ajutor... Unii oameni, chiar daca le spui despre cele ce ai de infruntat ezita sa ajute nu pentru ca nu ar vrea sau nu ar putea, ci pentru ca se tem sa nu te jigneasca oferindu-ti ajutorul daca nu il ceri.
    Zile fericite iti doresc! Cat mai mult "nou bun"! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Diana! Ajutorul, de multe ori, vine de unde te astepti mai putin ... Eu am scris despre Noul cum cul vad eu pentru a-mi "exorciza" intr-un fel sentimentele si gandurile .... si uite ca suportul vostrul m-a ajutat sa fac asta si sa incerc sa gasesc solutii, sa gasesc puterea de a trece peste. Multumesc si pentru urarile adresate mamei mele .... Sa dea Domnul sa fie totul bine! Numai ea mi-a mai ramas.

      Ștergere
  8. Iti doresc sa treci cu bine si mai ales celor direct implicati multa sanatate. Acum nu-mi trece prin minte vreun parfum, Angel de la Thierry Mugler este unul dulce si potrivit pentru mai spre iarna celor carora prefera mai mult cele fresh si putiin dulci.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt noutati...dar unele nu bune. Imi pare tare rau.
    Ai scris insa minunat, adica ai rezolvat tema atat de frumos si fluent ca pentru cateva clipe m-ai pacalit. Mi-am zis ca poate e totusi doar o scriere si nu ascunde si noutati neplacute.
    Iti doresc sa fii tare sa poti depasi momentele dificile. Stiu ca Emilia te ajuta mult in aceasta situatie. Ea e ingerasul care pune totul in ordine. :)
    Te rog sa-mi scuzi intarzierea asta dar am uitat ca ai postat la Povestea despre nou . Nu am mai facut in ultimele zile multe vizite pe bloguri, n-am avut timp. Am si eu problemele mele, ca fiecare.
    Te pup cu tot dragul! Curaj!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi amintesc ca am citit postarea ta despre nou, dar n-am mai avut timp si sa las o semnatura a vizitei mele, apoi am uitat, m-am luat cu chestiile din viata mea. Nouatatile sunt mereu prezente in viata noastra, fie ele bune sau nu prea. Peste toate trecem intr-un fel sau altul.
    Frumos ai asternut gandurile tale despre nou si experientele. A fi mamica e un lucru minunat, tu l-ai experimentat, eu urmeaza, intr-un viitor pe care inca nu-l stiu. Eu nu stiu cum e sa fii concediat, chiar nu stiu. La cele doua-trei joburi pe care le-am avut mi-am cerut eu demisia, pentru ca eram in cautare de ceva nou. Multe din noutatile traite de tine sunt noi si necunoscute pentru mine, deaceea am savurat din plin aceasta postare.
    Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  11. ai dat fatza noua blogului! :) nice :)

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular