marți, 28 ianuarie 2014

Un barbat magnific

Nu de cand ma stiu, ci doar de cand imi amintesc. Asa. De cand imi amintesc am fost inconjurata de carti. Cartile parintilor mei, pe care le mazgaleam prima pagina intotdeauna pentru ca, mai apoi, sa incerc sa copiez literele acelea mari din titlu, intotdeauna tremurate. Da, mi-au placut cartile si personajele lor. Unii imi erau prieteni, altii imi erau ca fratii (D`Artagnan - am plans dupa el ca dupa cineva extrem de drag), dar absolut toti m-au facut sa ma simt minunat, impreuna cu cineva, nu singura.

Totusi, dintre toti, unul iese in evidenta. Prima intalnire a fost cam pe la 14-15 ani. Ne-am placut de la prima vedere. Nici nu se putea altfel. El era un barbat bine, elegant, cu parul negru, drept, si ochii verzi, inteligenti de felina. Pasii mici, cadentati, mustacioara rasucita, ceasul aurit, ascuns in buzunarul hainei de cea mai buna calitate, curatenia scupuloasa a intregii lui fiinte - toate acestea mi se pareau fascinante. Mai ales pentru o adolescenta impresionabila.

M-a invitat sa iau loc pe scaunul din fata lui, s-a uitat la mine cu acei ochi verzi minunati, m-a cercetat atent si apoi a zis:

- Zi o minciuna!, vocea lui pastra putin din muzicalitatea limbii materne. Pronuntia era corecta, numai accentul diferit, strain si totusi atat de familiar.

- Iubesc matematica! Si am rosit. Nu o iubeam. Eram o eleva buna, rezolvam problemele si exercitiile, imi dadeam silinta sa invat, dar nu eram stralucita. Matematica imi dadea dureri de cap.

- Da, zice el, nu prea vei putea sa spui minciuni la viata ta. Fata ta ia pur si simplu foc, te uiti aiurea, numai nu in ochii interlocutorului tau si iti frangi mainile. Pe de alta parte, fii bucuroasa! Lumea va sti ca ceea ce spui e adevarul ... intotdeauna.

Imi venea sa intru in pamant de rusine. Dupa numai 10 minute cu acest barbat, cu acest magnific barbat, am fost dezbracata de toate hainele prejudecatilor pe care altii le-au aruncat asupra mea si stateam in fata lui dezgolita, doar EU. Si, pe langa teama, ma simteam si euforica. Cineva m-a vazut asa cum sunt eu cu adevarat si nu a fugit de mine. Cineva m-a vazut pe mine si pare ca i-am placut.

Din acel moment, de la acea prima intalnire, drumurile noastre s-au tot intersectat. Cu bucurie, cu anticipatie, cu dor tot asteptam sa-l revad, sa-i strang mana, chiar si prin manusa, sa-i simt rotitele mintii lui stralucite invartindu-se, sa ma minunez de acuratetea deducerilor lor, sa ma delectez cu ciudateniile lui.

Recent, ne-am intalnit din nou. Am ramas stupefiata. Nu-l mai vedeam prin ochii adolescentei care am fost, dar a ramas tot un barbat bine. Parca timpul s-ar fi oprit pentru el. Acelasi costum elegant, pantofi de lac, ceas aurit si baston, acelasi par negru si mustacioara rasucita, aceiasi ochi verzi, inteligenti, vii si plini de umor. A ramas acelasi prieten de nadejde, cel care ma cunoaste pe mine, care nu ma lasa sa plec ochii in fata adevarului, ci sa-l imbratisez.

Vreti sa va fac cunostinta cu el? Cum? Nu l-ati cunoscut inca pe Hercule Poirot? Despre el e vorba. Hercule, detectivul belgian, exilat in Anglia. Prima intalnire a fost "Crima din Orient Expres". Apoi au urmat altele: "Ucigasul ABC", "Craciunul lui Poirot", "O crima anuntata", "Moarte pe Nil" si multe altele. Pana de curand, nu credeam ca voi apuca sa vad in fata ochilor toate operele lui, dar, printr-o minune, am pus mana pe ele si, de atunci, savurez carte dupa carte dupa carte. Va invit si pe voi!

De ce am amintit de Poirot? Pentru ca a devenit o persoana adevarata pentru mine, pentru ca in cartile Agathei Christie am trait si eu, pentru ca am gasit un prieten, chiar daca personaj de carte, dar prieten adevarat si pentru ca vreau sa-l impart cu voi, cu cat mai multi pentru a simti si voi ceea ce am simtit si eu. Pentru a avea un prieten alaturi oricand

14 comentarii:

  1. Mulţumesc mult, Alexandra. O să te rog să înscrii postarea şi în tabelul în care adunăm toate articolele de promovare. El se află la finalul postării Primele semne de pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sonia, nu prea mai merge netul pe la mine si abia am reusit sa scriu acest raspuns .... Imi pare rau, dar crezi ca ai putea incerca tu sa ma inscrii in tabel?

      Si iti multumesc eu ca ne-ai adunat pe toti si ne-ai dat un tel.

      Ștergere
  2. Am intuit ca despre el vorbesti inca de la prima descriere. Mustacioara rasucita si curatenia scrupuloasa a intregii fiinte nu puteau sa ii apartina decat lui. Multe, foarte multe nopti am petrecut cu el candva. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vienela, nu-mi spune ca si tu ai petrecut nopti cu el. Nu stiu cum se face, dar numai noaptea citeam cartile acestea :)). Si cum ma fascinau, nu prea le lasam din mana pana nu terminam romanul. Nu prea as putea sa le numesc nopti pierdute ....sau poate nopti pierdute cu folos. :)

      Ștergere
  3. Nu am citit nimic de Agatha Christie, nu e genul meu, dar iti multumim pentru carti, am vazut titluri interesante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fairytale, daca doresti cartile, cum am scris si pe Facebook, acel dosar nu merge bine (nu inteleg de ce), dar ti le pot trimite pe email. Scrie-mi adresa ta pe sutzu.miri@gmail.com si ti le trimit, apoi iti alegi ceva care sa-ti placa. Cu siguranta vei gasi ceva si pe placul tau.

      Pupici multi :* si lui Bubu al tau ;)

      Ștergere
  4. Si eu ador Poirot sa stii si am citit toate romanele lui Agatha Christie:D (Am uitat sa mentionez asta mai inainte;) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, daca doresti, iti trimit toata colectia Aghata - crede-ma ca are peste o suta de romana, daca nu chiar vreo doua sute. Prolifica scriitoare, nu?

      Ștergere
  5. Am savurat romanele poliţiste ale Agathei Christie. Mulţumim pentru cărţi, de abia aştept să răsfoiesc baya de date.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă întreb dacă nu se pot folosi cele peste 8000 de titluri de carte în cadrul proiectului "Semn spre carte"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din ce am frunzarit eu, Radu, prin lista aceasta, cu siguranta multe din carti pot fi citite si de copii. Lectura pentru scoala, lectura personala, nu mai conteaza. Am si mari clasici romani in lista.... Problema, care mi-o pun eu, e cum sa fac ca sa ajunga aceste carti la ei. Eu le am in format electronic. Ar trebui tiparite si apoi impartite. Ma mai gandesc, poate reusesc sa gasesc o solutie.

      Ștergere
  7. Mi-a placut mult povestea ta. Impecabil scrisa. Te felicit!
    A ajuns si la mine darul cu cele peste 8000 de carti, iti multumesc mult si aici. Mai ramane sa am timp sa accesez vreuna caci la capitolul timp stau extrem de prost.
    Eu sunt indragostita de personajul Poirot nu doar din carti ci si datorita lui David Suchet, actorul care-l intruchipeaza magistral in serialul de exceptie care ruleaza de mai mult timp pe DIVA. Poate ai vazut vreun episod. Il joaca minunat iar serialul e realizat foarte bine. Da, sunt pasionata de cartile si filmele politiste :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Elly!

      David Suchet este Hercule Poirot! Pur si simplu! Asa il si vad cand citesc cartile :)) Ca sa nu zic ca am vazut toate aspisoadele cu el, chiar de mai multe ori. Imi place la nebunie atmosfera aceea, plus logica lui, deductia detectiveasca... totul!

      Ștergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular