vineri, 2 septembrie 2016

Seria "After the crash" de Maddy Barone

Acum cateva saptamani am inceput, din inertie (fiind consemnata la pat), o carte format .MOBI pentru Kindle. Parca o luasem gratuit de pe Amazon, cum se intampla sa fie primul volum dintr-o serie.

Din plictiseala, am zis sa incerc si voi vedea pe parcurs cum e, nu prea imi place sa las cartile neterminate. M-a prins asa de tare, incat am cautat si restul volumelor, in numar de 7 volume principale si vreo 3 secundare
:

Sleeping With the Wolf (After the Crash #1)
Wolf's Glory (After the Crash #2) 
Wolf Tracker (After the Crash #3) 
Wolf's Oath (After the Crash #3.25) 
Tales of the Wolf Clan (3.25 & 3.5) 
Sherry's Wolf (After the Crash #3.5)
Eddie's Prize (After the Crash, #4)
Ellie's Wolf (After the Crash, #5) 
Wolf's Vengeance (After the Crash #6) 
Wolf's Lady (After the Crash, #6.5) 
Wolf's Princess (After the Crash, #7) 

Asadar, sa trecem la actiunea seriei. Ce pot spune, ca prima parere dupa ce am terminat de citit absolut toate volumele, este ca pare o serie care intruneste niste caracteristici de prin toate genurile: fantasy, romance, putin SF.

Primele 4 volume

Urmatoarele 4 volume

Ultimele 2 volume


Totul incepe cu prabusirea unui avion, cu faptul ca nu merg deloc telefoanele, radiourile sau orice fel de tehnologie. Astfel ca unul dintre pilotii avionului, o femeie care a reusit sa aterizeze avionul fara sa il distruga complet, a desemnat cate 3 echipe a cate 2 femei fiecare pentru a cauta ajutor pentru ceilalti pasageri.

Chiar din primele volume femeile sunt socate de faptul ca parcurg distante mari de teren fara a intalni nici un fel de asezare omeneasca, nici vorba de orasele cu ambulante sau pompieri, spitale. Totul pare in paragina: case sau ferme parasite, autostrazi crapate si napadite de buruieni, natura parca aratand ca isi recupereaza locul de drept. Telefoanele lor nu mai functioneaza, nu au mai vazut in drumul lor masini, avioane pe cer, absolut nimic care  sa indice vreun semn de civilizatie.

Fiecare volum in parte relateaza povestea cate unei femei, dar eu va voi lasa pe voi sa descoperiti detaliile fiecarei povesti. In schimb, va voi povesti putin despre timpurile si locurile care apar in serie.
Primele doua femei care dau de o asezare si incearca sa povesteasca despre accidentul de avion si de faptul ca au nevoie de ajutor pentru raniti sunt vandute primarului celui mai mare oras din apropiere. Da, da, ati citit bine: sunt vandute ca niste marfuri pentru un fel de intrecere intre barbati. Ghiciti care e premiul cel mare? Exact, cele doua femei si asta fara a li se cere permisiunea si fara a le explica prea multe.



"The Bride Fight", denumirea intrecerii, este o modalitate ca orice barbat sa isi gaseasca o sotie. Ce vor afla pe parcurs toate femeile din avion este ca, nu se stie cum si prin ce magie/fizica, au calatorit cu avionul in viitor cu 50 de ani. Asadar, din 2014 au ajuns in 2064. In perioada aceasta de 50 de ani lumea s-a schimbat radical, in multe sensuri devenind din nou primitiva.

In 2014 au avut loc atentate teroriste si biologice in toata lumea, ceea ce a decimat populatia Pamantului, a distrus tehnologia pentru care era recunoscuta si chiar putinele facilitati pe care noi, acum, le consideram normale pe langa necesare: apa rece si calda curenta, incalzire centralizata, energie electrica macar pentru a lumina daca nu si pentru altceva.

Apoi au venit bolile, in urma carora numarul femeilor a scazut vertiginos, ajungand sa fie considerate valoroase, dar si marfuri de multe ori. De aici si intrecerea pentru ele: cel mai bun luptator va lua femeia acasa si va fi sotia lui. In multe feluri, practici barbare, primitive, amintind de vremurile cand se furau sau rapeau din sanul familiilor femeile pentru a fi sotii.

Dupa socul prabusirii avionului, protagonistele primesc alte si alte socuri: calatoria in viitor, societatea aproape primitiva in care au "aterizat", faptul ca toti apropiatii lor sunt cu siguranta morti sau extrem de in varsta si foarte departe, pentru ca apoi sa fie vandute ca niste bunuri unor barbati.

Desigur, mai urmeaza si alte socuri, dar care vor rezulta in lucruri bune pentru ele: unul din barbatii care a castigat una din intreceri este indian, adica amerindian, din Clanul Lakota, un clan mai special.  In acest clan, pe vremuri existau barbati care aveau darul de a se preschimba in lupi. Cu venirea omului alb pe pamanturile lor si ingradirea populatiei clanului in rezervatii, barbatii Lakota au cam uitat de lupul lor interior, desi au transmis generatiilor viitoate despre acest fapt, considerat de multi doar povesti. Cu atentatele din 2014 si bolile aparute, clanul s-a mutat mai spre campie, pentru a fi din nou liberi si in comuniune cu natura. Asa a inceput sa se manifeste din nou lupul interior si baietii au trebuit sa invete sa il controleze si sa se foloseasca de lup pentru hrana si aparare.



Clanul acesta este, intr-un fel, un protagonist in sine al seriei. Exista foarte putine femei pe lume iar clanul se considera cumva aparatorul lor, al acestor fiinte atat de frumoase, pretioase. De aici decurg multe conflicte, castigate de barbatii clanului tocmai datorita unitatii lor, dar si a faptului ca aveau lupul interior de partea lor. !!!Atentie!!! Cum povestesc chiar barbatii din serie, ei nu sunt varcolaci, nu sunt conditionati de Luna (ha, ha, ha) si daca au un lup interior latent, atunci acesta se manifesta cand se simte amenintat. Barbatul trece pe un plan secund si iese la iveala lupul, o talie mult mai inalta decat un lup normal, dar la fel de "animalici" in instinctele lor.



Clanul trimite barbati pentru a ajuta supravietuitorii accidentului de avion, tot clanul va face tot posibilul pentru a ajuta in recuperarea sanatatii ranitilor, desi spitale si medicamente nu exista in acea zona, si va asigura hrana si protectia lor.

Factorul "wow" vine tocmai de la lupul interior pe care multi barbati ai clanului (nu toti, totusi) il au: la vederea unei femei, unei anumite femei, lupul reclama acea femeie ca perechea lui si ca sotie pentru barbat. Sa incerci sa explici asta femeilor socate de tot ce au aflat pana in acest punct poate fi prea mult ...pentru unele. Femeile au dreptul sa refuze "revendicarea", dar dupa ce au avut o perioada de timp pentru a ajunge sa cunoasca barbatul si lupul deopotriva si pentru a vedea ca ele vor fi protejate, pretuite si iubite. Barbatul Lakota cu un lup interior are numai o sansa la o sotie si aceasta este prin revendicarea unei femei de catre lupul lui.



Fiecare poveste in sine are toate aceste ingrediente, pe langa cele specifice fiecarui cuplu in parte, depinzand de trecutul, caracterul si temperamentul celor doi parteneri. Sunt ingrediente intalnite si in alte povesti, la alti autori, dar in combinatia aceasta calatorie in viitor -societate primitiva si patriarhala - clanul cu barbatii-lup - disparitia tehnologiei si numarul scazut de femei intr-o lume plina de barbati nu am mai intalnit-o, poate si de aceea mi-a placut mult aceasta serie.

Am avut parte de umor, dramatism, fantezie, crime, iubire si o societate fictiva, totul cu aceasta serie. Pentru cei carora le place sa citeasca in engleza, eu zic ca poate fi o lectura frumoasa.


PS:

Maddy Barone este o scriitoate americana si se considera o autoare a genului "paranormal romance". Ideea pentru aceasta serie i-a venit in timp ce scria pentru colegele ei de la serviciu: una voia o poveste de dragoste western, alta cu amerindieni, alta cu varcolaci si asa mai departe, iar Maddy le-a combinat pur si simplu. Are deja publicat primul volum dintr-o trilogie, o continuare a acestei serii: Olivia's Mate (Daughters of the Wolf Clan, #1) despre una din fiicele clanului Lakota, o raritate printre baietii majoritari. Urmeaza volumul 2 - Victoria`s Cat la inceputul anului 2017 si volumul 3 - Patia`s Puma spre sfarsitul anului 2017.

PSS:

Nativii americani - pfoa! Nu cred sa fi vazut vreunul plinut. Toti protagonistii serie After the crash sunt tineri, bine facuti (doar locuiesc mai mult in natura, vaneaza si protejeaza clanul, sunt si lupi) si superbi. Avand in vedere ca sunt putine femei in clan (vreo 5 sau 6) si ca restul sunt baieti si barbati, va puteti imagina inocenta lor :). Lupul alege perechea si este pe viata, barbatul incearca sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-si face perechea fericita. Asa DAAAAAAAA! Femeile sunt pretuite, protejate si iubite!



12 comentarii:

  1. Ce interesant! Banuiesc ca nu sunt traduse si in romana. :(
    Mi-ar placea sa le citesc dar mai greu cu engleza :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, in romana nu sunt traduse. Daca doresti, iti pot face o lista cu altele care sunt traduse la noi si poate iti vor place.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Laura, de cand cu Kindle-ul sau Amazonul (pentru ca citeam si de pe telefon sau calculator cu aplicatiile lor specifice), si eu am cam trecut pe e-book. Inca citesc carti fizice, mi le cumpar, le imprumut, dar Kindle-ul e mult mai usor de purtat cu tine peste tot :)

      Ștergere
  3. Ale, mereu am admirat la tine consecventa!
    Eu una nu reusesc sa citesc mai mult de 3 volume dintr-o serie nici sa ma pici cu ceara!
    Ma plictisesc rapid si caut altceva!
    Am notat denumirile cartilor....cand imi voi dori sa citesc carti fantasy, voi sti ce sa caut :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Consecventa sau incapatanare. Cred ca aici e vorba de ultima, avand in vedere ca ma saturasem sa tot incep serii si sa nu le termin. Aici seria era deja publicata complet si am zis ceva de genul "what the heck!" si mi-a si placut. :) Aici cred ca am avut si starea necesara pentru a putea citi toate volumele fara a trece pe la vreo alta carte.

      Ștergere
    2. Ce lungă e seria....Nu cred că aș avea răbdare să citesc așa multe volume. Felicitări pentru perseverență!

      Ștergere
  4. Mi-ai starnit curiozitatea si imi pare extrem de rau ca nu sunt publicate si la noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, e pacat, dar asa sunt poate mii de carti pe care nu avem sansa de a le descoperi decat in limba lor sau, cel mult, in engleza. Noroc cu engleza si Amazonul.

      Ștergere
  5. Foarte interesant subiectul. Si ce se intampla daca doi lupi poftesc la aceeasi femeie, ca inteleg ca-s rarissime? Sau nu se intampla? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna intrebare! :) Nu se poate ca doi lupi sa aiba aceeasi pereche. Ca ar vrea sa puna bete in roate unuia dintre ei, mai treaca, dar perechea e unica: numai pentru un barbat-lup anume si numai una pentru toata viata. Barbatii clanului, chiar si fara spiritul lupului, absolut toti sunt foarte devotati crezului ca femeia trebuie pretuita, iubita, ocrotita, chiar daca e femela Alpha a grupului. In general, se reiau niste idei chiar din triburile amerindiene care au trait si traiesc si astazi in SUA. De multe ori, chiar si in trecut, femeia avea mai multe libertati intr-un trib decat intr-o tara europeana civilizata, dar era si protejata mai abitir, tocmai pentru ca era pretioasa.

      Ștergere
  6. Imi place subiectul, dar e o pb cu limba...nu cred ca as reusi sa le citesc in limba engleza.

    Irina Marin

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular