Treceți la conținutul principal

Prince Lestat de Anne Rice

Am asteptat sa citesc acest roman aproape un an, doar pentru ca voiam sa citesc si restul volumelor din serie. Nu sunt multe cele ramase: povestea Pandorei, a lui Marius si Merrick. Dar parca nu am mai avut puterea sa rezist si m-am lasat pagubasa, am deschis Kindle-ul si m-am cufundat in lectura.
Si cand spun ca m-am cufundat in lectura chiar asta am facut. Citeam si citeam oriunde. In pat, la bucatarie, in timp ce sortam rufele curate, in sala de asteptare din spital sau de la medicul de familie. Si sa nu credeti ca mi-a luat mult, doar 2 zile (doar nu am citit in continuu).M-am cufundat in lectura si am savurat totul. Spre sfarsit parca am ramas putin uimita de ceea ce face Lestat cu Vocea, dar daca cineva poate atunci nu ar fi decat The Brat Prince?! I se potriveste porecla ca o manusa, pentru ca mai intotdeauna a fost cel impotriva curentului, cel curajos, arogant si plin de sine, aproape ca un copil mic care tot zice "dar eu asa vreau sa fie!".

Ce m-a dat peste cap, m-a uimit, a fost faptul ca Lestat are un fiu adevarat, OM nici mai mult nici mai putin, nascut cu ajutorul tehnologiei medicale a secolului XXI. Asta poate bulversa pe oricine, cititor si personaj principal deopotriva.

Mi se pare induiosatoare uimirea lui Lestat cand vede ca toti vampirii (noi si vechi) il vor pe el ca si conducator in lupta lor impotriva Vocii, care face ravagii in randurile vampirilor din intreaga lume. Ca fapt divers, Lestat e primul contactat de Voce, dar nu ii acorda prea multa atentie, asadar aceasta isi alege "victimele" dintre vampirii mai puternici dar mai susceptibili la manipulare.Si, totusi, Prince Lestat nu este numai despre Lestat, aflam detalii necunoscute si despre cei cu adevarati Vechi, acei primi vampiri ai omenirii, cum au rezistat de-a lungul mileniilor, ce i-a impulsionat sa continue drumul pe calea eternitatii fara a o lua razna din cauza schimbarilor, a pierderilor suferite si, de cele mai multe ori, a singuratatii fortate.

Per total mi se pare ca e o incheiere a ciclului "Cronicile Vampirilor", doar ca anul acest Anne Rice a anuntat publicarea unui ultim volum din serie, cu titlul "Prince Lestat and the Realms of Atlantis". Ca si incheiere, mi se parea bun, chiar excelent acest roman, dar cine sunt eu sa ma bag intre un autor si seria lui favorita. :) Data publicarii urmatorului volum, al 12-lea, este 29 noiembrie 2016, asadar doar peste aproximativ 3 luni.Pe Goodreads, Prince Lestat are un rating de 3.73, cu multi cititori dezamagiti de faptul ca Anne Rice a facut din Lestat un fel de zeu intre vampiri, Salvatorul speciei, un "Mantuitor", cand chiar Lestat insusi, impreuna cu multi alti vampiri de-a lungul cronicilor, se considera de nemantuit, damnat.

Personal, mi-a placut foarte mult, inclusiv si sfarsitul cand parca Lestat isi da seama ca nu trebuie sa fie singur pentru eternitate, ca un suflet damnat condamnat la chinurile Iadului pentru vecie. Accepta ca are nevoie de ceilalti vampiri, pe multi dintre ei iubindu-i cu patima si considerandu-i familia lui. In sfarsit, Lestat isi accepta conditia si o "imbratiseaza". A facut pace cu sine insusi."...we are the sum of all we've seen and all we've appreciated and understood. You were the sum of sunshine on marble floors filled with pictures of divine beings who laughed and loved and drank the fruit of the vine as surely as you were the sum of the poets and historians and philosophers you'd read. You were the sum and the fount of what you'd cherished and chosen to abide and all you had loved."

"Deep in my mind a thought did flash for a moment that one who commands must of necessity be wildly imperfect, boldly pragmatic, capable of compromises impossible for the truly wise and the truly good."

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…