Treceți la conținutul principal

In cautarea aventurii - Fort Boyard

Acum ceva ani, acasa la parinti, butonam telecomanda de parca depindea viata de aceasta actiune. Ma plictiseam si inca rau de tot. In cautarea mea de distractie, cunostinte sau aventura am dat pe TV5 la o emisiune interesanta care m-a captivat o buna bucata de vreme. De ceva vreme, s-a reluat difuzarea ei si ma facineaza la fel de mult.

Este vorba despre Fort Boyard - un joc televizat in care o echipa trebuie sa indeplineasca niste sarcini pentru a pune mana pe 7 chei, dupa care trebuie sa isi infrunte temerile, angoasele, fobiile pentru a putea gasi indicii care sa duca spre marea comoara: boyarzii - banuti de aur.




Se pare ca totul a inceput in 1991 si pana in prezent nu s-a ratat nici un an, asadar imaginati-va ca acest joc si castigurile au surescitat atentia multora: participanti, telespectatori si organizatori deopotriva. Asadar 27 de sezoane in total. Este ceva.



Toate probele care duc catre chei mi se par un fel de jocuri olimpice in miniatura: ca si participant trebuie sa dai dovada de forta, logica, agilitate, reflexie, memorie buna si agilitate. Si totul pentru a "recolta" cheile ce vor deschide cuferele din Sala Comorii.

Multe probe s-au creat pentru acest joc: 160 in total, dintre care una a primit tilul pentru longevitate - Excalibur - pentru 22 de sezoane consecutive. Si regulile jocului s-au schimbat mult si au evolut cu fiecare sezon in parte, exceptie facand sezonul anului 2010.



Daca de la inceputul jocului si pana in 2010 (si din 2011 in prezent) era vorba despre o echipa de 6 oameni cu unicul scop de a castiga cat mai multi bani, in 2010 s-au introdus 3 echipe a cate 4 oameni fiecare, sub formatul "duelului": in fiecare emisiune e vorba de o echipa "campioana"; in urmatoarea emisiune, alte 2 echipe se infrunta in adunarea a cat mai multor chei si cea care castiga aici se dueleaza cu "campioana" pentru dreptul la Sala Comorii si de a fi nominalizata "campioana" episodului.

La inceput, paticipantii erau anonimi, oameni obisnuiti, cei care de obicei ar fi considerati ca si telespectatori. Incepand cu 1993 si pana in 2009, participantii la joc au fost vedete, personalitati usor de recunsocut de cei de acasa din fata televizorului: actori, cantareti, sportivi si alte personalitati din media, cu unicul scop de a castiga cat mai multi bani, de data aceasta pentru activitati caritative, ONG-uri sau cauze sociale.



De-a lungul anilor s-au castigat sume importante pe durata jocului Fort Boyard:

- pana prin 2012, se castigasera in jurul a 3 milioane de euro, mai exact 3 095 830 euro;
- in timpul sezonului 2010, o echipa articipanta areusit performanta de a castiga 70.000 de euro;
- dintre toate sezoanele, se pare ca cel de inceput, din 1990, a insemnat un castig mediu mai mare pe fiecare emisiune: 14.980 euro.

Desi este un joc televizat de origine franceza, multe tari au ajuns sa foloseasca fortul (care exista in realitate) pentru adaptarile lor. Astfel au aparut versiunile canadiene, nord-americane, marocane, sud-coreene etc.

Pe langa jocul televizat, au aparut parodii, un joc electronic si unul de societate in 3 editii diferite, ultima fiind din 2011.






Ce ma fascina pe mine, si continua sa ma fascineze, e inventivitatea jocului, desi nu s-a inventat roata cu ei: concurentii trec prin "muncile lui Hercule", isi testeaza limitele, anduranta fizica si psihica, leaga prietenii pe parcursul emisiunii si au sansa sa castige si bani, bani "asudati" din greu. Unele probe ma speriau de-a dreptul, altele ma faceau sa pufnesc in ras si altele sa raman cu gura cascata. Organizatorii au stiut ce fac cand au ales un fort pentru a pune in scena acesta minunata aventura.

Daca doriti, puteti viziona de curiozitate un episod din acest joc pe TV5 sambata 6 august  de la 20:55 PM.


Comentarii

  1. nu stiam jocul, pare interesant!

    RăspundețiȘtergere
  2. Coco, este o emisiune veche deja :)))) dar eu zic ca merita vazuta si acuma. A ajuns la cel de-al 27-lea sezon si e captivant, antrenant si iti si mai arata persoane care isi depasesc limitele, fobiile. Cu adevarat un joc complex!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.




Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.






Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…