vineri, 5 august 2016

In cautarea aventurii - Fort Boyard

Acum ceva ani, acasa la parinti, butonam telecomanda de parca depindea viata de aceasta actiune. Ma plictiseam si inca rau de tot. In cautarea mea de distractie, cunostinte sau aventura am dat pe TV5 la o emisiune interesanta care m-a captivat o buna bucata de vreme. De ceva vreme, s-a reluat difuzarea ei si ma facineaza la fel de mult.

Este vorba despre Fort Boyard - un joc televizat in care o echipa trebuie sa indeplineasca niste sarcini pentru a pune mana pe 7 chei, dupa care trebuie sa isi infrunte temerile, angoasele, fobiile pentru a putea gasi indicii care sa duca spre marea comoara: boyarzii - banuti de aur.




Se pare ca totul a inceput in 1991 si pana in prezent nu s-a ratat nici un an, asadar imaginati-va ca acest joc si castigurile au surescitat atentia multora: participanti, telespectatori si organizatori deopotriva. Asadar 27 de sezoane in total. Este ceva.



Toate probele care duc catre chei mi se par un fel de jocuri olimpice in miniatura: ca si participant trebuie sa dai dovada de forta, logica, agilitate, reflexie, memorie buna si agilitate. Si totul pentru a "recolta" cheile ce vor deschide cuferele din Sala Comorii.

Multe probe s-au creat pentru acest joc: 160 in total, dintre care una a primit tilul pentru longevitate - Excalibur - pentru 22 de sezoane consecutive. Si regulile jocului s-au schimbat mult si au evolut cu fiecare sezon in parte, exceptie facand sezonul anului 2010.



Daca de la inceputul jocului si pana in 2010 (si din 2011 in prezent) era vorba despre o echipa de 6 oameni cu unicul scop de a castiga cat mai multi bani, in 2010 s-au introdus 3 echipe a cate 4 oameni fiecare, sub formatul "duelului": in fiecare emisiune e vorba de o echipa "campioana"; in urmatoarea emisiune, alte 2 echipe se infrunta in adunarea a cat mai multor chei si cea care castiga aici se dueleaza cu "campioana" pentru dreptul la Sala Comorii si de a fi nominalizata "campioana" episodului.

La inceput, paticipantii erau anonimi, oameni obisnuiti, cei care de obicei ar fi considerati ca si telespectatori. Incepand cu 1993 si pana in 2009, participantii la joc au fost vedete, personalitati usor de recunsocut de cei de acasa din fata televizorului: actori, cantareti, sportivi si alte personalitati din media, cu unicul scop de a castiga cat mai multi bani, de data aceasta pentru activitati caritative, ONG-uri sau cauze sociale.



De-a lungul anilor s-au castigat sume importante pe durata jocului Fort Boyard:

- pana prin 2012, se castigasera in jurul a 3 milioane de euro, mai exact 3 095 830 euro;
- in timpul sezonului 2010, o echipa articipanta areusit performanta de a castiga 70.000 de euro;
- dintre toate sezoanele, se pare ca cel de inceput, din 1990, a insemnat un castig mediu mai mare pe fiecare emisiune: 14.980 euro.

Desi este un joc televizat de origine franceza, multe tari au ajuns sa foloseasca fortul (care exista in realitate) pentru adaptarile lor. Astfel au aparut versiunile canadiene, nord-americane, marocane, sud-coreene etc.

Pe langa jocul televizat, au aparut parodii, un joc electronic si unul de societate in 3 editii diferite, ultima fiind din 2011.






Ce ma fascina pe mine, si continua sa ma fascineze, e inventivitatea jocului, desi nu s-a inventat roata cu ei: concurentii trec prin "muncile lui Hercule", isi testeaza limitele, anduranta fizica si psihica, leaga prietenii pe parcursul emisiunii si au sansa sa castige si bani, bani "asudati" din greu. Unele probe ma speriau de-a dreptul, altele ma faceau sa pufnesc in ras si altele sa raman cu gura cascata. Organizatorii au stiut ce fac cand au ales un fort pentru a pune in scena acesta minunata aventura.

Daca doriti, puteti viziona de curiozitate un episod din acest joc pe TV5 sambata 6 august  de la 20:55 PM.


2 comentarii:

  1. nu stiam jocul, pare interesant!

    RăspundețiȘtergere
  2. Coco, este o emisiune veche deja :)))) dar eu zic ca merita vazuta si acuma. A ajuns la cel de-al 27-lea sezon si e captivant, antrenant si iti si mai arata persoane care isi depasesc limitele, fobiile. Cu adevarat un joc complex!

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular