marți, 10 ianuarie 2017

I.R.En de Sandra Coroian

Vă mai amintiți de școala primară și lecțiile de Limba si Literatura Romană? Cred că toți ne amintim câte ceva, eu tocmai mi-am reamintit de povestea în poveste sau, cum i se mai zicea, povestea în ramă. E ca și cum ar fi un stat în stat sau o lume conținută într-alta. Așa e și cu romanul I.R.En al Sandrei Coroian.

Romanul a apărut în 2016 la Editura Quantum Publishers, o editura care în curând va împlini un an așadar le urez un mare ”La mulți ani!” încă de pe acum.Sinopsis:

”Atunci când afli că viața pe care ai trăit-o nu îți aparține, ce ai de gând să faci?

Într-o lume în care oamenii se ghidează după 5 coduri, sunt conduși de 5 Supremi, iar visele sunt interzise, Cehel Ynue, o tânără ce pornește în viață ca fiind un copil prodigy, se zbate să descopere adevărul, încălcând regulile.

Pe parcursul călătoriei sale, Cehel se întâlnește de mai multe ori cu termenul necunoscut I.R.En., care îi obsedează subconștientul și care o împinge spre aflarea adevărului.

O singură lume, fenomene bizare greu de explicat, un Healer și un Mediator care refuză să accepte realitatea oferită de către sistem.

I.R.En., romanul care împinge cititorul să se îndoiască de propria realitate în care trăiește, făcându-l să întoarcă pagină după pagină pentru a afla răspunsul la toate întrebările pe care este constrâns să și le pună.Ce aș putea spune despre I.R.En decât că mi-a provocat una dintre cele mai mari surprize?! Da, nu glumesc, mă așteptam la ceva SF după ce am citit coperta 4 a cărții, dar nici chiar așa. Nu pentru că romanul ar fi abundent în termeni tehnici științifico-fantastici (deși există și aceștia), ci datorită schimbărilor de planuri ale acțiunii și a surprizelor care se țin lanț, inclusiv sfârșitul care te lasă cam gură-cască.

Apoi întrebările îți inundă mintea: 

Este ceva adevărat în I.R.En?
De fapt, ce este I.R.EN? Poți ieși din acea lumea sau este o buclă continuă care doar te amăgește că ai ieșit pentru a putea să te doboare?
Omenirea și-a găsit sfârșitul?

Totul pare a începe destul de normal, cu o fată de 14 ani cu un statut de geniu, care pleacă din casa părintească pentru a primi o pregătire pe seama ei. Dar pregătire pentru ce? Cine sunt cei 5 Supremi și de ce au ei drept de viață și de moarte asupra tuturor?

Tot timpul eram pregătită să las cartea din mână câteva momente pentru a putea asimila mai bine, pentru a întelege cu adevărat informația transmisă. Și nu pentru că ar fi vorba de un SF cu extratereștri sau lumi și planete îndepărtate, ci pentru că este vorba de un posibil viitor al omenirii, de un regim de conducere asemănător cu ceea ce se întamplă în prezent în lume: puterea celor puțin care guvernează peste toți cu mâini de fier, cu coduri pe care nu toată lumea le înțelege dar trebuie să le respecte. Pe același Pământ parcă am trăi în lumi paralele și realități alternative, nu pe aceeași planetă.

Nu vă mai scriu multe, nu e o recenzie, sunt doar niște gânduri adunate la câteva zile după ce am terminat romanul. Vă las vouă plăcerea de a descoperi un roman frumos, un autor nou și o lume interesantă din toate punctele de vedere. Până atunci, veți găsi în continuare un mini-interviu cu Sandra Coroian, căreia îi mulțumesc frumos pentru disponibilitatea de a răspunde la întrebările mele la numai câteva minuțele de când am contactat-o pentru acest mini-interviu:

Eu: În primul rând, aș dori să știu de unde vine inspirația pentru un roman SF? Ce te-a determinat pe tine să scrii un astfel de roman?

Sandra: Adevărul e că ... niciodată nu mi-am propus să scriu SF, mereu am zis că nu am destule cunoștințe în domeniu pentru a scrie acest gen, și pentru că vorbim despre asta și pentru că majoritatea oamenilor fug de "S.F." , I.R.En. este un SciFi Psihologic. De aceea nu intră în discuție extratereștrii sau știu eu ce planete. Ceea ce m-a determinat să scriu I.R.En. a fost o dezamăgire personală, un eșec, așa că mi-am concentrat toate aceste nemulțumiri în acest roman cu scopul de a-l aduce în fața cititorilor.

Eu: Scrisul ca vindecare! Frumos! Pentru mine, lectura reprezintă vindecare, relaxare, evadare. Te-a influențat vreun scriitor de SF cunoscut?

Sandra: Influențat... nu aș putea spune. Încurajat și inspirat, da. Pentru mine, Liviu Surugiu - care deja a spulberat lumea SciFi-ului, în sensul bun, desigur - este pentru mine un fel de mentor tacit. Nu îmi dă indicații, nu stă cu mine ca la orele suplimentare de română sau matematică din liceu, ci pur și simplu prin felul în care s-a ridicat și nivelul la care a ajuns,  toate acestea mă fac să îmi doresc același lucru, să devin tot mai bună și să ies din rândurile scriitorilor debutanți, "amatori" cum ar spune unii. Așa că da, Liviu Surugiu ar fi motorul, iar oamenii din jurul meu, alți autori și prieteni precum : Theo Anghel, Livia Furia, Ioana Dumitrachescu, Ungurenu Marius, Allex Trusca, Daniel Botea și mulți alții pe care chiar dacă nu îi menționez în momentul de față, ei știu cât de mult înseamnă pentru mine și cât de mult mă ajută în călătoria mea spre a deveni o autoare apreciată.

Eu: Va urma și un volum 2 la I.R.En? Pentru că știu că deja lucrezi la un al doilea volum.

Sandra: Desigur. Inițial, am zis să aștept să văd dacă cititorii își doresc acest lucru. Da, o continuare a romanului I.R.En. este în plan, așa ca o permieră am deja titlul, dar nu îl dezvălui încă, iar între timp, lucrez la ceva nou, genul rămâne SciFi, dar de această dată puțin mai "călduros". Va fi un roman "singur" fără vreo altă continuare, ceva care a apărut peste noapte și m-a făcut să dau totul la o parte ca să mă apuc de scris, fix pe această lucrare. Dacă totul merge bine, preconizez că în primăvară vă veți putea bucura de acest roman.

Eu: Felicitări, inspirație să ai și mult spor la scris! Abia aștepăm cele 2 romane pe care le ai în plan, eu sigur le aștept cu nerăbdare.

Romanul I.R.En îl puteți achiziționa de pe site-ul editurii de aici, de pe Elefant de aici si de pe Libris de aici.

2 comentarii:

  1. Daca ai sti cat imi doresc sa citesc aceasta carte, ai zice ca sunt precum un copil care iubeste ciocolata :) ))))
    Eu inteleg ideea de "scris sub forma de vindecare".
    In ultimii ani am observat ca scrisul m-a ajutat enorm sa ma descarc de energiile acumulate si de starile pe care le aveam.

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular