vineri, 10 februarie 2017

Top 10 cărţi must read în 2017

Vorbeam cu o prietenă, Adina, și mă întreabă ”Anul acesta câte cărți ti-ai propus să citești?” Știind deja că pe Goodreads mi-am setat țelul de 100 de cărți (deși anul trecut au fost 156), i-am răspuns că atât cât voi putea în limita în care mă vor lăsa fetele să citesc :)

Dar i-am menționat că mai ușor mi-ar fi să-i fac un top ten al cărților/seriilor din categoria ”obsesii literare” pentru acest an. Ușor însemnând că sunt numai 10 cărți și nu 100, pentru că nu a fost deloc ușor să le aleg, din contră, un chin adevărat în a vedea care sunt urgențele. Adina a fost răbdătoare, a așteptat, a râs, și-a băut ceaiul, apoi un suc, a mâncat amandina și a cerut și o cafea, iar eu nu ajunsesem nici la jumatatea listei de 10 cărți. Na, poftim! Trebuia să întrebi de cărți! I-am făcut capul calendar și am trecut-o prin liste și listuțe, autori, serii, edituri, cărți fizice și cărți online. Ka-Boom!



Am plecat de la întâlnirea noastră cu gândul la acest top ten și am zis că trebuie să-mi fac ordine în gânduri și să-l aștern undeva. Și cel mai bine, pe blog! Răspunzând în același timp și provocării lansată de librăria online Librex - sponsorul concursului.

Doar un lucru mai am să vă spun înainte de a trece la lista pe care cu mare greutate am închegat-o aici. Împreună cu Claudia de la Lecturi și Arome/Softblog și Antoaneta de la Drumul Vieții am demarat împreună un proiect de a promova autorii români, mai ales cei contemporani. Ceea ce înseamnă că  în lista mea se vor regăsi și cărți ale acestor autori, care, sperăm noi, vor fi citite de toate trei și apoi ne vom spune părerea (a nu se înțelege recenzii, cel puțin din partea mea, ci numai niște păreri care vor apărea pe blogurile noastre sub hashtag-urile #promovamautoriromani, #autoriromanicontemporani, #citimromaneste, #citesteromaneste).

În continuare, în absolut nici o ordine anume, veți găsi lista mea cu cărțile/seriile/autorii pe care TREBUIE să îi citesc în 2017.

  • De vreo 2 ani mă tot chinui să citesc o serie fantasy pe care nu o prea pot uita. The Black Dagger Brotherhood scrisă de J.R. Ward. Cum anul trecut am reușit să citesc altă serie destul de mare și fără să mă plictisesc, am zis ca anul acesta îmi iau inima în dinți și purced la drum. Seria, care numără 15 volume principale, unul secundar și un ghid pentru cititori, povestește despre o lume fantastică, cu vampiri și alte creaturi paranormale, o societate care își apără membrii de oamenii porniți să îi stârpească. Am citit primul volum, tradus și la noi, dar cum restul volumelor nu au fost traduse, am apelat la Amazon.com și am seria completă. Numai să îmi fac curaj să încep lectura. La fel cum s-a întâmplat și cu Cronicile Vampirilor de Anne Rice, imediat ce am început să citesc, am intrat în lumea lor și cuvintele parcă zburau în fața ochilor cu o viteză năucitoare.

  • Să rămânem în sfera seriilor și să menționez un mare păcat: nu am citit (încă) seria Alina Marinescu de Monica Ramirez. Știu, o blasfemie, dar eu sunt un fel de Gică Contra - nu citesc autorii, cărțile care sunt imediat pe val, în vogă, la modă. Vreau să treacă puțin timp, să las tot hype-ul de pe internet să mai dispară, tocmai pentru a nu mă lăsa influențată (prea mult) de părerile altora. Accept recomandările prietenilor, dar cam atât. Ei bine, cu această serie hype-ul s-a mărit, seria este recomandată de mai mulți prieteni decât înainte, astfel că a devenit și ea o obsesie literară pentru mine.

  • Altă serie îndrăgită de mine, ”Nemuritorii” Oanei Arion reprezintă o lectură spumoasă. Un fantasy contemporan, cu rădăcini înfipte în negura timpului, mitologii și vechi credințe, făpturi nenaturale cu puteri incredibile și o femeie cu un umor fin fac deliciul citirorului. Am citit deja primele 3 volume (Ultimul viking, Te voi găsi și Dincolo de timp) și abia aștept următoarele 2 volume, care, se pare, vor apărea anul acesta. Așadar îi urez mult spor și inspirație autoarei (Oana, abia aștept să ne întâlnim cândva, să stăm la povești. Următorul volum, ”Prin cenușa de visuri” mi se pare foarte sugestiv. Ce altă aventură o așteaptă pe Victoria în lumea paranormalilor?!).

  • De data aceasta urmează o trilogie, tot autor român. Trilogia ”Amanții” este scrisă de Corina Ozon și spune povestea unui triunghi amoros (soț, soție și amantă) din perspectiva fiecăruia, cu umor și chiar realism (din câte am auzit, pentru că, din nou, nu am citit nimic). Primul volum l-am primit cadou la Blind Date with a Book și mi-am zis că trebuie să completez trilogia înainte de a trece la citit (am eu așa o problemă mare: rar încep să citesc o trilogie/serie dacă nu e terminată și toate volumele publicate).

  • Ioana Chivet-Macoveiciuc, alias Prințesa Urbană, a scris mai multe cărți, chiar și pentru copii. Noi le avem pe toate. Cele pentru copii au fost citite și răsfoite de n ori, ”O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă” e un fel de autobiografie a Ioanei si despre ce a însemnat sarcinile și maternitatea pentru ea. Romanul ”Miercuri, respirăm” se încadrează în tema maternitații, dar e ficțiune, spunând povestea a șase tinere, foarte diferite una de cealaltă, care trec prin aceeași experiență: sarcina.

  • Florina Sanda Cojocaru este o ”consăteancă” de-a mea. Adică din Botoșani. Și, culmea-culmilor, aflu despre ea prin intermediul prietenilor din celălalt capăt de țară. Are deja la activ un volum de poezii si 3 romane publicate. Ce imi doresc eu să citesc este romanul ”Elsa” - o femeie puternică, în ciuda adversităților. Prietenele mi l-au recomandat pentru povestea superbă, tristă, realistă a romanului. O doză de realism nu strică, mai ales când mintea ta mai mult zboară printre nori.

  • Cezar Pârlog cu al lui volum ”Flori, fete, fițe sau băiați” este o altă recomandare de la o prietenă dragă. Am mers întotdeauna pe mâna ei și nu a dat greș niciodată (Ptii, acum îmi dau seama cât de infailibilă este! Trebuie să îi cer și numerele de la LOTO cândva.). Oricum, primul m-a atras titlul - extrem de atractiv, aducându-mi aminte de un joc al copilăriei, la care participa tot cartierul (bine, bine, vreo 3-4 blocuri numai, dar mie mi se părea tot cartierul pentru că erau cei care contau pentru mine :P), apoi coperta, care parcă mă duce cu gândul la un amalgam de stări și sentimente.

  • ”Vina” și ”Măștile fricii” de Camelia Cavadia. Hmmm, tocmai am realizat că aproape tot ce îmi doresc să citesc anul acesta sunt recomandări din partea prietenilor. Și aici e vorba despre o recomandare, dar care parcă vine de peste tot: prieteni, blogurile și site-urile de carte, de pe blogul ei personal și din presa scrisă și TV. Multe recomandări, nu? Vom vedea ce și cum o voi percepe eu.

  • ”Cevengur” de Andrei Platonov este un roman peste care am dat întâmplător, căutând ceva ”altfel”. Și cred eu că am găsit, mulți încercând să clasifice acest roman cumva, într-un anume fel, dar situația e ceva de genul: nici unul nu a reușit să o facă sau toți au reușit să o facă și toți au dreptate. O asemenea controversă nu putea să-mi scape, nu?

  • Anne Rice cred că este prima autoare de romane fantasy cu vampiri pe care am iubit-o. Lestat este un personaj delicios, spumos, care cere atenție și ți-o captează imediat. După ce am reusit să citesc primele 11 volume ale Cronicilor Vampirilor, ultimul chiar anul trecut (”Prince Lestat”), nu se putea să nu-mi doresc și ultimul volum, ”Prince Lestat and the Realms of Atlantis” - un fel de petrecere de adio. Multe recenzii negative, chiar din partea fanilor, dar nu mă descurajează pe mine asta. Să menționez că deja se discută despre seria de filme?! OMFG!!!!



Acum că am terminat lista mă simt puțin cam vinovată pentru că am lăsat multe alte cărți pe dinafară. Dinafara listei scurte, pentru ca din cea lungă nu le mai scoate nimeni :) Poftim, Adina, lista este gata! Voi ce vă doriți să citiți neapărat anul acesta?

Frumoasă provocare, Librex, dar grea! Numai 10?!


3 comentarii:

  1. Frumoasă listă. Cele ale autorilor români vreau și eu să le citesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă lista. Sa ai spor. Eu îmi doresc ca Leda sa continue traducerea seriei Frăția pumnalului negru de J. R. Ward.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lectura placuta!
    Ti-ai ales carti tare frumoase si mai ca mi-ai facut si mie pofta de citit :D
    p.s.: cand afli numerele la loto, spune-le si la amarati ca poate e cu noroc :) ))))

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular