Treceți la conținutul principal

Cum m-am apucat de citit

Amintirile sunt oarecum în ceață. Nu de alta, dar nu reprezintă un eveniment special, deoarece la noi în casă lecturarea unei cărți nu reprezintă un WOW!. Așadar o amintire perfectă nu am, doar scene cu tatăl meu în fotoliu citind o cărțulie mică dar groasă, o altă scenă cu mama citind în bucătărie în timp ce-și bea cafeaua.

Ce îmi mai amintesc este că am avut întotdeauna cărți în casă. Pe unele le-am și mâzgâlit cu pixul. (Știu. știu, blasfemie mare! Copil neștiutor, ce să fac!? Noroc că mama a înteles și a strâns toate instrumentele de scris de prin casă.) Am pătit-o și eu cu Emilia, până a înțeles că nu este voie. DELOC!!!

În schimb, pot spune că îmi amintesc două cărți care ar putea fi primele. De ce? Pentru ca înainte stăteam și priveam ilustrațiile și, pe urmă, îmi amintesc că le citeam. Acestea două sunt ”Vine roata la știrbină (snoave și anecdote)” și ”Povești Fermecate Rusești” (cu ilustrații absolut superbe, din punctul meu de vedere, încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de ele și cu amintiri foarte frumoase cu ambii părinți citindu-mi din ea).Cartea ”Povești Fermecate Rusești” are copertă cartonată, cu imagini în miniatură din carte și e minunată. Poveștile se aseamană cu ale noastre: basme despre Feți-Frumoși și Prâslea, despre Ilene Cosânzene, balauri, Mume ale Pădurii, corăbii zburătoare, vulturi din lemn care să zboare, broaște fermecate care pot vorbi si așa mai departe. Pentru mine a fost o lectură fascinantă. Mama a păstrat cartea și pentru nepoți :). Deocamdată doar nepoțele. Țin minte că tata îmi citea din ele, când era vorba de vreo ilustrație mă lua în brațele lui și eu mă culcușeam acolo și mă simțeam ca stăpâna lumii: brațele calde ale tatii, o carte cu desene frumoase (așa le spuneam eu atunci) și parfumul vreunei prăjituri. Nu scot prea des de la naftalină această amintire tocmai pentru că îmi este prea dragă: tata este mort și eu nu mai am decât fotografii și amintiri prețioase. 
Și atunci când le scot din cufărul amintirilor mele, o fac pentru a-mi alina dorul de el, de a zâmbi imaginilor proiectate în mintea mea. Țin minte cum ne recita, mie și fratelui meu, poezii lungi de pe vremea când era el elev și noi ne minunam de cum poate ține minte atâtea chestii. Țin minte cum mergeam cu el la bilbioteca județeană să împrumute cărți: o plasă întreagă de cărți pentru el și mama. Mai târziu eu eram cea care mergea să împrumute cărți pentru noi toți. 

Cam așa a fost pentru mine inițierea în minunata lume a literelor, cuvintelor și poveștilor. Alături de familie, cu cărți care mi-au rămas în minte și in suflet, cărți care îmi doresc să le citeasca și fetele mele. Cu Emilia, începutul este promițător: cărți cumpărate, cărți primite în cadou de la vârsta de un an și până când va putea citi. Până în acel moment tati cu mami sunt cei care citesc și Emi se bucură de ilustrații și își proiectează aceaste imagini în mintea ei.

Articol ce răspunde provocării Libris, cu ocazia ediției a XIV a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov.

Libris este una din librăriile online și fizice care au pornit și pe drumul publicării autorilor români, așadar veți găsi întotdeauna cărți noi și, mai ales, cărți de beletristică în oferta lor.

Comentarii

 1. Da, ai fost o norocoasa și inca esti, eu nici macar nu puteam spera la o carte de colorat, darămite vreuna din care să-mi citeasca cineva. Acum, parca te vad cu Emilia, buchisind cuvinte. Succes, draga mea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc frumos, Adriana! Alte vremuri acum, cand tot ce vrei se poate indeplini: carti cu dragoni, cu zane, printi si printese, cu fetite si baietei curiosi care descopera lumea, toate genurile, cu pilde, fantasy, pentru adormit copilul, pentru a-si stapani teama de intuneric etc. O minunata varietate de carti pentru copii! Bani sa ai sa tot achizitionezi, iar noi cam asta facem. Carti, reviste pentru copii (o vad cum sta si incearca sa descifreze cerinta unui exercitiu ca sa poata colora, taia, incercui ceea ce trebuie; apoi vine la mine si imi zice: "Aici ce trebuie sa fac, mami?", iar eu ma topesc.). Una din cartile absolut superbe primite de Emi este cadou de la mama si matusa mea, carte mare, cu povestile obisnuite (Peter Pan, Alba ca Zapada, Scufita Rosie etc), dar ilustratiile nu sunt cele clasice, ci ceva mai "pamantene". Si ii place mult sa inventeze ea povestea dupa imagini. <3

   Ștergere
  2. Offf, m-am intins la scris! :)

   Ștergere
  3. ..bine faci, lumea asta a copiilor o observ la tine și la Vavaly, caci in rest nu am timp sa mă invart prea mult pe aici. Si da, acum e o altă dimensiune a cartilor și povestilor din ele. Uneori, imi vine sa ma las de scris, tocmai obsrvand avalansa asta de oameni care scriu. Unii atat de frumos, altii doar sa se afle in treaba, de parca imi e si rusine sa nu las si eu aceeasi impresie vreunuia cu talent nemăsurat. Tocmai ce am descoperit un om care scrie ca nimeni altul. Si ...mor de drag. Va pup.

   Ștergere
  4. Adriana, tu oricum scrii minunat! Poezia ta e in stare sa faca pe cititor sa simta exact ce vrei tu, iar asta nu e putin deloc. Si da, sunt unii care scriu ca sa se afle in treaba, altii care scriu pentru ca asa simt si scriu si foarte frumos, te ating cuvintele lor. Si merge pentru oricare cititor, mare sau mic. Important este ca acum ai de unde alege, exista cate ceva pentru fiecare!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…