duminică, 12 martie 2017

Cum m-am apucat de citit

Amintirile sunt oarecum în ceață. Nu de alta, dar nu reprezintă un eveniment special, deoarece la noi în casă lecturarea unei cărți nu reprezintă un WOW!. Așadar o amintire perfectă nu am, doar scene cu tatăl meu în fotoliu citind o cărțulie mică dar groasă, o altă scenă cu mama citind în bucătărie în timp ce-și bea cafeaua.

Ce îmi mai amintesc este că am avut întotdeauna cărți în casă. Pe unele le-am și mâzgâlit cu pixul. (Știu. știu, blasfemie mare! Copil neștiutor, ce să fac!? Noroc că mama a înteles și a strâns toate instrumentele de scris de prin casă.) Am pătit-o și eu cu Emilia, până a înțeles că nu este voie. DELOC!!!

În schimb, pot spune că îmi amintesc două cărți care ar putea fi primele. De ce? Pentru ca înainte stăteam și priveam ilustrațiile și, pe urmă, îmi amintesc că le citeam. Acestea două sunt ”Vine roata la știrbină (snoave și anecdote)” și ”Povești Fermecate Rusești” (cu ilustrații absolut superbe, din punctul meu de vedere, încât nu ai cum să nu te îndrăgostești de ele și cu amintiri foarte frumoase cu ambii părinți citindu-mi din ea).



Cartea ”Povești Fermecate Rusești” are copertă cartonată, cu imagini în miniatură din carte și e minunată. Poveștile se aseamană cu ale noastre: basme despre Feți-Frumoși și Prâslea, despre Ilene Cosânzene, balauri, Mume ale Pădurii, corăbii zburătoare, vulturi din lemn care să zboare, broaște fermecate care pot vorbi si așa mai departe. Pentru mine a fost o lectură fascinantă. Mama a păstrat cartea și pentru nepoți :). Deocamdată doar nepoțele. 



Țin minte că tata îmi citea din ele, când era vorba de vreo ilustrație mă lua în brațele lui și eu mă culcușeam acolo și mă simțeam ca stăpâna lumii: brațele calde ale tatii, o carte cu desene frumoase (așa le spuneam eu atunci) și parfumul vreunei prăjituri. Nu scot prea des de la naftalină această amintire tocmai pentru că îmi este prea dragă: tata este mort și eu nu mai am decât fotografii și amintiri prețioase. 




Și atunci când le scot din cufărul amintirilor mele, o fac pentru a-mi alina dorul de el, de a zâmbi imaginilor proiectate în mintea mea. Țin minte cum ne recita, mie și fratelui meu, poezii lungi de pe vremea când era el elev și noi ne minunam de cum poate ține minte atâtea chestii. Țin minte cum mergeam cu el la bilbioteca județeană să împrumute cărți: o plasă întreagă de cărți pentru el și mama. Mai târziu eu eram cea care mergea să împrumute cărți pentru noi toți. 

Cam așa a fost pentru mine inițierea în minunata lume a literelor, cuvintelor și poveștilor. Alături de familie, cu cărți care mi-au rămas în minte și in suflet, cărți care îmi doresc să le citeasca și fetele mele. Cu Emilia, începutul este promițător: cărți cumpărate, cărți primite în cadou de la vârsta de un an și până când va putea citi. Până în acel moment tati cu mami sunt cei care citesc și Emi se bucură de ilustrații și își proiectează aceaste imagini în mintea ei.

Articol ce răspunde provocării Libris, cu ocazia ediției a XIV a Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov.

Libris este una din librăriile online și fizice care au pornit și pe drumul publicării autorilor români, așadar veți găsi întotdeauna cărți noi și, mai ales, cărți de beletristică în oferta lor.

6 comentarii:

  1. Da, ai fost o norocoasa și inca esti, eu nici macar nu puteam spera la o carte de colorat, darămite vreuna din care să-mi citeasca cineva. Acum, parca te vad cu Emilia, buchisind cuvinte. Succes, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Adriana! Alte vremuri acum, cand tot ce vrei se poate indeplini: carti cu dragoni, cu zane, printi si printese, cu fetite si baietei curiosi care descopera lumea, toate genurile, cu pilde, fantasy, pentru adormit copilul, pentru a-si stapani teama de intuneric etc. O minunata varietate de carti pentru copii! Bani sa ai sa tot achizitionezi, iar noi cam asta facem. Carti, reviste pentru copii (o vad cum sta si incearca sa descifreze cerinta unui exercitiu ca sa poata colora, taia, incercui ceea ce trebuie; apoi vine la mine si imi zice: "Aici ce trebuie sa fac, mami?", iar eu ma topesc.). Una din cartile absolut superbe primite de Emi este cadou de la mama si matusa mea, carte mare, cu povestile obisnuite (Peter Pan, Alba ca Zapada, Scufita Rosie etc), dar ilustratiile nu sunt cele clasice, ci ceva mai "pamantene". Si ii place mult sa inventeze ea povestea dupa imagini. <3

      Ștergere
    2. Offf, m-am intins la scris! :)

      Ștergere
    3. ..bine faci, lumea asta a copiilor o observ la tine și la Vavaly, caci in rest nu am timp sa mă invart prea mult pe aici. Si da, acum e o altă dimensiune a cartilor și povestilor din ele. Uneori, imi vine sa ma las de scris, tocmai obsrvand avalansa asta de oameni care scriu. Unii atat de frumos, altii doar sa se afle in treaba, de parca imi e si rusine sa nu las si eu aceeasi impresie vreunuia cu talent nemăsurat. Tocmai ce am descoperit un om care scrie ca nimeni altul. Si ...mor de drag. Va pup.

      Ștergere
    4. Adriana, tu oricum scrii minunat! Poezia ta e in stare sa faca pe cititor sa simta exact ce vrei tu, iar asta nu e putin deloc. Si da, sunt unii care scriu ca sa se afle in treaba, altii care scriu pentru ca asa simt si scriu si foarte frumos, te ating cuvintele lor. Si merge pentru oricare cititor, mare sau mic. Important este ca acum ai de unde alege, exista cate ceva pentru fiecare!

      Ștergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular