Citesc, deci exist.
Cam asa s-ar descrie existenta mea. Nu mai are rost sa zic ca, in cazul meu, lectura s-a dovedit a fi ceva miraculos: m-a vindecat de depresie, mi-a adus prieteni noi, imaginari si reali, am cunoscut si calatorit in lumi si universuri diferite. Mi-a deschis o cale catre cunoastere asa cum nu exista alta.
Si in 2013 am citit. Poate ceva mai putin decat in alti ani, dar numai pentru ca din luna mai incoace am avut grija de o gaza mica (fiica mea, Emilia) si ajungeam sa citesc pe unde apucam: in pat langa ea, in cada in timp ce ma relaxam 30 de minute pentru ca apoi sa o iau de la capat, in parc pe o banca in timp ce ea dormea in carucior. Si totusi am ajuns sa citesc.
Numai o singura data m-a intrecut sotul meu in citirea unei carti, doar pentru ca Emiliei ii iesea cel de-al doilea dinte si trebuia sa o "distrez" cu ceva nou la fiecare 10-15 minute. :)) In rest, devorez cartile mai repede decat el. Facem intrecere si mai dam si batalii pentru ca avem cate un singur exemplar. Viata in familia noastra!
Si acuma o lista cu aceste carti citite in 2013, la initiativa lui chinezu.eu:
1. Inferno - Dan Brown. Este si ultima carte citita in 2013, cadou de Mos Nicolae, singura carte terminata de sotul meu inainte de a o termina eu. Mi-a placut, ca toate cartile lui, dintre care, in 2013, am mai citit si Fortareata Digitala.
2. Katia Fox - Semnul de arama. Foarte interesanta cartea. Dar si foarte stufoasa. Pe alocuri foarte multe informatii despre meseria personajului principal, dar mi-a placut. Ellenweore este o fata care stie ce vrea si chiar face si imposibilul pentru a-si atinge scopul. Asta nu inseamna ca nu va suferi, doar ca telul ei ramane acelasi pe timpul adolescentei si a vietii de adult. Lectie de perseverenta ... chiar de incapatanare.
3. A. E. Van Vogt - Sclipirea viitorului. Un SF, de data aceasta, care pe mine m-a lasat cu intrebari despre viitorul nostru. Imi plac cartile de genul acesta.
4. Rodica Ojog-Brasoveanu - Barbatii sunt niste porci. Mini-povestioare despre personaje feminine si masculine in cautarea iubirii. Mi-a placut umorul cu care este scrisa cartea. Desi titlul pare ca denigreaza barbatii, nu este asa.
5. Scott McBain - Jocul Stapanirii. Puterea nu sta in numarul celor stapaniti, ci in cunoasterea adevarului, in informatiile pe care le detii si in modul de a le folosi. Ce a-i fi in stare sa faci pentru a fi stapanul absolut?
6. Titania Harie - Labirintul rozelor. Comunicarea cu ingerii, implicit cu Dumnezeu, in afara bisericii? Blasfemie! Dar se pare ca, de-a lungul secolelor, o familie a stiut sa pastreze un secret care ar incita la racoala.
7. Danielle Trussoni -Angelologia. O carte cu adevarat interesanta. Poate si pentru viziunea unica asupra anumitor evenimente istorice - de la potop pana la avansul tehnologiei. Un razboi intre oameni si nephilimi - descendentii rezultati din impreunarea ingerilor cu oamenii.
8. Julio Murillo - Pamant si apa. Memoriile lui Eschil, scrise sub forma unei epopee, descoperita de catre prietenul sau Pindar, dezvaluie lupta cu armata lui Xerxes, oracolul din Delfi si misterul crimelor savarsite acolo. Istoria grecilor - o mare pasiune a mea.
9. Laurell K. Hamilton - Placeri interzise, Cadavrul care rade si Circul Damnatilor (primele 3 volume din seria Anita Blake). Anita este o necromanta care vaneaza vampirii, lucreaza cu politia dar are setul ei de reguli interne dupa care se ghideaza. Nu prea e genul siropos de roman cu vampiri, din contra.
(Fac eu ce fac si tot pun mana pe toata seria: pana in prezent nu sunt decat 22 de volume, din care numai primele 3 sunt traduse. Off!)
10. Steve Berry - Mostenirea Templierilor. Un alt roman care se bazeaza pe istorie. Daca acestea imi plac, nu am ce face. Dar are actiune, nu gluma: omoruri, urmariri, conspiratii, istorie, putin misticism ...De toate pentru toti.
Desigur ca au fost mai multe carti citite in 2013. As mai putea aminti: Javier Sierra cu Cina Secreta si Doamna in Albastru, o alta serie de 2 volume cu fiinta supranaturale - Kelley Armstrong cu Luna Plina si A Doua Luna Plina; Anna Carey - Eve; A.J. Hartley - De Profundis; Clive Cussler si Grant Blackwood - Imperiul pierdut; Eric Frattini - A cincea porunca; Juan Gomez-Jurado - Spionul lui Dumnezeu; Greg Iles- Esenta Raului si Christine Grafin von Bruhl - Noblesse oblige. Arta de a duce o viata nobila.
Au mai fost si altele, dar ar fi fost o lista prea lunga de acuma. Plus ca pe unele doar le-am recitit. Anul acesta vreau sa citesc mai multe. Si cum am si ce (din 8836 de carti in format electronic - apropo, cine le doreste, am nevoie numai de adresa de email si le trimit) poate reusesc sa ajung la vreo 50 de carti citite pe 2014.