luni, 14 iulie 2014

Look Up and Look ....Down!

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Google +1, Youtube, Reddit, Tumblr, StumbleUpon şi multe altele. Să tot alegi. Să tot navighezi printre ele, să tot pierzi timpul ... sau nu. Azi am dat peste un video "viral": Look Up! Mi-a plăcut. Apoi am găsit şi răspunsul, Look Down!

Look Up! este un video care ne mai îndeamnă să vedem culoarea cerului cu ochii noştri, nu doar de pe internet, în video sau pozele de pe Facebook sau Instagram. Să socializăm de-adevăratelea, faţă în faţă, nu pe Fb, Twitter sau mai ştiu eu ce. Să mai ieşim în natură, să nu mai fim singuri, să nu mai vorbim ca şi cum cineva chiar ar asculta. 

Poate e puţin radical, pe mine Facebook-ul chiar m-a ajutat: să cunosc oameni noi (nu zic că poţi cunoaşte un om într-o viaţă întreagă, stând unul lângă altul, dar, totuşi, e vorba de o cunoaştere), să intru în contact cu ceilalţi, mai vechi, dar de care m-am îndepărtat (viaţa te duce pe cărari separate, asta nu înseamnă că trebuie să nu mai comunici cu ei, iar Internetul e cea mai uşoară şi ieftină cale de a mai afla ce face fratele meu în Franţa, prietenii de prin Marea Britanie, Austria, Spania, SUA ş.a.m.d., de a afla ce mai fac colegii de şcoală, liceu, facultate).

Mai vorbim şi la telefon, cu cea mai bună prietenă din facultate, care locuieşte în Bucureşti, dar care a rămas cea mai bună. Ne mai şi întâlnim atunci când se poate. Dar fiecare are o viaţă acolo unde locuieşte şi nu te poţi aştepta să vă întâlniţi în fiecare weekend, cum o făceaţi acum câţiva ani.

Look Down! este video-ul de răspuns, în care se analizează puţin această tehnologie. Mi-a plăcut mai mult. Nu idealizează (cred eu) nici tehnologia, nici socializarea "reală". Oamenii sunt cei care fac ca ceva anume să fie bun sau rău, ei dau valoare şi conotaţii pozitive sau negative acelui ceva.

Parodia Look Up! este funny şi foarte ... modernă, dacă mi se permite să scriu aşa. Sunt oameni care numai aşa vor să trăiască, este alegerea lor, cum este alegerea lor şi să trăiască fără (prea multă) tehnologie în viaţa lor. Fiecare alege ceea ce vrea, atât timp cât nu deranjează şi nici nu pune în pericol viaţa lor şi a celor din jur.










Voi ce părere aveţi?

3 comentarii:

  1. Asa este, furati de mirajul tehnologiei, uitam sa privim si in jurul nostru. Si pe mine Fb m-a ajutat sa promovez blogul, sa intru in contact cu oamenii frumosi pe care i-am cunoscut prin intermediul blogului. Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandra, ai foarte mare dreptate, iar primul clip foarte mare doză de amuzament!:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideea primului clip nu e sa renuntam de tot la tehnologie pentru ca evident fara ea, in prezent ar fi imposibil sa faci multe lucruri. Nu-mi imaginez viata fara google maps, mai ales aici la Londra, nu-mi imaginez viata fara skype in conditiile in care sunt departe de parinti, rude, priteni, fara banking online sau fara Ebay. De fapt mi-o imaginez, dar avand toate astea viata mea devine mult mai usoara. Dar socializarea in real mi se pare de departe mult mai benefica. Pe internet viata celorlalti ti se pare mai frumoasa, desi, poate nu este, vezi poze incredibile, cu oameni fericiti, cu oameni odihniti, cu oameni in vacante si nici nu banuiesti cat de nefericiti, stresati sau saraci sunt multi din ei, insa pozele arata altceva si ajungi sa te gandesti daca tu chiar esti cel mai nefericit, mai neplimbat sau cel mai putin realizat profesional dintre toti cei pe care ii vezi pe FB sau in alte parti. E adevarat pe site-urile de socializare intalnesti multi oameni noi, interesanti, frumosi, pastrezi legaturi cu oamenii cu care ai avut odata un contact, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stai toata ziua cu nasul in device-uri si sa nu mai cunosti oameni in lumea reala. am vazut tineri care si-au dat intalnire la un suc si stateau la aceeasi masa, insa cu ochii in telefon, fara sa comunice. Asta e prea mult deja. Sigur, totul tine de alegerea noastra, de echilibrul pe care ar trebui sa-l avem intre a folosi tehnologia si a ridica ochii din ea si a privi in jur.
    Pe mine nu prea ma intereseaza ce a mancat unul sau altul la micul dejun sau cu ce s-a mai imbracat sau ce motto minunat a mai gasit pe net, poate sa ma intereseze doar poze din vacante si sa cer detalii despre conditii, ce poti vedea etc, insa unii nu stiu sa-ti dea un raspuns la asemenea intrebare, desi au poze superbe din anumite locuri.
    Totul tine de echilibru.

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular