joi, 12 februarie 2015

Planuri, dorințe și vise

Anul acesta, 2015, tot spun că va fi unul mai bun. Așa zic la fiecare început de an și tot așa sper ... până la proba contrarie. Și probele se tot adunau, gârlă. Nu cred că toți știți că eu nu sunt o persoană foarte optimistă, din contră. Dar sunt o visătoare full-time și full-option, planific mai bine ca oricare dintre voi, dau sfaturi bune - păcat că la mine nu se prea aplică. Așadar, anul 2015 am hotărât că va fi unul al schimbărilor: în primul și-n primul rând, îmi voi schimba atitutdinea față de mine, de viață, de lume, voi încerca să fiu mai optimistă.

Anul acesta mi-am propus multe: să citesc mai mult și mai variat, să vizionez mai multe filme și seriale decât anul trecut, care a fost un an ciudat, să scriu mai mult pe blog, să mă implic în mai multe proiecte ...



Prima dorința pe anul 2015 este să citesc trilogia 50 de Umbre ale lui Grey de E. L. James. Până în prezent nu am citit decât recenzii ale acestei trilogii: unii o adoră, alții o urăsc, pe când un segment mic al populației este absolut indiferent. Și cum avem deja biletele cumpărate pentru film, cred că e timpul să îmi fac și eu o idee despre ce e vorba - părerea personală are întâietate (bună sau rea).



Și cum Librex are în ofertă și ediția tie-in a primului volum, cred ca aceasta mă tenteaza mai mult decât orice.

Apoi, pentru a doua dorință pe acest an, ar fi aceea de a citi autori români, la debut sau nu, cunoscuți sau nu, dar români să fie. Tot uit că avem și noi comorile noastre, tot citind din literatura universală, autori străini care mă fascinează. Dar tot așa de bine mă poate fascina și un autor român. Și aici vă las lista mea, deocamdată micuță (dar se mărește pe zi ce trece):

Tudor Chirilă - Exerciții de echilibru

Vreau să știu și eu pentru ce suspină adolescentele, dacă părerea mea de la început se va menține și după ce citesc cartea lui Tudor Chirilă. Mie îmi place de el, ca și cântăreț, ca și om ...Ca scriitor, rămâne de văzut.



Dan Puric - Pachet ”A fi român este o frumusețe a lumii”

Dan Puric este o persoana atât de faină, în concepția mea. I-am urmărit interviurile televizate, câteva spectacole și chiar am început să îi citesc cartea ”Cine suntem?”, care face parte din acest pachet. Până acum, mi-a plăcut stilul lui de a povesti, de a integra frumosul și urâtul, de a face din român ceva demn de Univers, de a da povețe sub formă de mici amintiri sau mici povestiri. Da, a fi român este o frumusețe a lumii și mai multă lume ar trebui să îl citească.



Ileana Vulpescu

O altă autoare româncă, o recomandare din partea unei prietene dragi care a citit, cred, absolut toate cărțile scrise de ea. Dintre cărțile ei, mi s-a spus că trebuie, neapărat, să citesc ”Arta conversației”, ”Noi, doamna doctor, cind o sa murim?” și ”Sărută pământul acesta”. Așadar mă voi conforma și voi da curs recomandării. poate voi reuși chiar să completez colecția cu toate cărțile ei - va fi ceva interesant!



Octavian Paler- Viața pe un peron

Oare cum este această viață? O continuă așteptare? Dar a ce sau a cui? Din Octavian Paler am tot dat peste fragmente din opera lui, citate atât de bine construite încât parcă le înțelegeam cu altceva decât cu mintea. Poate cu sufletul Doar și pentru acest lucru și merită deja să investesc în orice carte a lui.



Radu Beligan - Între acte

Un mare om, Un mare actor. O viață dedicată artei. O viață lungă. Vă puteți imagina ce ar putea povesti domnul Radu Beligan în această carte? Eu nu. De aceea, mai bine o citesc, pentru a afla.



Silviu Urdea - Suflet pierdut

Ce faci când îți pierzi jumătatea într-un accident stupid, dar, mai ales, ciudat? Pornești să investighezi  acel ”ciudat” împreună cu cei mai buni doi prieteni și s-ar putea să afli. Dar oare asta îți dorești? Eu sigur doresc să aflu ce se întâmplă cu acest suflet pierdut, al cui este și de ce este pierdut.



Simona Tache, Mihai Radu - Femeile vin de pe Venus, barbații de la băut

Pe Simona Tache o știu ca bloggeriță și încă una de succes. Mă amuză peste măsura articolele ei. De aceea, când am auzit că a publicat o carte (culmea este că știam de titlu - interesant, dar de autori nu), mai ales pe acest subiect, mi-am zis că trebuie să fie la fel de amuzantă. Și chiar aveam dreptate. O prietenă a citit-o și s-a distrat de minune. Acum este rândul meu să mă distrez.



A treia dorință, sper să nu fie prea mult, dar îmi doresc dragoste și fantezie anul acesta. Vreau romane în care să mă scufund, în care să mă pierd și din care să reies nouă. Vreau aventură, fantezie, romance, suspans, mister - ce mai, le vreau pe toate! Prin urmare, o nouă listă cu cărți, în ordine aleatorie:

Alain de Botton - Eseuri de îndrăgostit

Nu e nici ficțiune, nici non-ficțiune, ci o împletire a celor două pentru a descifra (oare se poate?) misterul iubirii. Asta e pentru mine.



Markus Zusak - Hoțul de cărți

S-a anunțat și film. Așadar trebuie să mă grăbesc, iar, să citesc cartea. Să nu mi se întâmple ca și cu 50 de umbre ale lui Grey - mai întâi filmul, apoi romanul, chiar daca filmul este deja apărut. Acest roman este recomandat de toți: edituri, bloggeri, prieteni și chiar necunoscuți. Dacă a reușit să impresioneze atâta lume, atunci chiar este foarte bun. Desigur, abia aștept să vizionez și filmul, deși niciodată nu va bate teatrul/cinematograful din mintea mea.



Amza Pellea - Să râdem cu nea Mărin

Un alt mare actor, minunat. Nea Mărin miliardar este o comedie neaoșă, plină de umorul acela românesc: iar Amza Pellea îl joacă excepțional pe Nea Mărin. Cred că am vizionat filmul de enșpe ori, nu contează, tot râd. De asta am și nevoie în viață: de răs. Păi atunci, să purcedem!



Lauren Oliver - Delirium

Dragostea este ca un drog, o nebunie. Așadar, ea trebuie eradicată. Lumea se ferește de dragoste ca de ciumă. Oamenii de știință au găsit leacul și el trebuie administrat până la împlinirea a 18 ani. Guvernul așa o cere. Dar ce te faci când ajungi să te îndrăgostești înainte de a primi leacul? Ohohoho, pare super și abia aștept să pun mâna pe așa ceva. Și e doar primul volum al trilogiei.



Giovanni Arpino - Parfum de femeie

Povestea unui om desfigurat, care a pierdut lumina (la propriu și la figurat) și care încearcă să se autodistrugă. Povestea unui tânăr care încearcă să facă o faptă bună, dar, pe drum, ajunge să o regrete. Și, totuși, povestea celor doi, împreună, învățând unul de la celălalt și descoperind viața. Filmul e o capodoperă cu Al Pacino și Chris O'Donnell. Tangoul?! Doamne, chiar și scriind despre el mi se furnică pielea.



Christina Lauren - Străinul seducător

Dacă tot am citit Ticălosul seducător, de aceeași autoare, mi-am zis că trebuie să continui seria și să văd ce se mai întâmplă în al doilea volum. De data aceasta mergem de la sex spre dragoste, dar nu mă supăr. Atâta timp cât mă ține în priză, o voi devora!



Danielle Trussoni - Angelologia

Pe aceasta v-o recomand eu vouă să o citiți. Mi-a plăcut mult de tot și abia aștept al doilea volum, Angelopolis - deocamdată nu este tradus. O lume nouă ni se arată: nephilimii - fii și fiice ale îngerilor cu oamenii. Trăiesc mai mult decât oamenii, dar nu sunt nemuritori. Se pot îmbolnăvi, se îndrăgostesc (sau cel puțin așa cred ei). Societatea Angelologilor încearcă să îi extermine de sute de ani, iar Evangeline ajunge exact în mijlocul acestui conflict. Mistere, conflicte, organizații secrete, religie și conspirație, mituri și știință și, desigur, dragoste și sex.



Așadar aceasta este recoamndarea mea pentru voi.

Voi ce îmi recomandați pentru anul 2015 în materie de lectură? Ce cărți vă fac cu ochiul?

Astfel, prin acest articol, am răspuns invitației siteului Literatura pe tocuri și librăriei online Librex de a face o listă a dorințelor pentru 2015.

11 comentarii:

  1. Am citit trilogia 50 Shades si chiar mi-a placut mult. Abia astept sa vad si filmul. Spor la citit , Alexandra. Strainul seducator este o alta carte citita care a fost pentru mine o surpriza placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu urmeaza sa primesc trilogia 50 Shades. De asemenea duminica urmeaza sa vizionez si filmul. Succes in tot ceea ce iti doresti sa realizezi. Tu ai fost cea care ma introdus in lumea cartilor, prin pasiunea cu care vorbesti despre cartile tale preferate. Am inceput timid cu Umbra noptii, continuand cu Jocurile foamei, ajungand la Academia Vampirilor urmand sa citesc trilogia 50 Shades. Spor la citit Alexandra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lectura placuta si spor in tot ce iti propui ! Astept cu nerabdare si recenziile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai ceva dorinte pe 2015! Foarte frumoase si bune! Iti doresc sa se poate indeplini!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lectura placuta. O parte le-am citit ,m-a impresionat placut Tudor chirila, iar pe ileana vulpescu te las s-o savurezi merita

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. 50 Shades a fost prima carte citita pe anul acesta si merita!!! Sunt curioasa sa vad filmul...:-):-) Tudor Chirila vreau si eu sa citesc, iar restul listei este super!!! Iti doresc sa-ti implinesti visul si sa inveti si pe altii sa viseze frumos!!! (Nenciu Kryss)

    RăspundețiȘtergere
  8. O lista de dorinte extrem de frumoasa!
    Iti doresc sa ti se indeplineasca toate si inca altele pe deasupra :)
    Spor la citit!
    Antoaneta (am selectat Anonim pentru ca nu reusesc sa las comentariu cu niciun id )

    RăspundețiȘtergere
  9. Multe dorinte pe 2015 si totodata putine. Spor la citit! Cred ca si iepurasul va da curs catorva dorinte si iti va aduce unele volume.

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoasa lista. Am auzit atatea despre Viata pe un peron, am citit si citate din aceasta carte si sper sa imi iau si eu intr-o zi cartea asta, chiar m-am uitat cat costa saptamana trecuta era parca 25 ron, dar stii cum e, mereu apar alte cheltuieli. Prima carte 50 de umbre...mi-as dori sa o citesc si eu caci am citit si eu multe recenzii interesante.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. am citit ''Viata pe un peron" in 2 zile, fara sa o las din mana.
    Sa ai timp sa le citesti pe toate! :) si timp pt toate cele ce ti le-ai propus! eu inca sunt in haos, cu un email pregatit de raspuns care e in stadiul de draft.....;p
    weekend frumos sa aveti!! :)

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular