Treceți la conținutul principal

Iași pe harta aeronautică a lumii

Mi-ar fi plăcut să zbor. Cum nu am aripi și nici nu sunt vreun hibrid, mi-ar fi plăcut să învăț să pilotez un avion (cel mai mic posibil, dar să îl pot pilota cu adevărat), totul pentru a simți acea putere de a fi deasupra tuturor, printre nori, de a experimenta acea libertate incredibilă, dar și responsabilitate enormă.

Și cum nu pot zbura, am fost în vizită la Aeroportul Iași, o acțiune a bloggerilor ieșeni sub egida Kooperativa 2.0 Iași. Călăuziți de Andreea Ignat, un grup de aproape 40 de bloggeri am pornit din fața Palatului Culturii către aeroport. Pentru că nu am participat la prima întâlnire a bloggerilor (Dubla 1), în afară de Andreea nu cred să fi știut pe cineva, dar m-am simțit super bine alături de ei.Sursă fotografii: Paul Pădurariu Photography


  
Am ajuns la Aeroportul Iași și am fost introduși în lumea informațiilor despre aviație, turism, profitabilitate și vise mărețe pentru un viitor apropiat. Directorul aeroportului, Marius Bodea, ne-a prezentat evoluția acestuia începând cu 2012, an în care a preluat managementul, și până astăzi, când aeroportul este deja pe profit și nu mai depinde de stat sau administrația locală.

Din 2012, atunci când aeroportul conta numai cu o destinație internă (București) și una externă (Viena), încet-încet, cu ambiție și planuri mari puse în practică, Aeroportul Iași a reușit să aducă mai multe companii aeriene care să ofere zboruri către mai multe destinații, dintre care avem 3 destinații interne (București, Cluj și Timișoara) și 16 externe.

Toate aceste destinații au apărut în oferta aeroportului Iași pentru că s-a lucrat mult la eficientizarea muncii depuse de angajații aeroportului, la externalizarea  procesului de "handling" către privați - este vorba despre acel sistem de procesare a bagajelor din aeroporturi - și prin modernizarea infrastructurii aeroportuare, proces început în anul 2013 și finalizat cu succes în 2015.  
Ceea ce a realizat managementul Aeroportului Iași este un pas enorm înainte în plasarea orașului Iași și a împrejurimilor lui pe harta destinațiilor turistice internaționale. Chiar mai mult decât atât, în noiembrie 2015, Aeroportul Iași a fost recunoscut mondial ca singurul exemplu pozitiv de creștere și dezvoltare rapidă din Europa. Deci, se poate și așa!  
Împreună cu creșterea activității Aeroportului, au început să se vadă semne de creștere și pentru turismul din Iași (o creștere de 40% față de 2012), precum și a cererii de închiriere a spațiilor de birou, rezultând astfel un nou val de oferte de locuri de muncă și scăzând șomajul. Și cum toate acestea tot nu sunt suficiente, Aeroportul Iași a inițiat înființarea unui CLUSTER de turism în Iași, un mod de a aduce la aceeași masă toți „jucătorii” importanți din domeniul turismului pentru a discuta, a veni cu noi moduri de promovare a turismului local și pentru a găsi mijloacele de implementare a acestora.

Planurile de viitor sunt la fel de ambițioase ca și până în prezent, dacă nu chiar mai mult. Se dorește o ofertă cu mai multe destinații externe decât cele 16 actuale, printre care și destinații de lux. În plan este și dezvoltarea aeroportului, ținând cont că în fiecare an crește volumul de călători, prin unirea celor două terminale existente, rezultând astfel un singur terminal spațios, mai modern și mai simplu de localizat de către pasageri. De asemenea, se vorbește și despre o nouă cale de acces către aeroport, una care să nu fie blocată de traficul mașinilor pe timpul verii către zona de agrement Ciric.

Pentru toate acestea și pentru multe altele se duc tratative la nivel local și național, se caută metode de finanțare și, poate până în 2021, Iași va putea fi considerat o capitală culturală europeană, o acțiune susținută și de către Aeroportul Iași.

Ce m-a impresionat pe mine la toate acestea? Faptul că se poate face treabă bună și în România, dacă ai oamenii potriviți în funcțiile care trebuie. Deși Iașiul nu este locul meu de naștere, deși primii 19 ani din viață mi i-am petrecut în Botoșani, Iașiul este destinația finală (sau poate ar trebui să scriu momentană) pe care am ales-o pentru studii, pentru a trăi și a mă dezvolta. Ceea ce îmi doresc cel mai mult este ca și orașul să se dezvolte frumos și armonios pentru a scoate la lumina ceea ce mulți știm că există deja.

PS: Cum programul meu de lucru e mai „special” și sâmbăta lucrez pentru a avea liber duminica și lunea, vă invit la un eveniment interesant organizat de Aeroportul Iași - AERO DRIFT Weekend, care are loc pe 17 aprilie 2016, începând cu ora 11:00 AM. Avioane, mașini de offroad, limuzine de epocă, motociclete! Hot! Hot! Hot!PSS: Abia aștept partea a doua a acțiunii ”Blogging to Iași Airport” din vară, când se anunță și câte 38 de zboruri într-o singură zi. Atunci spectacol să vezi!


Comentarii

 1. Excelent articol! :) Excelenta realizare! Ma bucur atat de tare incat zici ca e vorba despre aeroportul din Brasov (care n-are aeroport desi, de cativa ani, ne tot "ameninta" unii ca vom avea - macar cargo) :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Diana! Atunci sa speram ca va exista un aeroport si la Brasov, macar cargo cum ai zis tu. Desi in viitorul apropiat se planuieste exact asta si pentru Iasi. Acuma una este planul si alta realitatea. Noi tot speram. :*

   Ștergere
 2. Ma bucur pentru tine, Alexandra, ma bucur sa vad ca progresam, e fain si mai usor asa sa calatoresti. Sper si Galatiul candva sa aiba aeroport.
  xoxo

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…