joi, 15 august 2013

Adunate de la lume (I) - mituri despre sarcina

Cand afli ca vei deveni mama nici nu mai poti de fericire ca deja lumea se ofera sa te "ajute" cu sfaturi din intelepciunea ei seculara.

Bine, bine, inteleg ca doresti sa o ajuti pe viitoarea mamica, dar te asigur ca nu faci asta cand incepi sa debitezi vrute si nevrute despre ce si cum trebuie facut ... pe perioada sarcinii, cand nasti, dupa si in cresterea copilului.

M-am confruntat si eu cu asta. Pot spune ca nu mi-a placut deloc. Tot "coc" articolul acesta in minte de ceva vreme, dar abia acuma m-am surprins ca stiu ce vreau sa spun/scriu.

Nici bine nu anuntam ca sunt insarcinata, ca anumite persoane din jur s-au si pus pe treaba: comenteaza orice miscare o fac, orice decizie luata sau nu. In loc sa asiguri putin liniste si pace viitoarei mamici, tu te asiguri ca se va enerva.


burtica mea la soare :)


Primul sfat primit: "Sa ai grija sa nu mananci ..." (aici, fiecare completa cu ceea ce i se parea ca nu merge la sarcina mea). Pot spune ca nu am mancat multe, dar nu pentru ca nu as fi vrut, ci pentru ca am avut o sarcina toxica pana in luna a 5-a si nu ramanea prea multa mancare in stomacul meu (ca sa ma exprim delicat).

Acum sa va exemplific cateva dintre miturile, legendele, traditiile si superstitiile legate de acesta perioada:

1. Daca ai abdomenul (burta) jos vei avea baiat, si daca e sus va fi fata. Cea mai mare minciuna: experimentata pe propria piele - burta jos si am fata .... hihihi .... Forma burticii de insarcinata este data de altceva: muschii abdomenului tau, pozitia copilului.

2. Trebuie sa mananci cat pentru doi. Fals!!!! Cum sa mananci pentru doi? Astfel vei declansa ceva in metabolismul tau si acel ceva va duce la un dezechilibru. Nu cred ca vrei asta, astfel ca un sfat mai bun este sa mananci cele 3 mese principale ale zilei si sa ai parte de gustari sanatoase intre aceste momente (fructele si legumele sunt importante si pot constitui o gustare excelenta).

3. Nu ai voie sa faci prea mult efort. Adevarat - daca ai o sarcina cu risc de avort sau nastere prematura, cum am avut eu. Dar, la o sarcina normala, atat timp cat nu se exagereaza, miscarea este binevenita. Iti mentii tonusul muscular, te pregatesti mai bine pentru nastere. (Uneori, cu toate sfaturile, imi venea sa dansez si chiar asta faceam. Ma simteam minunat atunci!)

4.  Fara sex in timpul sarcinii. Din nou fals. Doar daca nu ti-a recomandat medicul altceva. In rest, tine de tine si de partenerul tau, de confort. Dar nu ar trebui sa existe temeri de genul "as putea rani copilul". Acum nici sa va dezlantuiti ca niste "salbaticiuni" (glumesc doar), dar exista destule pozitii si pentru femeile insarcinate.

5.  Nu ai voie cafea, nu trebuie sa bei alcool. Fals si adevarat. Daca nu esti addicted to coffee, poti renunta usor la cafea, dar daca iti place, te poti limita la o cescuta pe zi si nu va afecta fatul. In schimb, consumul de alcool dauneaza atat fatului, cat si mamei. (de retinut: la fel se intampla si pe perioada alaptarii copilului.)

6.  Daca ai arsuri stomacale, inseamna ca bebelusul va avea foarte mult par la nastere. Ciudat, dar fals. Ca sa zic drept, am avut niste arsuri atat de puternice, incat uneori imi venea sa urlu. Culmea, Emilia are 3 luni si abia are ceva par pe capusorul ei. In acelasi salon, o alta mamica de fetita ... o intreb daca a avut arsuri la stomac si ea imi raspunde: "Ce sunt alea?" (am ramas interzisa .... fetita ei, mai mica cu 2 zile decat Emilia mea, avea o claie de par asa frumoasa, incat ma minunam)

7.  Daca faci baie, poti rani bebelusul. Fals sau adevarat doar partial. Depinde cum vrei sa vezi. Baile calde in cada, de lunga durata, nu sunt permise. Se recomanda dusurile, mai ales la o temperatura apropiata de cea a corpului tau. Totusi, baile nu sunt complet interzise, atata timp cat dureaza putin (cam 20 de minute maxim), temperatura apei nu e foarte ridicata (undeva pe la vreo 39 de grade) si poti apela rapid la cineva de incredere daca simti ca ametesti sau sangerezi.

8.  Daca iti ridici mainile deasupra capului sau iti atingi degetele de la picioare, vei innoda cordonul ombilical in jurul gatului bebelusului. Fals!!!! Un sfert din bebelusi se nasc cu cordonul ombilicat in jurul gatului lor ( o data, de doua ori ... si chiar de trei ori), unii de nasc cu cordonul ombilicat innodat atat de tare incat se pot naste morti daca nu se apeleaza la cezariana. Dar nu este vina mamei. De fapt nu este vina nimanui. Se intampla, deoarece bebelusul nu sta linistit si bine merci in burtica mamei; se misca, face tumbe (glumesc iar :P) ...iar cordonul ombilicat nu are 10 cm lungime ca sa nu te poti incurca in el.

9. Dormitul pe stanga. Nu am inteles partea aceasta niciodata. Oricum eu am dormit pe dreapta mai mult (ca intotdeauna, eu sunt Gica Contra. Una e norma, la mine se intampla exact invers). Se pare ca Emiliei ii placea atat de mult partea mea dreapta, incat se culcusea exact sub coastele mele, sub diafragma, de ziceam ca vrea sa iasa, dar nu pe unde trebuie ;)

10. Vrei sa ramani insarcinata. Bravo tie! Dar se pare ca statul in cap nu ajuta la conceperea unui copil, oricate "partide de amor" ai avea. Totul tine de atat de multi factori, incat cred ca este o loterie (uneori). Ar ajuta daca mergi la medic si va faceti analizele, pentru a fi siguri ca sunteti sanatosi si apti pentru asa ceva. Stresul poate fi si el o piedica in calea dorintei tale. Si faptul ca te concentrezi atat pe a ramane insarcinata poate fi daunator. Liniste, pace, relaxare - asta recomanda multi (medici sau nu).

Bun. Acestea sunt doar cateva dintre miturile adunate de mine despre sarcina. Vor urma si altele, despre nastere, alaptare si multe alte subiecte. 

Voi ce mituri despre sarcina cunoasteti? Stiu ca avem si mamici printre noi: cum vi s-a parut faptul ca aveati parte de sfaturi gratuite fara a le fi cerut? Cum a decurs sarcina voastra? Credeti in anumite superstitii sau ati urmat anumiti pasi traditionaliin timpul sarcinii?

5 comentarii:

  1. :))) cat esti de haioasa!!!! :)
    Sa-ti povestesc: sarcina cu risca in primul trimestru, infectie la ficat in al doilea, in al treilea repaos la pat obligat-fortat! miscarea interzisa total! stiu ca era greu, dar cand vorbeam cu bebe si simteam miscarile lui de iepuras in burtica, nu mai conta nimic! :)
    Si eu fara cafea, dulciuri sau alcool, chiar nu-mi trebuia nimic! paine prajita, covrigi si lamaie! :)atar voiam! am dat la rate in primele 7 luni, chiar si de 20 de ori pe zi!
    Ma calca pe sistem cand isi dadea lumea cu parerea, mai cu seama ca de fiecare data spuneam din timp ca nu ma intereseaza! pt orice intrebam medicul si atat! aveam o carte, jurnal de sarcina, editat de asociata medicilor bla-bla-bla din SUA, era deosebita!
    Forumurile mi se pareau o tampenie! am facut insa cursul maternal si acolo am invatat multe!
    Am invatat sa ignor orice ma deranjeaza! cand vorbeste cineva anapoda,imediat imi fug gandurile undeva departe :)
    A! au fost si oameni altfel: sefa mea, mama a doi copii, imi spunea ca sunt hidoasa, dizgratioasa, ca merg ca un pinguin, dar o sa-mi treaca dupa ce nasc! oameni si oameni, ce sa zic! ......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mona, nu-mi vine sa cred! Parca am fi surori ... de suferinta!

      Si eu am avut ditamai problemele cu sarcina, in pat de la 3 luni si uite ce botz a iesit: numai energie. Eu am slabit in timpul sarcinii, in ultimile 3 luni am pus si eu ceva pe mine, cat despre datul la rate ... tot asa ...de mai multe ori pe zi ...uneori abia mancam si deja simteam ca se intampla...

      Pe mine m-au enervat mult pewrsoanele car isi dadeau cu parerea ... nu familia, persoanele "avizate", care le stiu ele pe tote... si le inchideam gura cu "nu ma intereseaza", "nu este asa", "poate pe vremea ta" ---- si se enervau ca le raspundeam, ca nu le zic multumesc pentru sfatul pe care nu l-am cerut

      De asta am si scris acest articol...si le voi scrie si pe cele care vor urma... multe mituri despre multe lucruri, unele adevarate, altele false si absurde ... Off, off, mai,mai!

      Ștergere
    2. I will be here, by your side! :) tu numai scrie! :)))

      Ștergere
  2. Eu stiam ca daca poftesti castraveti acri(muraturi in general) o sa ai baiat. Mama auzise ca daca visezi pepene rotund o sa ai baiat, iar daca visezi pepene taiat, fetita. Ea a visat pepene taiat. :))

    Bine ca avem dezlegare la cafea. :)) Oricum eu nu sunt prietena cu alcoolul si nu as fi fost tentata. Dar fara cafea mi-ar fi greu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca oamenii, in general, n-au de lucru si multora le place sa-si dea cu parerea mai ales atunci cand nu li s-a cerut :)) Culmea e ca nu-si dau seama de ridicolul in care se pun dand sfaturi unele chiar idioate. Si nici cat enerveaza/deranjeaza. Unii chiar au impresia ca fara sfaturile lor ceilalti sunt morti ;)
    Dumnezeule, cate idei! Mai stiam si eu cateva dintre ele, adica din cele scrise deja de tine aici. Altele...nu-mi aduc aminte.

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular