Treceți la conținutul principal

Ne jucăm și învățăm!

Acum ceva vreme răspundeam unui apel pe Facebook al Editurii Gama, care căuta persoane pentru un focus-grup. Mi-am zis să încerc măcar, nu are ce strica. Le-am trimis frumos un e-mail și am primit răspuns cam în 30 de minute (ceea ce m-a suprins, pentru că mă așteptam să răspundă abia a doua sau a treia zi).

Promptitudinea lor m-a uimit într-un mod plăcut. Mi-au cerut vârsta Emiliei și au zis că îmi vor trimite niște cărticele specifice acestei vârste și, poate, câteva jocuri educaționale. Apoi, la trimiterea adresei noastre, îmi spun titlurile iar eu deja gândeam că Emi va fi foarte fericită.


Coletul a ajuns la adresa din buletin, cea a socrilor mei, iar noi am ajuns la ei exact pe 25 decembrie - prima zi de Crăciun. Să vă spun că eram la fel de emoționată ca și Emi?! A fost frumos: să fie toată familia adunată în jurul mesei, eu să pun coletul pe masă și Emi să tragă deja de ambalaj pentru că intuia ea bine - acolo era ceva ascuns.Ceea ce am primit ne-a lăsat pe toti ”mască”: am primit 2 cutii de puzzle, 2 cutii cu cărticele și CD și o carte de matematică pentru vârsta de 2 ani. Adică mult mai mult decât ce am fost informată la început. Să nu credeți că mă plâng, din contră: eram extaziate și eu și Emi - eu, pentru că acum Emi avea să își completeze biblioteca ei (micuță, adevărat, dar există), iar Emi pentru că deja cred că se imagina deschizând cutiile, scoțând totul la iveală.

Ne-am jucat cu ele, cărticelele le tot lua din cutia lor, le punea pe canapea sau covor, pe urmă înapoi în cutie ... și repeta acțiunea până când se plictisea.(Trece acuma prin faza în care îi plac mult cutiile, de orice fel, colorate sau nu, de orice mărime, mici sau mari.) 

Cu puzzle-urile a fost bătălie: cutiile le-a dezmembrat una-două, astfel că am luat o pungă de cadouri, una ceva mai sănătoasă, și am pus acolo toate piesele de puzzle și cărticelele. Desigur, punga aceasta trebuie cocoțată undeva sus, pe bibliotecă, altfel se urcă (a se citi cațără ca o maimuțică) și o aruncă jos, numai să ajungă la ceea ce e înăuntru.Astfel, de câteva săptămâni bune, avem un ritual: dăm jos punga de cadouri plină cu ”bunătăți”, înșirăm toate pe covor și începem să învățăm prin joacă: 

-despre cal și vacă (calu` și vada), 
-despre cățel și pisică (ha-ham și pisi/miauuuuu), 
-curcan și rață (gogo, în loc de glu-glu; ca-can în loc de curcan), 
-roșie și banană (așie și bana),
-avion și mașină (vion/ion și ti-tit), 
-bec și oiță (be și beeeee, trebuie să întelegi din context)
-părțile corpului omenesc, pagini la care ea vede numai minge cu care se joacă băiețelul
-măr și iepure (mă și tupa-tupa, uneori chiar tapa-tapa) , are o problemă cu R-ul
-una, duei, tei, patu, cease - da, nu le zice în ordine, ci cum îi vine ei cheful și sună mai bine pe moment, dar măcar le zice.


Mai nou, a zis ”cocoș”, ”ouțe”- ca cele mâncate de ea la amiază, ”fane” pentru făina împrăștiată în hol, ”sole” pentru fasole, ”pălie” pentru pălărie și, Doamne ferește să îmi scot ”chela” îaninte să adoarmă ea. Adică ochelarii.

Toate folosite intens acuma, unele mâzgâlite, dar parcă îi plac mai mult așa, altele cu câteva pete de ceai (teai). Ne jucăm cu ele dimineața, când ne vin musafiri și vrem centrul atenției tuturor, seara când vine tati de la serviciu, obosit, dar zâmbind pentru că își vede ”fetele”. Ne jucăm și învățăm!

Comentarii

 1. Doamne, ce fetiţă adorabilă! Să-ţi trăiască :3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc frumos, Anna! Sa fie ea sanatoasa, vad ca are drag de carte - sa se mentina asa :)

   Ștergere
 2. Sa le stapaniti sanatoase :) !
  Invatarea prin joc e cea mai buna, asa ca mult spor :* !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim, Bea! Jocul oricum te invata mai multe la aceasta varsta, decat orice altceva. Pupici :*

   Ștergere
 3. Presimt ca Emi a mostenit de la tine dragostea pentru carti.Frumoase carticele, educative.Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sper sa fie asa. A luat dragostea de carte de la amndoi, plus bunica- invatatoare. Cel mai mult sper sa se mentina aceasta dragoste si pe perioada scolii :)

   Ștergere
 4. ce mare a crescuuuuut!!!! it's like mini-you in so many ways! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, se poate zice si asa. :) Desi, de multe ori, mi se pare ca nu seamana deloc cu mine: imi dau seama ca are o personalitate proprie si ca deja este foarte categorica :)

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…