marți, 4 octombrie 2016

Campionatul național de joacă pentru părinți cu Mirela Retegan ajunge și la Iași (+ ceva vești)

Uneori rămâi în pană de idei când vine vorba despre ce să mai faci cu copilul tău. Mă refer la jocuri. Pentru că sunt atât de multe, de diferite, dar nici nu le poți știi pe toate, dacă se pliază pe vârsta copilului tău, pe nivelul lui de înțelegere și dacă sunt chiar atât de atrăgătoare încât chiar să se implice. La fel e si cu jucăriile.

De cele mai multe ori mergi pe drumul ales de instinct, asta dacă nu te apuci să investighezi, să te implici cu adevărat în procesul de joacă a copilului tău și să începi să cauți jocuri și jucării cât mai sigure pentru sănătatea puiului, care să îi stimuleze atenția, imaginația, vorbirea, motricitatea, memoria ș.a.m.d. Pentru că noi, părinții, vrem copii sănătoși (este cel mai important aspect pentru noi, așadar căutăm variante cât mai naturale pentru ei, fie că este vorba despre alimentație, fie că ne referim la haine și jucării) și apoi să fie cât mai fericiți.

Fericirea puiuților noștri este atât de importantă încât ajungem să facem orice pentru ei, de multe ori, rezultatele fiind nu tocmai cele mai bune, chiar negative. Ori ajungem să ne așteptăm la prea multe de la ei, de la vârste fragede, uitând că fiecare copil are ritmul lui, ori cedăm în fața lor și le facem toate mofturile, le cumpărăm de toate: hainele care vor, jucăriile care vor, tablete și telefoane mobile, din nou, de la vârste fragede. Pe termen lung, această practică nu e sănătoasa pentru organismul unui copil (sedentarism), nici pentru dezvoltarea lui.

Astfel că un ”Campionatul național de joacă pentru părințila Iași mi se pare o idee salvatoare pentru toți acei părinți care nu mai știu ce și cum să facă pentru a ieși din situațiile dificile sau plictisitoare în care se găsesc împreună cu copiii. Părinții trebuie să redevină copii și să se joace, nu să le pună în mâini o tableta sau un telefon pentru a scăpa de ”micii gălăgioși”.



Din păcate (sau poate nu), nu avem un manual despre ”Cum să fii un părinte bun”, totul se învață pe parcurs, prin experiențe proprii și prin învățămintele trase din experimențele altora. De ce să nu profităm când alții au trecut exact prin ceea ce trecem și noi și au găsit soluția, salvarea, ”luminița de la capătul tunelului”. 

Prin ”Campionatul național de joacă pentru părinți”, Mirela Retegan invită părinții să își lepede pentru o vreme hainele de ”adulți” și să ajungă să vadă lumea de la înălțimea ochilor copiilor lor. Să se joace, să fie inventivi și să nu se teamă de ridicol, pentru că, de cele mai multe ori, ridicolul provoacă cele mai zgomotoase hohote de râs.

Mirela a inventat peste 200 de activități și jocuri pentru copii, totul pornind din dorința de a fi aproape de fiica ei, Maya, de a-i demonstra că iubirea se poate manifesta în multe feluri, inclusiv prin jocurile jucate in familie, nu numai între copii.



Gașca Zurli este un proiect născut din dorința Mirelei de a oferi fiicei sale ceva diferit decât ce era și este pe piața

Oricât de inventivi om fi noi doi (și suntem de cele mai multe ori), tot avem nevoie de ”muniție” nouă pentru joaca cu Emi. Este ca un titirez, ca un motoraș care parcă nu se mai oprește. Până si în somn vorbește și este agitată (uneori stau și mă uit la ea cum doarme și râd de una singură, minunandu-mă mai mult). Apoi imaginați-vă 2 Emilii! Eu încă nu pot, deși mai este doar foarte puțin și bebe 2 ne va încânta cu prezența.

Așadar trebuie să mă pregătesc temeinic cu răbdare, forță și destule jocuri pentru vârste diferite astfel încât să le știu fericite pe amândouă. Evenimentul acesta cred că ar mai elibera din presiunea care simt că se adună: imaginați-vă trei ore de antrenament intensiv de joacă după care pleci acasă cu un caiet de jocuri, o super experienţă şi un CD, scos în ediţie limitată, cu jocuri de jucat în trafic. Și totul fără a da comenzi, ordine sau a țipa la copilul tău numai pentru a-i atrage atenția.

Pentru părinții din Iași, campionatul de joacă se va desfășura pe pe 16 octombrie la ora 10:00, la Hotel GRAND TRAIAN (Piata Unirii, nr.1), Sala Eminescu. Prețul unui bilet este de 35 de lei și se poate rezerva prin eventim.ro, astfel că, dacă doriți să redeveniți copii pentru vreo 3 ore binecuvântate, eu vă sugerez să le rezervați din timp. Pentru cei care nu pot să ajungă, dar își doresc să știe mai multe despre Mirela, o pot face accesând site-ul antrenorulparintilor.mirelaretegan.ro.

La final, vă las citatul care imi place cel mai mult de pe site-ul Mirelei:

Antrenez părinţii pentru joacă. Pentru că joaca e limbajul iubirii dintre părinţi şi copii.


PS: Cele mai tari momente mi se pare cele de dinainte de somn, atunci când Emi vrea o poveste, două, trei ... ș.a.m.d. Și tati i le povestește, numai că Emi intervine ”Dar nu așaaa! Nu mai ții minte că era ....”, ”Tati, ai uitat, mai tati?. Asta la poveștile clasice, pe care le știe și ea deja. Pentru că atunci când ne apucăm de inventat, râdem toți 3 și nu știm de ce. Așa e și ”Povestea Soarelui și a Lunei”:

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti. (Neapărat aceeași formulă de început, altfel Emi sare ea cu începutul)

Trăiau undeva departe, un băiețel și o fetiță-Soarele și Luna-împreună cu părinții lor, Cerul și Pământul. Și cum se jucau ei cu jucăriilor lor, Luna vrea una din jucăriile Soarelui, numai că în acel moment se juca Soarele cu ea, așadar a refuzat să i-o împrumute. Luna s-a supărat pe Soare, a început să plângă și să zică că Soarele era rău.

Atunci vin părinții lor și încearcă să îi împace, dar pentru că nu au reușit, i-au desparțit pe cei doi copii până le trece supărarea: Soarele era pe Cer ziua și Luna noaptea.

***

La aceasta poveste, scurtă adevărat, Emi ne dă sentința: ”Dar eu am văzut luna și ziua!”. Na poftim, ce să îi mai zici, când are dreptate!? 

PSS: Noroc cu Kooperativa 2,0 Iași, altfel cine știe când aflam și eu despe eveniment. Eventual după ce ar fi trecut.

2 comentarii:

  1. Nu ai idee cât de mult m-am bucurat să aud că vine Emi 2!! Mai ştiu o bloggerita însărcinată şi o alta care are un bebe de 4 luni. Sunt atat de entuziasmata cand citesc articolele pline de caldura despre fericirea traita de parinti...♡
    Stii, la noi e mai usor: cat timp am fost micute (eu si sora mea mai mare), s-au jucat parintii cu noi. Dupa aceea, am inceput sa ne jucam noi doua cu fratiorii mai mici si i-am scapat pe parinti de o grija. :)))
    Te pup, Alexandra! Numai bine!!
    P. S.: Sarcina usoara!!❤❤❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Maria! Pentru toate gandurile tale indreptate catre noi. Diferenta va fi cam de 3 ani jumatate, dar Emi deja iubeste "toti bebelusii din lume" si abia asteapta sa ii vina surioara :))) Acuma sa vedem si cand o veni cu adevarat cum o fi :P. Dar cam asa este cum ai spus si tu: cand sunt doi sau mai multi copii, se iau ei cu joaca, eu sper sa mai apuc sa ma joc si eu putin cu ele inainte sa creasca prea repede.

      Pupici multi, Maria! :*

      Ștergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular