luni, 10 octombrie 2016

Mary Jo Putney - Descântec de dragoste (Campania Promovăm Literatura)

Împreună cu fetele de la Literatura pe tocuri, poate știți site-ul, dacă nu, eu zic că merită să îl vizitati, ne-am adunat ceva mai multe persoane pentru campania ”Promovăm Literatura”, deocamdată pe Facebook. Citim, scriem despre ce am citit și postăm pe blogurile nostre, pe paginile personale de Facebook. Instigăm la lectura, de ce nu?!

Eu am primit de la fete (mulțumesc frumos din nou Mili și Iasmy!) două cărți: ”Descântec de dragoste” de Mary Jo Putney de la editura Lira in cadrul colecției CĂRȚI ROMANTICE și ”Lapte de mamă” de Edward St Aubyn de la editura Leda in cadrul colecției MAEȘTRII LEDA.



Voi începe să vă prezint puțin cartea ”Descântec de dragoste” de Mary Jo Putney. Mai întâi, trebuie să precizez că această colecție, CĂRȚI ROMANTICE de la Lira/Litera este una foarte faină. Am multe volume publicate în aceaastă colecție, din păcate, nu le am pe toate, dar e bine și așa. De Mary Jo Putney s-au tradus și publicat destule romane în colecție, astfel că ai de unde alege, având destule subiecte tratate, dar trebuie ținut cont că multe dintre volume fac parte din serii, așadar sunt legate între ele prin evenimente și personaje comune.



Cartea de față are ca și coperta 4 următoarea descriere:

Jack Langdon, Lord Frayne, tratează cu foarte multă seriozitate onoarea străvechii sale familii și, în acelaşi timp, ascunde un secret pe care îl consideră ruşinos: darul de vrăjitor, pe care a fost învăţat să-l reprime şi să-l respingă. Când un accident îl aduce pe Jack în pragul morţii, unica lui șansă de supravieţuire este Abigail Barton, o vindecătoare talentată. Abigail trebuie să îşi asume un mare risc pentru a-i salva viaţa lordului Frayne, aşa că va cere în schimb un preţ pe măsură: căsătoria cu Jack. Acesta nu întârzie să accepte și curând se simte atras de sincera lui soţie, al cărei farmec este la fel de puternic ca şi trezirea propriilor abilităţi magice; la rândul ei, Abigail este impresionată de sensibilitatea şi blândețea lui Jack. Cunoscând însă prea bine ura acestuia faţă de magie, hotărăşte să trăiască despărțită de el după conceperea copilului pe care şi-l dorise atât de mult, pentru ca Jack să îşi poată păstra reputaţia, iar ea să îşi poată îndeplini menirea de vindecătoare. Cu toate acestea, iubirea care se naşte între ei se dovedește a fi cea mai misterioasă și mai seducătoare forță pe care au cunoscut-o vreodată.

Ce mi-a plăcut foarte mult la acest roman (de dragoste, da, da, îmi plac la nebunie romanele de dragoste!!!) este prietenia dintre Jack și alți câțiva absolvenți ai Academiei Stonebridge, toți fiind trimiși de către familiile lor acolo pentru a scăpa de înclinațiile către magie sau chiar de puterile lor magice, considerându-se magia o practică rușinoasă pentru un aristocrat. Acolo, băieții formează un grup comun, pentru a putea supraviețui Academiei și se auto-intituleaza Sfinții din Stonebridge

Legătura dintre băieți a trecut și testul anilor, astfel că îi vedem pe 3 dintre ei bărbați în toată regula, la vânătoare, când se întâmplă cel mai stupid accident: Jack cade de pe cal și își fracturează oasele gâtului. Noroc că prin apropiere sunt destui ”vindecători”, adică vrăjitori sau practicanți ai magiei (albe) care au puterea de a vindeca.

O altă componentă interesantă a cărții este procesul de vindecare: apare destul de des pe parcusul acțiunii, dar cumva diferit. La început, e mai mult o scanare a forței vitale a pacientului pentru a vedea unde anume are probleme, de ce anume suferă și alinarea acestor dureri pe cât posibil. Abigail, protagonista noastră, vede un fel de aură a pacientului, dar numai cu ochii minții. Apoi procesul real de vindecare este unul mai complex, mai greu de realizat într-un singur vindecător, astfel că se convoacă un grup de vindecare pentru a putea susține procesul, forța vitală a pacientului, dar și a vindecătorului principal.

Uneori mi s-a părut că este ca și chirurgia aceea fină, unde se operează și se îmbină piese atât de fine și de mici, încât le vezi mai mult în mintea ta decât în realitate. Bine, medicina modernă a evoluat enorm, acum sunt aparate medicale care să te ajute să vezi efectiv ceea ce faci atunci când operezi așa ceva, dar asta a fost impresia mea.

Abby (Abigail) a realizat vindecarea în straturi: mai întîi rănile puternice, dar nu mortale, pentru ca pacientul să nu moară de la ele în caz că îl salvează. Apoi rana cea mai mare: oasele gâtului, de obicei, o rană care conducea direct la moartea celui accidentat. Încet-încet, reconstruiește cu ajutorul magiei ei și a celorlalti vindecători vase de sânge, nervi și chiar sudează oscioarele acelea mici ce au fost fracturate în cădere. E ca o sală de operație în care chirurgul principal cere diferite ustensile de la echipa lui și aceștia i le oferă pentru a putea opera în continuare - transmiterea energiei magice de la membrii cercului de vindecare către Abby.

Fascinant e faptul că și cei doi prieteni ai lui Jack participă la cercul de vindecare, ambii absolvenți ai aceleași Academii ca și Jack, așadar cu ceva înclinații sau puteri magice, dar înabușite. Totuși, prietenia este mai puternică decât gura lumii și educația primită - un mare plus al povestirii.

Povestea de dragoste dintre Jack și Abigail o las să o decoperiți voi, așa e mai frumos. Tot ce pot să vă spun e că este presărată cu aventuri, magie, situații care par fără ieșire și sentimente contradictorii.

Sper să vă placă și vouă pe cât mi-a plăcut mie amestecul de magie și lectură din perioada Regenței. Vă aștept părerile!

3 comentarii:

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular