marți, 31 martie 2015

Recomandări pentru sărbătorile pascale (I) - Curățenia de primăvară

Încet-încet se apropie și Paștele pentru creștinii ortodocși. Adică pe 12 aprilie, în mai puțin de 2 săptămâni. Multă lume deja a intrat în febra curățeniei de primăvară/sărbători pascale, a pregătirilor generale. Eu stau frumos în fața calculatorului și doar mă gândesc ce mi-ar place să fac, nu ce ar trebui să fac. Și uite așa mi-a venit ideea unor recomandări personale pentru perioada imediat următoare.

Aceste recomandări vor include de toate: de la mâncare, până la lectură, idei practice și Do It Yourself, activități pentru copii și handmade, decorațiuni specifice sărbătorii și chiar activități în aer liber. Să pornim la drum! Va fi unul lung.


Curățenia de Paște:

De-a lungul timpului, am fost ba prim-ajutor, ba activistă principală în desfășurarea activității de curățenie. Și mi-am zis să adun, la un moment dat, sfaturile pe care le-am aflat până în prezent. Mama, bunica, prietenele, diferitele reviste, bloguri și site-uri frecventate - toate au câte un sfat bun de urmat. Ce am reținut eu este:

- Otețul este minunat la casa omului. Nu numai pentru gătit, ci și pentru curățat. Împreună cu bicarbonatul de sodiu te ajută să desfunzi țevile chiuvetei.
- Am folosit oțet pentru a șterge urmele de la diferitele etichete și autocolante lipite pe borcane, cești, chiar și pe dulap. A mers!
- Port ochelari. Și îmi e greu să găsesc ceva bun pentru a mi-i curăța așa cum doresc eu. Am văzut că dacă folosesc un șervețel de hârtie uscat și câțiva stropi de oțet lentilele sunt curate.
- Pentru a avea vesela curată, folosesc detergentul lichid preferat de mine, în care torn câteva picături de apă și câteva de oțet. Merge de minune pentru inox, redându-i strălucirea.



- Baia trebuie să arate curat-lună. Dar cum să reușești asta fără să cheltuiești o sumă mare de bani, ba chiar folosind ce ai prin casă?!
- Din nou, bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Amestecul te ajută să îndepărtezi petele de la cabina de duș sau cada de baie.
- Sucul de lămâie este și el foarte bun la îndepărtarea petelor, chiar cele de grăsime, în plus rămâne un parfum citric în urmă, așadar nu trebuie să mai cauți soluții pentru parfumarea băii.
-Mai nou, dacă vrei să cureți closetul cât mai bine (și mai neconvențional, aș spune), poți folosi Coca-Cola (nu. nu îi fac reclamă, doar asta se vede în video și articolul acesta):



- Curățatul oalelor și vaselor poate deveni o corvoadă. Mie îmi place, desigur să am și chef. Parcă mă liniștește. Am vorbit deja despre oțet și bicarbonat, despre sucul de lămâie.
- Sarea de bucătărie poate fi un bun abraziv în a curăța oalele, împreună cu buretele de sârmă.
- Buretele de vase folosit trebuie spălat la 60 de grade, fiind un mediu propice microbilor, și trebuie schimbat cu regularitate

- Bucătăria este.camera din casa noastră în care, poate, petrecem cel mai mult timp (în afară de dormitor, unde dormim), de aceea trebuie să fie curată și dezinfectată. Oricât s-ar crede că baia este mai plină de pericole pentru sănătatea noastră, este greșit.
- Tocătorul de carne, cel de legume (pentru că e bine să ai două pentru două sarcini diferite) trebuie curățate, spălate și chiar dezinfectate foarte bine, mai ales dacă sunt confecționate din lemn, un material poros. Același tratament se aplică și altor ustensile de lemn.
- Frigiderul iarăși este un focar de boli dacă nu este curățat temeinic. Regulile de depozitare ale alimentelor sunt stricte: ouăle nu au ce căuta pe ușa frigiderului, pentru că acolo temperatura este ceva mai ridicată; carnea trebuie depozitată pe rafturile de jos; brânza trebuie pusă în recipiente închise și ținută departe de pește, iar fructele și legumele trebuie spălate înainte de a-și găsi locul lor în frigider.
-  Pentru curățarea lui (a frigiderului), care se întâmplă cel puțin o dată pe lună, nu folosesc deloc produse din comerț. Oricât s-ar lăuda ele că nu sunt toxice, totuși, sunt formate din compuși chimici. Folosesc o soluție din apă și oțet (Sfântul Oțet!!!), asta după ce am dezghețat frigiderul și am scos absolut toate alimentele din el. Apoi șterg cu o cârpă uscată, fără a mai clăti suprafața curățată.
- Este bine știut că în frigider se adună mirosuri peste mirosuri și nu prea ai vrea să leșini numai când deschizi ușa să tragi cu ochiul la ce mai ai. Pentru a absorbi mirosurile amestecate eu folosesc cafea măcinată, pusă  într-un recipient deschis pe unul dintre rafturile lui. Am auzit că și scorțișoara sau o lămâie tăiată în două poate masca acele mirosuri nedorite.
- Un detergent universal, practic, ieftin și ușor de preparat este acesta: un grapefruit și oțet. Se taie cojile acestuia în bucăți mici, se depozitează într-un recipient de sticlă cu capac, se toarnă oțet peste cât să acopere cojile, și se lasă la macerat o săptămână, la loc ferit de soare. După o săptămână, lichidul rezultat se transferă într-un recipient cu pulverizator și gata! poți trece la treabă.
- Gresia din bucătărie, sau chiar cea din baie/oricare alt loc din casă, poate fi curățată eficient cu bicarbonat de sodiu. Se folosește o cană de bicarbonat cam la 2-3 litri de apă. Pe lângă faptul că soluția va curăța gresia, va elimina și mirosurile urâte.



- Curățenia realizată pe camere, câte una pe zi - cred că planificarea face cam 50 %, dacă nu mai mult, din toată treaba. Dacă știi ce ai de făcut nu trebuie să te mai chinui să te hotărăști în timp ce deja faci curățenie în casă. Eu încep întotdeauna cu balconul - atașat dormitorului - și care durează. Pe urmă dormitorul, livingul, bucătăria și, apoi, baia și holul. Iau cutii de depozitare a lucrurilor de prin casă pentru a putea curăța, șterge praful de peste tot, aspir și perii covoarele, le spăl, aerisesc lenjeriile de pat, cuverturile de pat. Dar toate acestea le fac pe parcursul mai multor zile: câte o zi pentru fiecare camera mare și una pentru hol împreună cu baie.
-Pont: când folosesc aspiratorul, oricât de performant ar fi el, particule de praf se ridică în aer. Aspirând prin casă poți ”declanșa” unele mirosuri stătute. Pentru a le îndepărta, poți folosi în sacul aspiratorului sare de baie care sa fie puternic parfumată. Lasă în urmă un parfum minunat, și nu de praf sau alte mirosuri nedorite.

Voi ce sfaturi/ponturi mai știți? Ați început deja curățenia de primăvară? Eu incă nu. Dar cat de curând voi trece și la asta. 

3 comentarii:

  1. O sa curat si eu ochelarii cu otet. N-am incercat pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. La ochelari stiu ca e de evitat hartia pentru ca zgarie.
    Si eu folosesc bicarbonatul si otetul la curatenie, am incercat sa tin bicarbonate in frigider pentru mirosuri, insa cred ca trebuie schimbat des pentru ca pe termen lung nu e eficient.
    Tocatoarele le bag in cuptor cand termin de copt ceva pentru a mai omora din microbi si a le usca in profunzime.
    La curatenie, am inceput cu dulapurile, calcatul, dormitorul... pe final las baia si ce mi-a ramas din balcon. Saptamana asta cred ca termin.
    Spor la treburi, pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am incercat si eu deja detergentul universal din coji de citrice si otet, am fost uimita de cat de bine isi face treaba.
    De folosit otetul si pentru ochelari nu mai auzisem, dar e de tinut minte... nu mereu imi gasesc carpulitele alea anume.
    Am probat si experimentul ala cu toaleta si Coca-Cola, dar sincer nu mi s-a parut ca s-a rezolvat ceva :D Poate nu oi fi lasat eu suficient timp, nu stiu.

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular