miercuri, 23 aprilie 2014

Ziua internațională a cărții

Luna asta m-am cumințit. Nu am mai cumpărat nici o carte, nu am mai dat decat o singură comandă. În schimb, cărțile pe care le-am cumpărat până acuma sunt continuări ale unor mari romane, doar că sunt scrise de către alte autoare. (Am citit până în prezent Din nou la Pemberley și mi-a plăcut enorm; am început Alături de Edward și pare promițător) Abia aștept să văd ce noi întorsături de situație voi găsi în aceste cărți. Să vi le prezint:



Acestea două sunt un cadou de la doi prieteni buni (Daniel și Romina).
Sunt cărți în engleză, iar Captain Blood o am și în română, format electronic.


Sunt ceva cărți, nu? Ei bine, câteva titluri din acestea vor ajunge și pe la voi, sub forma unui alt concurs cu cărți, dar despre asta ceva mai încolo.

Azi, 23 aprilie, este ziua internațională a cărții .... deși, în străinătate, este cunoscută sub denumirea de World Book Night. Se sărbătorește și la noi, de ceva timp. 

Anul acesta, Editura Litera organizează Noaptea cărților deschise (București), în cadrul căreia se va sărbători și ziua cărții și 25 de ani de la înființarea editurii. Se vor pune la bătaie (și la figurat, din păcate, și la propriu - pentru că ... așa-i românul) 10.000 de cărți. Cu câte o floare în ele. Un detaliu frumos, zic eu.



Librăriile Humanitas împreună cu Booktopia.ro organizează Maratonul de citit:

”Ai o carte pe care vrei s-o împarți cu ceilalți de Ziua Mondială a Cărții? Ți-e dor să citești cu voce tare? Pe 23 aprilie, Booktopia și Librăriile Humanitas te invită la Maratonul de Citit. Tu citești și noi donăm! Pentru fiecare participant la Maraton, dăruim o carte cuiva care are nevoie de ea. Înscrie-te la maraton pe www.booktopia.ro!” 
 (în toată țara)

Lăudabil faptul că vor să doneze cărți pentru fiecare carte citită (integral sau fragmente, mă întreb). Am spus că voi participa. Dacă ploaia mă va lăsa, voi face și eu prezența, doar pentru a fi sigură că se mai donează o carte.




”Pe 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii, Curtea Veche Publishing lansează o provocare pentru cei care sunt conștienți de importanța lecturii: 25 de minute de lectură în familie în fiecare zi a perioadei 23-27 aprilie! Mai mult, de Ziua Cărţii, Curtea Veche Publishing a pregătit cititorilor reduceri de până la 65% la sute de cărţi, pe www.curteaveche.ro!” (preluat de pe http://www.curteaveche.ro/blog)

Aceștia organizează și un concurs, cu premiu - un raft de cărți. Mai multe găsiți pe siteul lor. Eu cred că merită și nici nu sunt pași greu de îndeplinit.



O altă idee interesantă găsiți și la Editura Nemira, care vă provoacă la un concurs feisbucesc (oare există un așa cuvânt?!): ”Ce gânduri vă trezește această mare sărbătoare a cărții și cum le-ați exprima într-un simplu status de Facebook?  ... Spuneți-ne, așadar, pe parcursul zilei de astăzi, ce înseamnă pentru voi ziua de 23 aprilie (cu tag la editura Nemira), iar noi vom premia cel mai original răspuns cu o serie integrală Melania Lupu, semnată de celebra Rodica Ojog-Brașoveanu. Iar dacă nu vă plac statusurile de facebook, nicio problemă: puteți foarte bine să-l scrieți pe o coală de hârtie și să-l aduceți la cea mai apropiată locație Nemira din țară.”



Libris vă invită chiar la ei acasă, Brașov, pentru a vă ferici cu câte o carte pentru fiecare care intră în librărie (atenție! librăria fizică și nu cea virtuală): ”De aceea, orice vizitator care va intra în Librăria Șt.O.Iosif pe 23.04.2014, de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor va primi o carte în dar. Fie că vă place beletristica, poezia, fie că vă preocupă psihologia, dezvoltarea personală, fie că vreți să îi inspirați pe cei mici, adică pe cititorii de mâine, veți avea de ales din o mulțime de titluri expuse într-un loc dedicat, in Salonul Șt.O.Iosif. Am pregătit 5 000 de volume pe care le vom dărui tuturor celor care, prin vizitarea librăriei, își vor exprima încrederea în continuitatea lecturii.



Vor mai fi și alte metode de a sărbători această zi. Biblioteci județene, școli și alte librării vor organiza tot felul de evenimente care să celebreze bucuria de a citi.

***

Și acum, partea cu concursul. Nu vă voi zice care dintre cărțile de mai sus urmează să facă parte din premiul vostru, dar deja le-ați văzut, așadar știți la ce să va așteptați. Nu vă cer mare lucru. Doar răspunsul la o întrebare, până pe 15 mai. 

Ce carte doriți să citiți dar nu ati avut bani să o cumpărați sau timp pentru a o citi în tihnă?



12 comentarii:

  1. Am lasat un status pe facebook pentru editura Nemira, caci provocarea lor imi place mult, la fel de mult pe cat imi place si a ta. In ultima perioada, mult mi-am dorit sa am intreaga serie a Jocului lui Ender, insa nu mi-am permis sa o cumpar.
    Stii cat imi fac cu ochiul cartile despre Scarlett? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, Vienela, că îți place. La Nemira cred că voi posta și eu, numai să găsesc puțin timp. Jocul lui Ender, da știu. Nici eu nu o am și mi-as dori-o. Dar, la fel îmi doresc o mulțime de alte cărți ...sau serii. De exemplu, știu că se zice a fi o serie de cărți pentru adolescenți, dar aș dori să citesc continuările la Eragon (volumele 2,3,4), Jocurile Foamei și Game of Thrones.

      Mult succes!

      Ștergere
  2. cum sa rezisti la asa ceva? sa ne zici continuarea din La rascruce de vanturi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coco, sa stii ca inca nu am inceput continuarea la cartea "La rascruce de vanturi". Dar cum esti inscrisa in concurs, poate castigi si tu si o vei citi tu insati :)

      Ștergere
  3. de cand voiam sa iti spun, dar...ute ca profit de ocazia asta! mi-am propus cate o carte pe saptamana, din acele carti..primite ;p si pana acum mi-a iesit! ma gandesc la tine de fiecare data cand pun maa pe carte :)
    as vrea sa citesc ''Jurnalul fericirii'', l-am primit acum 2 ani dar nu am gasit ragaz pt a-l citi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mona, sa stii ca si eu mi-am propus tot cam asa, vreo 50 de carti anul acesta. Nu stiu daca reusesc sau nu, dar vom vedea la sfarsitul anului, desigur

      Ștergere
  4. Am atatt de multe carti de citit, dar timpul e prea scurt. Uite aici o parte din lista :).

    Ultimul mohican – James Fenimore Cooper
    Femeia de treizeci de ani – Honore de Balzac
    Pe aripile vantului – Margaret Mitchell
    Caietele lui Serafino Gubbio, operator - Luigi Pirandello
    Luni de fiere – Pascal Bruckner
    Despre dragoste si alti demoni – Gabriel Garcia-Marquez
    Varsta inocentei – Edith Wharton
    Extrem de tare si incredibil de aproape – Jonathan Safran-Foer
    Ferma animalelor – George Orwell
    Mandrie si prejudecata – Jane Austen
    Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade
    Maestrul si Margareta – Mihail Bulgakov
    Numele trandafirului – Umberto Eco
    La portile moscheii – Kader Abdolah
    Rosu ucigas – Jeroen Brouwers
    Toti oamenii sunt muritori – Simone de Beauvoir
    Memoriile unei gheise – Arthur Golden
    Un veac de singuratate – Gabriel Garcia Marquez
    Lumea Sofiei – Jostein Gaarder
    Anna Karemima – Lev Tolstoi
    Fata cu cercei de perla – Tracy Chevalier
    Marile sperante - Charles Dickens
    Dama cu camelii – Alexandre Dumas fiul
    Manastirea din Parma Stendhal
    Lorelei – Ionel Teodoreanu
    Cel mai iubit dintre pamanteni – Marin Preda
    Razboi si pace – Lev Tolstoi
    Winnetou – Karl May
    Shogun – James Clavell

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow! Multe carti, pe unele le-am citit, pe altele le am si eu in lista "de citit in viitorul apropiat" :) .... Esti inscrisa si tu in concurs si .... Bine ai venit!

      Ștergere
  5. De cand am vazut filmele imi doresc sa citesc Herry Potter de J.K.Rowling dar si Gazda de Stephenie Meyer‎.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carla, Gazda vreau si eu sa o citesc. Nu stiu daca o am in format electronic, dar seria Potter stiu ca o am. Daca o vrei, ti-o pot trimite pe email :)

      De asemenea esti inscrisa in concurs.

      Ștergere
  6. Pentru ca iubesc editura Epica, vreau sa citesc "Iubire" de Katie Cotgno. M-a atras de la bun inceput, dar am folosit banii pentru altceva si tot sta in varful listei de cand a aparut:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Curios ca nu-mi vine nici un titlu in minte acum...pentru ca nu prea am mai citit din lipsa acuta de timp...dar imi voi face!
    Cu drag,
    Adrian

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular