joi, 13 noiembrie 2014

Recenzie: Diavolul cu ochi albaştri (Travis series II) de Lisa Kleypas

Nu ştiu de când nu am mai citit o carte ale cărei 100 de pagini să stârnească în mine o revoltă atât de aprigă, o greaţă şi o dorinţă de a face ceva rău cuiva. Nu pentru că nu ar fi fost scrise bine cele 100 de pagini, din contră, sunt scrise foarte bine, descriu un calvar care te face să-ţi doreşti o baie după ce ai citit prin ce a trecut protagonista - doar pentru că ştii că există, în realitate, mii şi sute de mii de femei care păţesc la fel şi chiar mai rău.



Dar să vă explic. Haven Marie Travis se află la nunta fratelui ei mai mare, Cage, cu Liberty. Alături de ea se află iubitul ei, Nick. Printre invitaţi descoperă şi un bărbat, nu neapărat frumos, dar cu siguranţă foarte atrăgător, cu cei mai albaştri ochi văzuţi vreodată. Dar deja îl clasifică prea periculos pentru liniştea ei şi încearcă să se bucure de petrecerea dată în cinstea fratelui şi cumnatei ei, deşi e mai mult o etalare a bogăţiei familiei decât o petrecere pentru iubirea celor doi.

E prea agasată de tot ceea ce vede şi vrea să se liniştească, intrând puţin în casă. I se pare că îl vede pe Nick intrând în pivniţa cu vinuri şi îl urmează, îmbrăţişându-i spatele şi apoi sărutându-l. Acesta îi răspunde la sărut, cu mult mai multă ardoare decât înainte, făcând-o să i se dăruiască momentului fără inhibiţii sau reţineri. Numai că cel pe care îl sărută Haven nu este Nick, ci acel diavol cu ochi albaştri, de la petrecere. Nu ii vine să creadă ce gafă a putu face şi speră să uite de ceea ce s-a întâmplat, deşi recunoaşte că a fost cea mai erotică experienţă din viaţa ei - un sărut.

pagina 3, când Haven îl zăreşte prima dată pe Hardy


La întoarcerea în casă şi după ce o ajută pe cumnata ei, Liberty, să se schimbe pentru voiajul de nuntă, femeile se întâlnesc cu acel bărbat imposibil pe care Haven îl sărutase doar cu jumătate de oră înainte. Cu stupoare află ca el este Hardy Cates, acelaşi care a intrat peste fratele ei Cage într-o afacere, furând-o de sub nasul lui, şi cel care încerca să bage zâzanie între Cage şi Liberty. Deja Haven nu mai poate de ruşine.

După o discuţie aprinsă cu tatăl ei, în timpul unui dans, despre relaţiei ei cu Nick şi despre faptul că Nick doreşte să se căsătorească, tatăl ei fiind de părere că acesta nu este bun pentru fiica lui, că urmăreşte numai banii şi prestigiul familiei, Haven se încăpăţânează şi se mărită cu Nick, se mută amândoi la Dallas ... aici se angajează amândoi şi închiriază un apartament pe care îl decorează cum pot şi din resursele lor, fără ajutorul familiei ei.

Aici apar şi primele disensiuni între Nick şi Haven: el e de părere că tatl ei ar fi trebuit să îi ajute cu mutatul, măcar să mai cumpere încă o maşină, deşi Haven l-a informat că a fost dezmoştenită şi scoasă din testament. Încet-încet, lucrurile parcă se aşează pe un făgaş: ambii lucrează, hainele le duc la spălătorie, mănâncă mai mult de la restaurante, curăţenia în apartament se face mai mult în week-end-uri. Asta până când Nick anunţă că s-a săturat de situaţie, 

El vrea ca Haven să fie o soţie adevărată, cu un nume adevărat - şi începe să o numească Marie-, care îi spală şi îi calcă hainele, care îi face de mâncare şi îl aşteaptă dornică să vină acasă. Tot calvarul începe cu mici înţepături de genul "nici o cămaşă nu ştii să calci", apoi înjurii adevărate, ici o palmă, dincolo alta, o denigrare totală a persoanei lui Haven, încât până şi ea ajunge să se creadă o fiinţă de nimic. 

Şi totul culminează cu Nick aflând că Haven continua să ia anticoncepţionale, deşi el i-a zis că vrea copii. Acest moment mi se pare cel mai urât din toată cartea, poate şi pentru că se întâmplă de atătea ori şi in realitate: Nick o bate cu pumnii şi picioarele pe Haven pentru că l-a înşelat, apoi o violează şi o scoate afară să doarmă peste noapte şi să se gândească la tot ce i-a făcut lui. (Poftim?????????)

Ea nu mai aşteaptă şi în picioarele goale, fără şosete sau papuci, merge până la cel mai apropiat magazin, îl sună pe Cage şi îl roagă să vină după ea. Oricât de grave îi erau rănile de la bătaia administrată de Nick, ea tot nu vrea să ajungă la Urgenţe sau să vorbească despre asta.

Cu ajutorul terapiei şi pronunţării divorţului de Nick, Haven pare a înflori. Totuşi, nu-şi mai doreşte o relaţie, nici gând despre căsătorie cu un alt bărbat. Se angajează şi dă peste varianta femininăa lui Nick - Vanessa, şefa ei.

Îl întâlneşpe pe Hardy şi descoperă că tot se simte atrasă de el, fizic şi chiar mai mult, dar el tot arată ca un diavol cu ochi albaştri. Hardy se încăpăţânează să o facă a lui, fiecare descoperă secretele cele mai intime ale celuilalt şi află astfel că amândoi au fost victime ale abuzurilor şi a violenţei domestice.

Deşi nu bănuia, Hardy este medicament, alinare, flacără arzătoare şi nebunia iubirii adevărate pentru Haven, acelaşi lucru întâmplându-se şi pentru el. Haven descoperă că un bărbat poate fi blând deşi e o namilă de om, iar Hardy descoperă inocenţa la o femeie care a fost de multe ori lovită (emoţional, dar şi fizic) de cei pe care îi iubea.


pagina 95, după ce Haven ajunge în apartamentul fratelui ei
Ar mai fi spus/scris cîtevă lucruri, dar vă las să le descoperiţi şi singuri. Mult nu mai este, dar e intens. Lectură plăcută!

PS: Lisa Kleypas rupe lanţul cărţilor ei romance cu acest volum. Ne prezintă o parte a realităţii pe care ne temem să o vedem sau chiar să o recunoaştem: violenţa şi abuzul domestic. Este o carte frumoasă, despre două persoane care au trecut peste aceste abuzuri, dar fiind scrisă la persoana I, toate le vedem prin ochii lui Haden - pe rând victimă şi femeie puternică ce ia în mâini frâiele vieţii sale.

10 comentarii:

  1. Atunci cand ne place o carte avem tendinta de-a nu ne putea opri. Asta ca un raspuns la intrebarea ta. :-)
    O minunata recenzie si o carte pe care eu o astept. Stiam ca nu voi fi dezamagita, iar cele prezentate de tine imi confirma ceea ce gandeam. Mersi ca mi-ai facut cunostinta cu subiectul ,acum sunt si mai inversunata sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Iasmy, multumesc pentru vizita.

      Sa stii ca am carti pe care nu le-am putut suferi de la inceput pana la sfarsit, dar aceasta e mai speciala: doar primele 100 de pagini descriu o realitate mult prea cruda, pe care nimeni nu ar trebui sa o traiasca. In rest, e atat de frumoasa, si merita sa o citesti.

      Ștergere
  2. am citit cartea si m-a cutremurat
    la inceput nu mi-a placut stilul;dupa primele pagini, nu reuseam sa recunosc stilul autoarei si mi se parea a fi ceva infantil...poate era vorba de traducere (ori m-am obisnuit atat de mult sa citesc in engleza, incat atunci cand citesc in romana mi se pare ca nu gasesc cuvintele potrivite....)
    dupa ce Haven s-a casatorit cu Nick, am decis ca voi face abstractie de scris si ma voi concentra asupra povestii care m-a cutremurat
    adevarul este ca exista astfel de animale care isi manipuleaza victimele si care le iau inclusiv dreptul de a respira
    la un moment dat era la ProTV parca o campanie impotriva violentei domestice....cert e ca nu stiu cat de multe femei reusesc sa se rupa de lantul din jurul lor, dar stiu ca sunt destule care isi iau viata in maini, desi cu greutate
    pe blog, am sustinut cateva campanii de care am reusit sa aflu pentru ajutorarea femeilor aflate in casele protejate de stat unde locuiesc impreuna cu copiii lor; spre deosebire de alte tari, la noi e nevoie de ajutor pentru ca nu au uneori nici macar strictul necesar (hartie, orez, haine etc)
    aceasta carte mi-a amintit de acele femei,desi conjunctura e complet diferita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Anto, de aceeasi campanie imi aduce aminte si mie. Stop violentei domestice!, parca asa se numea. Si nici eu nu recunoscusem stilul usor, romantic al autorei, care mi-a placut pana acum. Nu zic ca nu mi-a placut si aceasta carte, dar e greu de "inghitit" faptul ca exista astfel de specimene care sa reduca pana la zero eul interior al unei persoane, sa-ti fie frica sa atingi pana si pe fratele tau, doar pentru ca e barbat. E greu de imaginat, chiar daca citesti multe despre acest subiect, chiar daca vezi cu ochii tai.

      Pe de alta parte, mi-a placut de Hardy - a impins-o de la spate, bland, sa il accepte, sa ii accepte prezenta langa ea si a facut-o mai puternica doar acceptand-o asa cum e ea: cu bine si rele. Pentru asta, un mare, mare 10+.

      Ștergere
  3. SUPER RECENZIA ALEXA,DAR SIMT CA AM SA II DAU O NOTA MICA,DUPA CELE 100DE PAGINI DE COSMAR.NU INTELEG PE UNI?DE CE SE COMPLAC IN ASA CEVA?-nicol

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicol, uneori e peste puterea noastra de intelegere. Nici eu nu pot intelege. Cred ca eu sunt mai razboinica din fire, in astfel de cazuri, dar sa facem asa o recapitulare: ea a fost toata viata ei manipulata - de mama care vroia o fetita cuminte, care sa se joace cu papusele, sa se imbrace in roz si sa cante la pian; de tatal ei care ba o dezmosteneste, ba se baga in relatiile ei; fratii ei ce sunt mai putin manipulatori, dar au tendinta :)

      Ștergere
    2. DAR PANA LA A AJUNGE SA SUPORTE ASEMENEA TRATAMENT...DEOCAMDATA NU POT SA DISCUT MAI MULTE NU AM CITIT CARTEA,DAR MA BUCUR CA STIU LA CE SA MA ASTEPT.-NICOL

      Ștergere
    3. Doar inceputul e dur, Nicol. Restul merge ceva mai fain. Hardy pare super, un barbat care si-a atins scopul de a face bani, de a avea faina si pozitie sociala. Dar totul prin munca asidua si pornind de jos. Ce nu inteleg eu este comportamentul lui Haven din anumite momente. Dar poate ca sunt eu construita altfel si de asta nu inteleg.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Imi pare rau, dar chiar nu stiu. Eu am citit cartea imprumutata de la o prietena, apoi am cumparat-o si pentru mine. A treia carte din serie este si mai faina - Dragoste si mandrie. Abia astept sa se publica si a patra si ultima carte. Sunt interesante si diferite de ceea ce scrie ea de obicei - adica historical romance.

      Ștergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular