Treceți la conținutul principal

Ce se mai mănâncă în România?

Bună întrebarea. Mai ales, în ultima vreme: scandaluri peste scandaluri în și despre piața alimentară din România.

A început cu "farsa" cărnii de cal (? - am pus farsă între ghilimele deoarece problema nu era originară în România, multe state europene având aceleași dificultăți ca și noi în a eticheta corect carnea pusă spre vânzare).

A urmat aflatoxina din lapte (substanță descoperită în laptele dat spre consum care poate conduce, printre altele, și la cancer). Apoi carnea de pui injectată cu apă pentru a trage mai mult la cântar, carnea de curcan infestată cu cine mai știe ce, prăjituri infestate cu bacterii fecale ș.a.m.d.

Parcă nu se mai termină. Te și aștepți ca o nouă zi să înceapă cu un scandal nou și "suculent" (din privința cui să fie suculent, asta rămâne de văzut, pentru că ar fi mulți: anumiți producători, presa autohtonă și străină, alți jucători europeni direct interesați în a "murdări" imaginea României etc.).

Între timp, noi - consumatorii - suntem cei care tragem ponoasele. Nu mai știm ce să cumpărăm. Înainte măcar ne alinam cu gândul la produsele tradiționale. Acuma (în prezent) aflăm că și acestea sunt la fel ca celelalte produse: nu mai știm cu siguranță ce conțin, nu se mai respectă rețeta tradițională - fiecare producător încercând să  câștige cât mai mult, investind cât mai puțin, ni se bagă în fața ochilor etichete cu "produs natural", "bio" sau "eco/ecologic", problema e că nici măcar producătorii nu mai știu ce înseamnă aceste cuvinte.

Legislația românească pentru aceste cazuri este foarte delăsătoare: natural, bio și ecologic sunt cuvinte sinonome (chiar totale). De curând, mai aflu și că aflatoxina - această substanță "nouă" - nu este chiar atât de nouă ... cel puțin pentru cercetătorii străini, dacă nu și pentru cei români. Se cunoaște existența ei în România din 1995, apare în documente oficiale din 2003, problema este că niciodată nu a fost dată publicității și nici consumatorii anunțați. Frumos, n-am ce zice!

Ca și cetățeanul turmentat din celabra piesă de teatru - O scrisoare pierdută - de I. L. Caragiale, așa și noi: "Noi ... ce mai mâncăm?"

În continuare, aveți la îndemână un tabel și o enumerare a E-rilor și a aditivilor aplicați tuturor alimentelor proaspete sau nu:


"
Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare, introduse cu scopul de a le îmbunătăți aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

E-urile sunt de două tipuri: bune și foarte periculoase pentru sănătate. “E” reprezintă faptul că au fost testate minim 6 ani și atestate la nivel european.

E-urile de care ar trebui să te ferești sunt:

- E 110, Cancerigen, îl găsești în dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri.
- E 123, Cancerigen, interzis în SUA și Rusia, îl găsești în dulciuri, jeleuri, brânză topită.
- E 124, este toxic, interzis în SUA și îl găsești în mezeluri.
- E 127, provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, și se gaseste in alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
- E 128, este interzis în SUA și Australia, se găsește în carnea de hamburgeri.
- E 211, posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi, se găsește în unele băuturi răcoritoare.
- E 220/E 228, provoacă alergii și se găsește în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, otet de vin.
- E 230, este toxic, interzis în Australia, se gaseste în citrice.
- E 231, este toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA și Australia.
- E 233, este toxic. Interzis în Australia.
- E 249/E 252, posibil cancerigen, se gaseste in mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
- E 320, posibil cancerigen, conservant, pentru cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat.
- E 425, este toxic pentru respirație, se găsește în jeleuri.
- E 621, provoacă efecte neurotoxice și se găsește în condimente, supe concentrate.
- E 95, posibil cancerigen, interzis în SUA, se găsește în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare.
- E 954, posibil cancerigen, se găsește în guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare.


E-uri periculoase mai sunt:

- E 123 …(de la ...la ).. E239, care sunt posibili cancerigeni.
- E 621, glutamat de sodiu , se găsește în supele instant concentrate, mezeluri și unele condimente. Are efecte neurotoxice și poate provoca migrene și crampe.
- E 320 – E321, E211 – acidul benzoic și derivații săi, cancerigeni.
- E 251 – nitrat de sodiu, cancerigen.
- E 252 – nitrat de potasiu, cancerigen.
- E 120, E 127, E 141, E 160 – alergici.
- E 127 – eritrozina, colorant roșu pentru compoturi și alte alimente, provoacă mutații genetice.
- E 102 – tratrazina, colorant galben pentru băuturi , muștar și gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronșic.

E-urile bune:

- E 306 – tucoferol sau Vitamina E este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor.
- E 407 – caragenanul, emulsifiant natural.
- E 322 – lecitina, un antioxidant natural întâlnit și în ciocolată.
- E 421 – manitolul de cofetărie.
- E 300 – riboflavina sau Vitamina B2.
- E 440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturală.
- E 140 – clorofila, colorant natural folosit în cofetării, la colorarea pastelor de dinți și a cosmeticalelor.
Important: vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteză și nu este același lucru cu vitamina C naturală."


Astfel, când mai mergeți la cumpărături, luați și lista cu voi. Provocare: câte alimente credeți că veți pune în coșul de cumpărături?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…