Chiar așa: de ce citesc?, de ce citim? Întrebare pe care nu am găsit-o foarte bună la început de drum. Mi se părea un fel de întrebare existențialistă, genul acela asupra căreia poți filozofa cît vrei pentru că un răspuns complet tot nu vei găsi.
La provocarea campaniei librăriei online Libris.ro și a întrebării lor ”existențialiste” am răspuns și eu printr-un articol de participare. Acum se presupune că ar trebui să și raspund. Problema mea apare în acest moment sub forma unui blocaj: ar trebui să scriu numai despre acest subiect sau să explic cum a început totul?
Ei bine, am ales a doua variantă. Ca să înțelegeți de ce citesc eu, trebuie să înțelegeți și cine sunt eu, de ce am început să citesc.
Am fost o copilă zglobie, tot timpul pusă pe șotii (după cum le place a lor mei să se laude acuma). Îmi plăcea compania, mai ales a celorlalți copii de vârsta mea, de aceea și grădinița a reprezentat un loc magic pentru mine. Ce mai, îmi plăcea la nebunie! Am învățat extrem de multe într-un timp scurt.
La intrarea în sistemul de învățământ public totul a rămas cam la fel; cel puțin câțiva ani. Apoi mi-am dat seama singură cum stau lucrurile: degeaba învățai să fii printre cei mai buni (nu am avut niciodată pretenția să fiu chiar cea mai bună, dar printre primii, pe acolo), dacă mama și tata nu au anumite profesii, dacă nu faci pregătire cu anumiți profesori, iar situația materială a familiei e bună, dar nu excelentă.
Astfel că, la un moment dat, fără să vreau mi-am îndreptat atenția spre cărți și citit. Dacă era ceva obligatoriu, pentru școală, citeam; numai că nu simțeam aceeași plăcere ca atunci când citeam pentru mine. Dar, fiind conștientă că asta trebuie să fac pentru a învăța, am reușit să o scot la capăt cu brio.
Când citeam pentru mine, orice găseam și mă interesa, era de parcă intram într-o lumea toată numai a mea: îmi puteam folosi imaginația pentru a proiecta în mintea mea un fel de filmuleț pe măsură ce mă afundam în lectura unei cărți. Era și încă este magic; cel puțin, atunci când îmi place ceea ce citesc.
Bun, să vedem atunci care ar fi cele 10 motive pentru care eu citesc:
1. Cred că cel mai important motiv este acela că avem ce învăța din cărți, de aceea și stau la baza sistemului de învățare. Cărțile și lectura reprezintă trepte spre aflarea cunoașterii, a adevărului, a frumosului.
2. Citesc pentru a-mi îmbogăți vocabularul, pentru cunoașterea lumii dar și a persoanei care sălăsluiește în mine.
3. Citesc pentru că mă relaxează, mult mai mult decât un film. Cele mai frumoase momente le-am trăit când citeam anumite cărți în aer liber, sub un copac, pe o pătură și, pur și simplu, nu auzeam zarva din jurul meu, atât de adâncită în lectură eram.
4. Citesc pentru a evada din cotidian. De multe ori mi s-a părut că lumea, societatea în care trăiesc parcă este pe dos și că numai eu sunt normală. (Desigur, se poate să fi fost eu cea anormală, dar așa simțeam.) Cufundarea în subiectul unei cărți bune, unei cărți deja citite (poate) mă distanța de durerea resimțită suficient timp pentru a-mi încărca bateriile pentru o nouă rundă în lumea cea mare.
5. Citesc pentru a cunoaște oameni asemenea mie. Ce minunat este când dai peste o persoană cu aceleași gusturi în materie de lectură și cu impresii asemănătoare despre același personaj, carte, subiect. Totul în tine se aprinde, începi să zâmbești mai mult, ești mai expansiv și îți susții cu tărie părerile. Ai găsit un frate/o soră de cruce cu care să împarți bucuria!
6. Citesc pentru că, uneori, găsesc răspunsuri mai pertinente în cărți decât în tratatele cercetătorilor. Nu aveam nevoie de o explicație despre cum și de ce a apărut omul, ci numai ce este el ... Împachetate în cuvinte frumoase, având o anumită formă și valoare, poți intui adevărul ascuns în ele (în cărți) fără a fi un expert în vreun domeniu științific (sau nu).
7. Citesc pentru a mă îndragosti. Da, poate părea o prostie, dar prima mea dragoste nu a fost o persoană din carne și oase, ci un personaj dintr-o carte. Cu toate acestea, nu este mai puțin real decât mine sau tine: acel personaj există în mintea și sufletul meu, poate și în al tău. Înveți că iubirea nu are reguli, nu respectă legile fizicii sau ale societății, ci numai ale inimii.
8. Citesc pentru că îmi place puzzle-ul. Găsesc că există cărți/autori ca niște adevărate puzzle-uri. Nu se dezvăluie de la prima încercare. Trebuie să fii perseverent în dorința ta pentru a afla ”comoara” lor. Astfel că citești o dată, de două ori ... de n ori și, de fiecare dată, descoperi ceva nou, o nuanță care ți-a scăpat la prima lectură, un personaj care se conturează altfel acuma, acțiunea nu mai pare așa de complicată ș.a.m.d.
9. Citesc pentru a călători ... în timp și spațiu. Nu se poate zice că am avea bani suficienți pentru fiecare colțișor al Pământului pe care am dori să-l vizităm. Dar, cu ajutorul cărților preferate ajungem în locuri minunate, exotice, cunoaștem lumi și civilizații dispărute, facem cunoștință cu specii diferite de a noastră, din galaxii îndepărtate.
10. Citesc pentru că lectura face parte din mine și nu mă pot abține. Da, știu, este un motiv mai mult decât subiectiv și intrinsec, dar, la urma urmei, toate sunt așa.
Cum am explicat și într-un comentariu la articolul care anunța participarea la concurs, dacă am enumera aceste 10 motive pentru care citim, poate mai mulți ne-am aminti de plăcerea lecturii și am citi mai mult. Totuși trăim într-o lume și societate în care puterea cunoașterii și a informațiilor reprezintă totul, reprezintă puterea.
Deși am rămas adepta cărților fizice, cumpărate din librăriile fizice sau anticariate, confortul oferit de o librărie online este maxim: îți alegi cărțile online preferate și ele vin la tine (ca și în motto-ul campaniei):
Vă aștept și pe voi cu motivele voastre pentru care citiți. Sigur găsiți câteva, nu-i așa?
Eu aş fi răspuns atât: citesc fiindcă exist.
RăspundețiȘtergereUite la asta nu m-am gândit, deși o trăiesc. E bine că mai împărtașim gândurile ....
ȘtergerePentru că și eu m-am înscris în concurs am citit toate articolele celorlalți autori. Am constatat că citim cam din aceleași motive, însă la fiecare am găsit un lucru spus într-un mod surprinzător. Citesc pentru că îmi place puzzle-ul - ai spus tu. Mi-a plăcut foarte mult exprimarea asta.
RăspundețiȘtergereSucces!
Bună, Sonia! Felicitări pentru înscriere. Mie mi se pare de lăudat o astfel de campanie. Cât despre ceilalți care au mai scris, drept să spun, nu am avut timp să citesc motivele lor - dar e o idee bună. Poate exprimarea este altfel, la unii punctuală, la alții mai spre filozofie sau sub forma unei povești (cine știe), important e că tuturor ne place să citim și găsim motive pentru a continua. Dacă am insufla aceeași plăcere și celor din jurul nostru, poate am fi mai câștigați .... Mult succes și ție!
Ștergerede ce citesc? buna intrebare. nu mi-am pus intrebarea aceasta niciodata. citesc sa nu pierd timpul aiurea prin mijloacele de transport, sau ca am gasit o carte buna care merita citita, poate si in functie de starea de moment :d sunt multe motive dar o carte e mai buna decat internetul, cred.
RăspundețiȘtergere"citesc sa nu pierd timpul aiurea prin mijloacele de transport" - buna asta, si foarte adevarata in ultimul timp .... decat nervi, mai bine o carte.
Ștergere"' Daca vrei sa ai succes nu te opri niciodata din invatat(citit)!"
RăspundețiȘtergereSuuces, Alexandra!
Mulțumesc pentru încurajare! ... Și pentru sfat!
ȘtergereSA VEDEM....citesc pentru ca atunci cand fac asta intru intr-o lume a mea si ceea ce vad e unic si doar al meu... e ceva de genul I'M HIGH WITH MY BOOK, AND I LOVE IT
RăspundețiȘtergereMă bucur că există mai multe persoane care văd cartea/lectura ca pe o lume proprie. Așa cum nu există 2 persoane la fel, și despre carte/lectură se poate zice același lucru. Totuși ne pot insufla aceleași sentimente....
ȘtergereE mai bine sa citesti decat spre exemplu sa te uiti la televizor, la emisiuni de scandal sau la seriale inutile precum Iubiri secrete sau mai stiu eu care. O carte e mai folositoare :)
RăspundețiȘtergereRoxana, aceleași sentimente le am și eu! Nici nu mai zic de emisiunile de scandal care apar de câțiva ani încoace la televizor, pe posturile comerciale. Mă țin foarte departe de ele. Cu adevărat o carte este mai folositoare!
ȘtergereFiind si eu participanta in concurs,nu pot sa spun ca nu ma regasesc in motivele tale. :) Mi se par foarte frumos spuse,dar cel mai mult imi place nr.5. Nu m-am gandit la aceasta idee si cred ca atunci cand nu gasim o persoana care se aseamana cu noi in lumea reala,o cautam in lumea fictionala. Mult succes in concurs! :)
RăspundețiȘtergereMult succes și ție, Hogof! Mie mi se pare esențial să găsești în lumea asta mare persoane care să îți semene ... măcar în anumite privințe/gusturi. Viața e mai ușoară și mai frumoasă câns știi că, undeva acolo, ai pe cineva care să împătășească ceva cu tine.
ȘtergereȘi eu m-am înscris la concursul ăsta și eram curioasă să aflu și motivele altor persoane. Printre motivele tale mă regăsesc și eu :) Îmi place articolul tău, nu m-aș fi gândit să descriu motivele așa ca tine. Cred că cel mai mult mi-a plăcut cel cu numărul 6, și mie mi s-a întâmplat să descopăr așa ceva prin cărți :)
RăspundețiȘtergereMult succes!:)
Mult succes, Maria! Încet, încet, aflu și eu motivele multora pentru care citesc ... și mă bucură enorm ....sunt multe motive... ar trebui adunate toate înrt-un singur loc/postare de către cei de la Libris.ro și distribuit peste tot .... poate s-ar citi mai mult
ȘtergereFoarte faina prima poza,mi-a placut;) Iar comparatia cu puzzle-ul...fantastica!
RăspundețiȘtergerePrima imagine --- o descriere a mea când citesc: oriunde și oricând. Mă bucur că place!
ȘtergereCa două fete cucuiete stăteam și citeam cărți de toate genurile.Niciodată nu m-am gândit la această întrebare, dar singurul răspuns ar fi: citesc pentru că îmi place să uit de mine și de tot ce mă înconjoară. Succes! I am here for you girl!
RăspundețiȘtergereOOO, adevărat! Dădeam lupte pentru o anumită carte, făceam întrecere cine termină prima, apoi schimb de impresii .... Da, da, anii de studenție ... și, mai ales, cei de cămin :)))) Good, old times! PUP SIME!
ȘtergereFoarte frumoase citatele selectate si foarte frumoase argumentele :) plus ca prima imagine e nemaipomenita! Motivul 5 cred ca e valabil pentru multi cititori, mai ales ca nu multe persoane isi fac timp sa mai deschida cartile...daca doresti sa-mi vezi parerea - http://justmejustforever.wordpress.com/2013/04/07/motive-anunt/
RăspundețiȘtergereGăsesc tot mai mulți interesați .... Mă bucur enorm! Mi-a plăcut că ți-ai scris motivele la persoana a III-a --- ingenios, iar definiția ta proprie pentru verbul a citi (cu asta am și lăsat comentariu) este superbă .... În fiecare zi afli lucruri noi și interesante.
ȘtergereImi place articolul tau iar motivele sunt puternice si deosebite, asa cum avem toti...
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru apreciere. Contează să știi că ai alături oameni care gândesc la fel.
ȘtergereEi, mai citeşti? Ai mai găsit alte motive de a citi?
ȘtergereÎţi mai dau eu unul: fiindcă tot ce întâlneşti frumos în viaţa de zi cu zi
îţi aduce aminte de o carte pe care ai citit-o. Şi, dacă întâlneşti ceva
nou, trebuie neapărat să găseşti o carte care îţi va aduce aminte şi de acest lucru.
Da, da, mai citesc ...Și încă cum ..... House arrest pentru mineîn ultima vreme, astfel că nu am ce face .... Deocamdată ceva polițist - mai antrenant.
ȘtergereFrumos spus/scris și adevărat - uneori mi se pare că am deja-vu --uri, dar de fapt îmi amintesc scene din diferite cărți. Ciudat, nu? Dar așa mi se întâmplă.
Foarte bun articolul. Si mie imi place sa citesc pentru a rezolva puzzle-ul, drept pentru care apreciez cel mai mult cartile care au nuante ascunse, personaje complexe, care nu se dezvaluie niciodata complet. Succes in concurs!
RăspundețiȘtergereMă bucur că ți-a plăcut, la fel și pentru urare. De multe ori, aceste cărți puzzle sunt cele care rămân în amintirea noastră ca cele mai mari cărți citite. Pur și simplu le simți.
RăspundețiȘtergereImi plac motivele tale.
RăspundețiȘtergereCam toti cei care citim avem aceleasi pareri despre carti si importanta lor in viata noastra.
E grozav de descoperit cum oameni care nu s-au intalnit niciodata si care nu se cunosc impartasesc aceleasi 10 motive pentru care citesc.
Bună, Vlad! Și bine ai venit! Foarte adevărat: multe motive se aseamană. Se vede treabă că și iubitorii de cărți se aseamană între ei, deși nici măcar nu se cunosc. Deodată lumea nu mai pare așa de mare și de înfricoșătoare :)).
ȘtergereIntr-adevar.
ȘtergereUn articol foarte interesant si dragut scris, si eu ma regasesc in in unele dintre motivele tale pentru a citi.
RăspundețiȘtergereM-as bucura daca te-ai uita si la mine pe blog la postarea din cadrul concursului Libris. Acesta este link-ul: http://cartinemuritoare.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/
Imediat trec și pe la tine .... De vizitat mai întâi toți bloggerii din lista mea ;)
ȘtergereFelicitari pentru articol si succes! M-as bucura daca ai lasa un comentariu si la mine pe blog . Acesta este link-ul :
RăspundețiȘtergerehttp://anotherbooksworld.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereFrumoase motivele tale, mă regăsesc în majoritatea. Iar imaginea inserată chiar m-a făcut să zâmbesc. "Reading. I do it anywhere." :))
RăspundețiȘtergereÎţi doresc baftă în concurs, iar dacă ai timp, te aştept şi pe la mine:
http://www.mybookbasket.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html
Ralu, am trecut și pe la tine. Se vede treaba că totuși sunt persoane cărora le place (cu adevărat) să citească. Bine așa! Mă bucură enorm acest fapt.
ȘtergereAha, deci abia mâine câştigi concursul. Să-i spui ce cărţi ţi-ai ales!
ȘtergereEh, aș vrea eu să câștig. Sunt mulți cei înscriși. Și chiar cu niște articole foarte frumoase. Parcă ar fi poezie sau proză de cea mai bună calitate. Păcat cu regula cu comentariile. Mi se pare ciudat, dar nu eu pun la bătaie cărțile, așa că nu am ce face ....
Ștergere