Treceți la conținutul principal

Cum să ne mai iubim puțin țărișoara noastră

Cu bune și rele, este totuși țara noastră: în care ne-am născut noi și generațiile trecute ale familiilor nostre. Dacă alegem să rămânem sau nu în ea, depinde de fiecare. Sunt multe motive pentru a rămâne, la fel de multe (pentru unii, chiar mai multe) pentru a pleca.

Puțin am fost plecați și noi: mai mult un fel de experiență, decât altceva, deși ne-au cam muncit pe brânci cei de acolo :)). Un singur lucru am observat (cel puțin la cei tineri, fără prea multă experiență de viață - cum eram și noi, de fapt, la acea vreme): ce frumoasă pare România când pleci din ea! (părere personală, împărtășită la un pahar, de vorbă cu mai mulți tineri, după o zi toridă și vreo 16 ore de muncă - în ture sau nu).

Mai interesant este, totuși, să dai peste străini care parcă sunt fermecați de România și români. Unele întâlniri de genul acesta le-am experimentat pe propria piele (cu italieni, spanioli, americani și niște nemți acolo). Alte ”întâlniri” au avut loc în blogosferă: din nou, cu bune și rele despre România, din perspectiva unor străini.

Cel mai mult mi-a plăcut de A Political Refugee From The Global Village. Doamne, cum poate să scrie acest domn! Cu umor (aș spune, aproape umor românesc), iubind bunele și relele, Paul V.E. Wood enumeră 25 de motive pentru care iubește România.

La care eu: 25?! Chiar 25?! Doamne! Oare noi câte motive am găsi pentru că iubim țara noastră?

Dar, să vedem ce scrie P.V.E. Wood (mai ales când face comparații flatante în ceea ce ne privește, aducând în discuție propria țară și popor- Marea Britanie și englezii):


Îi plac românii pentru că sunt(em) paradoxali, România pentru că este ”cool” tocmai pentru că este ”uncool”. Istoria, faptul că ne place să ne amintim de vremurile mult trecute, faptul că citim și că părem mai citiți decât alții (sper din tot sufletul să fie adevărat); suntem mai profunzi decât englezii în a discuta despre orice (de la aspectul fizic, până la bani și educație).

A scris și despre București- AICI - Bucharest – the most interesting city in Europe and perhaps the last European city. Interesante și comentariile la acest articol (neapărat de citit -Again, pros and cons).


Cu siguranță, mai există site-uri și/sau bloguri cu și despre România. Deocamdată, este primul care mi-a plăcut.

Dar, acum între noi, putem găsi 25 de motive pentru care iubim România? (Că de ponegrit se ocupă toți.)

Motivele mele (principale) pentru a iubi România:

- este locul/țara în care trăiesc familia și prietenii mei; sunt familistă și nu aș putea trăi fără ei aproape sau destul de aproape de mine;

- îmi plac oamenii, marea majoritate a lor, cel puțin;

- vreau să cred că putem păstra cele bune (din țară și din noi), dar ne putem schimba pe ici pe colo, pentru o viață mai bună.

Motive mai am, dar să le văd pe ale voastre. :)

Comentarii

 1. Oauu chiar ca iti da de gandit intrebarea si imi e greu sa raspund dar totusi:
  1 ar fi familia si cei cativa prieteni
  2 ar fi ca nah e tara ta, limba ta, uneori e mai simplu sa ceri o paine fara sa analizezi prea mult vorba/vorbele.
  3. ar fi locurile din tara pe care as vrea sa le vad, stiu ca exista, unele le-am vazut.
  4. imi place gustul de ceai verde lipton la noi in tara( si am testat 3 tari diferite in afara de ro)
  5. imi plac cartile sa le cumpar din librarii, filmele cu subtritare la cinema si blogurile dar astea le pot citi online, sa fiu in alta tara mi-ar fi greu, de ex in italia ei nu folosesc subtritarea, asta mi se pare o mare tampenie.
  6. imi place muzica live folk, rock, la noi in oras se intampla des si suna misto in limba romana.
  7.nu mai stiu:( pe cuvant ca nu mai stiu ce alte motive as avea :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună Carmen Elena! Mi se par destul de bune motivele tale și mulțumesc că le-ai enumerat aici. Filmele cu subtitrare - daaaaaa. Suntem una din puținele țări în care se mai întâmplă așa ceva. Doar astfel am învățat noi limbile străine, în speță engleza.

   Ștergere
 2. A mai fost tema asta relativ de curând şi am dezbătut-o în lung şi-n lat.
  Ideea era că intră în normalitate să ne iubim ţara. În opinia mea, desigur.
  A mai fost şi subiectul de ce ne iubim oraşul în care ne-am născut.
  Sunt foarte sigur că printre motivele etalate de mine nu s-a regăsit acela
  că îmi place ceaiul verde. E un motiv hilar, dar pentru unii atât de adevărat...
  Adevărul e că ambele întrebări sunt un pic nelalocul lor. De unde şi un răspuns cu ceaiul verde...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ”Ideea era că intră în normalitate să ne iubim ţara. În opinia mea, desigur.” - Mă bucur că ai menționat ”în opinia mea”, pentru că ceea ce văd și aud eu de multă vreme încoace este numai că România ar fi un fel de țară bananieră, de prin Asia (nici măcar nu se știe unde este), proprii ei locuitori o fac în toate felurile (uneori pe drept, dar nici în alte părți nu curge lapte și miere pe străzi). Nu mi se pare o întrebare nelalocul ei, desi ar trebui să fie, deoarece starea generală o impune .... Trebuie să ”săpam adânc” de cele mai multe ori pentru a găsi a spune ceva de bine despre noi.... Ne place atât de mult să punem răul în față, încât am uitat că se mai întâmplă și lucruri bune. Părerea mea, desigur.

   Ștergere
 3. Așa îmi place când aud că străinii au o părere bună despre țara noastră :D Iar în articol cel care l-a scris vorbește foarte frumos de București.
  Adevărul e că noi avem o țară frumoasă, eu am ajuns la concluzia asta după ce am vizitat mai multe castele și palate de prin Europa, iar apoi am văzut Peleșul, asta de curând când se putea vizita în întregime. Și chiar m-am gândit că nici măcar nu-l pot compara cu celelalte, mi s-a părut mult mai frumos. Și nu aș fi crezut că asta se va întâmpla. Sunt multe chestii frumoase în România :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Maria, pentru răspuns! Cred că uneori sunt benefice aceste călătorii în afara țării: ajungi acasă și îți dai seama că există frumos și aici, uneori mult mai impresionant decât în afară.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…