Treceți la conținutul principal

Primele 100 de cuvinte #2 - Noblesse oblige de Christine Grafin von Bruhl

Cartea Noblesse oblige- arta de a duce o viață nobilă de Christine Grafin von Bruhl a apărut la editura Nemira, în 2010. Eu am achiziționat-o la târgul de carte Librex 2013 - Iași. Mi s-a părut interesant titlul și pentru că acum ceva timp am dat peste acestă sintagmă într-un desen (anime) pe care, mai apoi, nu l-am mai găsit.

Noblesse oblige înseamnă că cine se intitulează nobil trebuie să acționeze precum un nobil; cu puterea, averea și prestigiul vin și responsabilitățile.”1. NU MAI SPUNE NIMĂNUI

Pe la șaisprezece ani mi-am pus pentru prima dată întrebarea dacă ar fi cazul să mă căsătoresc cu un aristocrat sau nu. Sora mea mai mică tocmai făcea un curs de grădinărit, iar maestrul ei, care îi cunoștea originea, o tachina zilnic întrebând-o dacă pusese ochii pe un soț de rangul ei.

La matura vârstă de cincispreze ani nu ești neapărat stăpân pe tine, încât să găsești întotdeauna răspunsul potrivit la asemenea hărțuieli venite din partea adulților. Sora mea s-a dovedit însă suficient de abilă și a pus un pariu cu maestrul ei și cu soția sa, astfel oameni cât de poate de cumsecade și inimoși. ....”

Până acuma, cartea mi s-a părut foarte antrenantă ... cu povestiri din copilărie, ceva mai de speriat decât toate poveștile de groază (Doamne, nu se poate ca nobilii să-și trateze astfel copiii!!! - Data viitoare mai bine gândiți-vă înainte să ziceți că vreți să fiți prinți sau prințese. Offf!).
Mai am până termin cartea, dare foarte interesantă.

Comentarii

 1. După cum ai constatat, nu-i de ajuns să citeşti primele fraze, ca să-ţi dai seama dacă te atrage cartea sau nu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sunt undeva pe la 150 de pagini :P ...e interesantă pentru mine .... pentru alții, doar dacă o vor citi ... și poate nici atunci, cine știe?!

   Ștergere
  2. da e adevarat ca nu poti sa iti dai seama de la inceputul paginii daca iti place sau nu o carte, insa exista carti care incep cu fraze memorabile, de exemplu Hotul de carti de Markus Zusak. Am inceput aceasta campanie, pentru ca eram curioasa care sunt primele fraze dintr-o carte si unele fraze de inceput din anumite carti sunt chiar foarte frumoase. Ne putem da seama de stilul autorului, daca romanul este scris la persoana 1 s.a. Mie imi place aceasta campanie. Tu nu ai fost niciodata curioasa sa vezi care sunt primele fraze din anumite carti?

   Ștergere
 2. pare interesant subiectul cartii, astept recenzia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Subiectul e foarte interesant ... și cred că cel mai interesant este faptul că este inspirat de viața personală a autoarei ... este un fel de autobiografie ...ea făcând parte din nobilimea din Germania, iar majoritatea povesștilor, cum le zic eu, sunt scrise chiar cu umor --- poate chiar o sa fac și o recenzie (merci de încurajare: unele cărți încep subit, altele ca o scrisoare de dragoste parcă ...)

   Ștergere
 3. Complet de acord cu Rosia Lady :)

  Cat despre carte, mi se pare interesanta... am fost mereu atrasa de povesti croite in jurul printeselor, nobililor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum am mai zis, faptul că este inspirat din realitate, povești din copilăria nobililor și nu numai, mi se pare de-a dreptul interesant și chiar fascinant pe alocuri ... Se văd diferențele dintre clase și multe altele ....Mulțumesc că ai trecut pe aici! ;)

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Concurs "În așteptarea Crăciunului" cu Fairy`s Events - ÎNCHEIAT plus CÂȘTIGĂTORII

Puțin câte puțin ne pregătim de Crăciun. Cu liste, cu idei, cu poezii și colinde pentru a-l impresiona pe Moș Crăciun. Ca să nu mai zic că și super/hyper marketurile și site-urile online au început de multișor deja să ne tot convingă să începem cumpărăturile de Crăciun cât mai devreme posibil.
Eu îmi aduc aminte din copilărie că majoritate cumpărăturilor se făceau în decembrie, cât mai aproape de ziua cu pricina, bradul era împodobit pe 24 decembrie, cu colinde de la radio, televizor sau discuri de vinil (chiar, mai există așa ceva?!), mama pregătea mâncarea, tata ajuta la orice era nevoie și apoi noi mergeam la colindat prin cartier, la rude și cunoștințe. Și era foarte frumos!
Acum e frumos din alte motive: redescopăr Crăciunul prin ochii Emiliei și acușica al bebelușului. Și mi se pare la fel de magic ca înainte, doar că din altă poziție: aceea de părinte. De aceea, împreună cu Oana de la Fairy`s Events (și ea mama unei fetițe) ne-am gândit să organizăm un concurs pentru pitici și…

Prin cenușa de visuri de Oana Arion

Mi-am jurat că nu voi mai citi trilogii sau serii care nu sunt publicate în totalitate. Mi-am jurat și nu m-am ținut de cuvânt. Cum să reușești să te ții de cuvânt când în fața ta apare manuscrisul penultimului volum al seriei mult-iubite? Nu poți. Te apuci de citit și încerci să citești destul de repede ca să afli tot și, totuși, destul de încet ca să nu se termine dintr-o dată.
Călătoria mea a început acum vreo 2 ani și ceva, cu lectura primului volum din seria Nemuritor și descopeream atunci un mix de fantasy, romance, umor fin și personaje de care ajungi să te îndrăgostești. Apoi am zis că voi cumpăra următoarele 4 volume și le voi citi când seria va fi publicată integral. Desigur că soarta a avut alt plan: la începutul anului am cumpărat pachetul cu primele 3 volume și in 3 nopți erau gata.
Am crezut că îmi va fi la fel de ușor și cu acest volum 4: mă refer la găsit timp pentru citit, pentru că imediat ce începi să citești și te scufunzi în lumea Victoriei nu prea mai este cale …

Concurs încheiat: Campionatul Național de Joacă pentru Părinți și un mini-concurs

Pe 16 octombrie am fost invitată la Campionatul Național de Joacă pentru Părinți cu Mirela Retegan. A căzut într-o duminică, numai bine a putut să stea tati cu Emi și eu să pot participa. Și mă bucur nespus că am putut face asta.   Cine nu a auzit de Gașca Zurli dintre cei care au copii? "Am o căsuță mică, așa și-așa ...."-ne executam amândoi lângă mândră și dansam de mamă focului și rădeam ca nebunii. "Cântec pentru Maya"-acel Maya e ceva generic, deși dedicat fiicei Mirelei Retegan, poate fi înlocuit cu absolut orice nume, mai ales cel al puiului tău, și îți dai seama că, de multe ori, ei nu vor bunuri materiale ci să fim alături de ei cât mai mult.


Campionatul de Joacă pentru Părinți ar trebui organizat în fiecare lună :) Pentru că merită. Pentru că aș vrea cât mai mulți părinți să se joace, să uite de încrâncenările zilnice și să redevină pentru vreo 2-3 ore niște copii veseli, puși pe joacă și învățați să se distreze.   E vorba despre timp de calitate cu copil…