duminică, 28 aprilie 2013

Primele 100 de cuvinte #2 - Noblesse oblige de Christine Grafin von Bruhl

Cartea Noblesse oblige- arta de a duce o viață nobilă de Christine Grafin von Bruhl a apărut la editura Nemira, în 2010. Eu am achiziționat-o la târgul de carte Librex 2013 - Iași. Mi s-a părut interesant titlul și pentru că acum ceva timp am dat peste acestă sintagmă într-un desen (anime) pe care, mai apoi, nu l-am mai găsit.

Noblesse oblige înseamnă că cine se intitulează nobil trebuie să acționeze precum un nobil; cu puterea, averea și prestigiul vin și responsabilitățile.



”1. NU MAI SPUNE NIMĂNUI

Pe la șaisprezece ani mi-am pus pentru prima dată întrebarea dacă ar fi cazul să mă căsătoresc cu un aristocrat sau nu. Sora mea mai mică tocmai făcea un curs de grădinărit, iar maestrul ei, care îi cunoștea originea, o tachina zilnic întrebând-o dacă pusese ochii pe un soț de rangul ei.

La matura vârstă de cincispreze ani nu ești neapărat stăpân pe tine, încât să găsești întotdeauna răspunsul potrivit la asemenea hărțuieli venite din partea adulților. Sora mea s-a dovedit însă suficient de abilă și a pus un pariu cu maestrul ei și cu soția sa, astfel oameni cât de poate de cumsecade și inimoși. ....”

Până acuma, cartea mi s-a părut foarte antrenantă ... cu povestiri din copilărie, ceva mai de speriat decât toate poveștile de groază (Doamne, nu se poate ca nobilii să-și trateze astfel copiii!!! - Data viitoare mai bine gândiți-vă înainte să ziceți că vreți să fiți prinți sau prințese. Offf!).




Mai am până termin cartea, dare foarte interesantă.

7 comentarii:

  1. După cum ai constatat, nu-i de ajuns să citeşti primele fraze, ca să-ţi dai seama dacă te atrage cartea sau nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt undeva pe la 150 de pagini :P ...e interesantă pentru mine .... pentru alții, doar dacă o vor citi ... și poate nici atunci, cine știe?!

      Ștergere
    2. da e adevarat ca nu poti sa iti dai seama de la inceputul paginii daca iti place sau nu o carte, insa exista carti care incep cu fraze memorabile, de exemplu Hotul de carti de Markus Zusak. Am inceput aceasta campanie, pentru ca eram curioasa care sunt primele fraze dintr-o carte si unele fraze de inceput din anumite carti sunt chiar foarte frumoase. Ne putem da seama de stilul autorului, daca romanul este scris la persoana 1 s.a. Mie imi place aceasta campanie. Tu nu ai fost niciodata curioasa sa vezi care sunt primele fraze din anumite carti?

      Ștergere
  2. pare interesant subiectul cartii, astept recenzia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subiectul e foarte interesant ... și cred că cel mai interesant este faptul că este inspirat de viața personală a autoarei ... este un fel de autobiografie ...ea făcând parte din nobilimea din Germania, iar majoritatea povesștilor, cum le zic eu, sunt scrise chiar cu umor --- poate chiar o sa fac și o recenzie (merci de încurajare: unele cărți încep subit, altele ca o scrisoare de dragoste parcă ...)

      Ștergere
  3. Complet de acord cu Rosia Lady :)

    Cat despre carte, mi se pare interesanta... am fost mereu atrasa de povesti croite in jurul printeselor, nobililor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am mai zis, faptul că este inspirat din realitate, povești din copilăria nobililor și nu numai, mi se pare de-a dreptul interesant și chiar fascinant pe alocuri ... Se văd diferențele dintre clase și multe altele ....Mulțumesc că ai trecut pe aici! ;)

      Ștergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular