luni, 15 aprilie 2013

Cum să ne mai iubim puțin țărișoara noastră

Cu bune și rele, este totuși țara noastră: în care ne-am născut noi și generațiile trecute ale familiilor nostre. Dacă alegem să rămânem sau nu în ea, depinde de fiecare. Sunt multe motive pentru a rămâne, la fel de multe (pentru unii, chiar mai multe) pentru a pleca.

Puțin am fost plecați și noi: mai mult un fel de experiență, decât altceva, deși ne-au cam muncit pe brânci cei de acolo :)). Un singur lucru am observat (cel puțin la cei tineri, fără prea multă experiență de viață - cum eram și noi, de fapt, la acea vreme): ce frumoasă pare România când pleci din ea! (părere personală, împărtășită la un pahar, de vorbă cu mai mulți tineri, după o zi toridă și vreo 16 ore de muncă - în ture sau nu).

Mai interesant este, totuși, să dai peste străini care parcă sunt fermecați de România și români. Unele întâlniri de genul acesta le-am experimentat pe propria piele (cu italieni, spanioli, americani și niște nemți acolo). Alte ”întâlniri” au avut loc în blogosferă: din nou, cu bune și rele despre România, din perspectiva unor străini.

Cel mai mult mi-a plăcut de A Political Refugee From The Global Village. Doamne, cum poate să scrie acest domn! Cu umor (aș spune, aproape umor românesc), iubind bunele și relele, Paul V.E. Wood enumeră 25 de motive pentru care iubește România.

La care eu: 25?! Chiar 25?! Doamne! Oare noi câte motive am găsi pentru că iubim țara noastră?

Dar, să vedem ce scrie P.V.E. Wood (mai ales când face comparații flatante în ceea ce ne privește, aducând în discuție propria țară și popor- Marea Britanie și englezii):






Îi plac românii pentru că sunt(em) paradoxali, România pentru că este ”cool” tocmai pentru că este ”uncool”. Istoria, faptul că ne place să ne amintim de vremurile mult trecute, faptul că citim și că părem mai citiți decât alții (sper din tot sufletul să fie adevărat); suntem mai profunzi decât englezii în a discuta despre orice (de la aspectul fizic, până la bani și educație).

A scris și despre București- AICI - Bucharest – the most interesting city in Europe and perhaps the last European city. Interesante și comentariile la acest articol (neapărat de citit -Again, pros and cons).


Cu siguranță, mai există site-uri și/sau bloguri cu și despre România. Deocamdată, este primul care mi-a plăcut.

Dar, acum între noi, putem găsi 25 de motive pentru care iubim România? (Că de ponegrit se ocupă toți.)

Motivele mele (principale) pentru a iubi România:

- este locul/țara în care trăiesc familia și prietenii mei; sunt familistă și nu aș putea trăi fără ei aproape sau destul de aproape de mine;

- îmi plac oamenii, marea majoritate a lor, cel puțin;

- vreau să cred că putem păstra cele bune (din țară și din noi), dar ne putem schimba pe ici pe colo, pentru o viață mai bună.

Motive mai am, dar să le văd pe ale voastre. :)

6 comentarii:

  1. Oauu chiar ca iti da de gandit intrebarea si imi e greu sa raspund dar totusi:
    1 ar fi familia si cei cativa prieteni
    2 ar fi ca nah e tara ta, limba ta, uneori e mai simplu sa ceri o paine fara sa analizezi prea mult vorba/vorbele.
    3. ar fi locurile din tara pe care as vrea sa le vad, stiu ca exista, unele le-am vazut.
    4. imi place gustul de ceai verde lipton la noi in tara( si am testat 3 tari diferite in afara de ro)
    5. imi plac cartile sa le cumpar din librarii, filmele cu subtritare la cinema si blogurile dar astea le pot citi online, sa fiu in alta tara mi-ar fi greu, de ex in italia ei nu folosesc subtritarea, asta mi se pare o mare tampenie.
    6. imi place muzica live folk, rock, la noi in oras se intampla des si suna misto in limba romana.
    7.nu mai stiu:( pe cuvant ca nu mai stiu ce alte motive as avea :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună Carmen Elena! Mi se par destul de bune motivele tale și mulțumesc că le-ai enumerat aici. Filmele cu subtitrare - daaaaaa. Suntem una din puținele țări în care se mai întâmplă așa ceva. Doar astfel am învățat noi limbile străine, în speță engleza.

      Ștergere
  2. A mai fost tema asta relativ de curând şi am dezbătut-o în lung şi-n lat.
    Ideea era că intră în normalitate să ne iubim ţara. În opinia mea, desigur.
    A mai fost şi subiectul de ce ne iubim oraşul în care ne-am născut.
    Sunt foarte sigur că printre motivele etalate de mine nu s-a regăsit acela
    că îmi place ceaiul verde. E un motiv hilar, dar pentru unii atât de adevărat...
    Adevărul e că ambele întrebări sunt un pic nelalocul lor. De unde şi un răspuns cu ceaiul verde...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ”Ideea era că intră în normalitate să ne iubim ţara. În opinia mea, desigur.” - Mă bucur că ai menționat ”în opinia mea”, pentru că ceea ce văd și aud eu de multă vreme încoace este numai că România ar fi un fel de țară bananieră, de prin Asia (nici măcar nu se știe unde este), proprii ei locuitori o fac în toate felurile (uneori pe drept, dar nici în alte părți nu curge lapte și miere pe străzi). Nu mi se pare o întrebare nelalocul ei, desi ar trebui să fie, deoarece starea generală o impune .... Trebuie să ”săpam adânc” de cele mai multe ori pentru a găsi a spune ceva de bine despre noi.... Ne place atât de mult să punem răul în față, încât am uitat că se mai întâmplă și lucruri bune. Părerea mea, desigur.

      Ștergere
  3. Așa îmi place când aud că străinii au o părere bună despre țara noastră :D Iar în articol cel care l-a scris vorbește foarte frumos de București.
    Adevărul e că noi avem o țară frumoasă, eu am ajuns la concluzia asta după ce am vizitat mai multe castele și palate de prin Europa, iar apoi am văzut Peleșul, asta de curând când se putea vizita în întregime. Și chiar m-am gândit că nici măcar nu-l pot compara cu celelalte, mi s-a părut mult mai frumos. Și nu aș fi crezut că asta se va întâmpla. Sunt multe chestii frumoase în România :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Maria, pentru răspuns! Cred că uneori sunt benefice aceste călătorii în afara țării: ajungi acasă și îți dai seama că există frumos și aici, uneori mult mai impresionant decât în afară.

      Ștergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular